Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će država od aprila ili maja ove godine za rođenje prvog deteta izdvajati 500.000 dinara, umesto dosadašnjih 378.000, a za drugo dete 600.000, umesto dosadašnjih 460.000, dok će za treće i četvrto dete biti, kako je naveo, još "ozbiljnija finansijska pomoć".

Vučić je na predstavljanju plana „Srbija 2027“ najavio da će prosečna plata u Srbiji u decembru ove godine biti 958 evra. On je rekao kako je plan da ona u decembru 2027. godine bude 1.400 evra.

„A 2025. godine će prosečna plata u Srbiji prvi put biti veća od 1.000 evra“, rekao je Vučić tokom obraćanja iz Palate Srbija.

On je najavio i kako će prosečna penzija u Srbiji 2027. godine biti 650 evra. Takođe, Vučić je naveo kako očekuju da minimalna plata u Srbiji 2027. bude 650 evra.

„U naredne četiri godine rekonstruisaćemo gotovo sva porodilišta u Srbiji“

Predsednik Republike je naveo da će Srbija 2027. godine, ukoliko bude bila uspešna i uradi sve što je zamišljeno, povećati svoj bruto domaći proizvod na 92,7 milijardi evra.

On je najavio i da će u naredne tri godine biti povećan budžet za retke bolesti, prve godine 85 miliona evra, pa 150, a na kraju 200 miliona evra.

Vučić je dodao i da će u naredne četiri godine biti rekonstruisana „gotovo sva porodilišta u Srbiji“.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/ bs

Predsednik je dodao i da je cilj da se do 2027. godine stopa siromaštva smanji na 16,7 odsto.

„Time bismo bili iznad proseka EU i to je za nas veliki uspeh“, ocenio je on.

Podsetimo, Vučić je večerašnje obraćanje danima najavljivao. Predsednik je tako u obraćanju novinarima, dok je boravio u Davosu, pozvao građane da prate konferenciju i više puta im poručio „da se spreme“.

Vučić je ranije naveo kako će na večerašnjoj konferenciji predstaviti plan i viziju za razvoj Srbije u narednim godinama.

„Molim ljude da se pripreme. I oni koji slave slavu Svetog Jovana i oni koji ne slave da se pripreme, uzmu kokice, budu strpljivi i pogledaju tih sat i po“, rekao je ranije Vučić i dodao da je „vrlo važan plan za budućnost Srbije“.

On je kazao da će biti „srećan“ ako se ispuni 90 ili 95 odsto najavljenog. Prema njegovim rečima, biće predstavljeni „snovi koje smo sanjali i da je sad vreme da te snove ispunimo“.

***

BONUS VIDEO – Brkić: Oprezno pristupiti Vučićevom „Maršalovom planu“, Ekspo je minorna manifestacija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare