Aleksandar Šapić i Nemanja Stajić
Aleksandar Šapić i Nemanja Stajić Foto: Ivan Dinić/Nova S/Printscreen/Tv Pink

Kandidat Srpske napredne stranke za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić podneo je zahtev za legalizaciju bespravno izgrađenog objekta na Bežanijskoj kosi. Prema nezvaničnim informacijama, zahtev je prihvaćen u Sekreterijatu za poslove legalizacije Grada Beograda.

Aleksandar Šapić je u intervjuu za Insajder priznao da je podneo zahtev za legalizaciju spornog objekta, zbog kojeg je ranije na adresu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu stigla i krivična prijava Šapićevog komšije zbog nelegalne izgradnje vile.

Zakon o legalizaciji predviđa da se mogu legalizovati samo objekti koji su vidljivi na satelitskom snimku na dan usvajanja Zakona 2015. godine. Ostali objekti, građeni posle ovog roka, ne mogu se legalizovati. Izmenama i dopunama Zakona o legalizaciji iz 2018. godine čak je zabranjeno da nelegalni objekti budu u pravnom prometu, kao i da je krivično delo ako budu priključeni na struju, vodovodnu ili bilo kakvu infrastrukturu.

„Svi objekti izgrađeni bez izdatog rešenja o građevinskoj dozvoli ili rešenja o odobrenju izvođenja radova posle 27. novembra 2015. godine nisu predmet ozakonjenja u skladu sa odredbama ovog zakona i nadležni građevinski inspektor za te objekte donosi rešenje o rušenju, koje je izvršno danom donošenja, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji“, piše u članu 6 Zakona o legalizaciji.

Kuća na kojoj je Šapić 2021. godine počeo dogradnju postojala je 2015. godine i vidljiva je na satelitskom snimku, ali bez dela koji je dograđen 2021. godine.

Prijave građana i medijski izveštaju pokazuju da je Šapić zahtev za legalizaciju podneo za objekat koji je gradio u maju 2021. godine, pa samim tim taj objekat ne može biti predmet legalizacije, jer je građen posle roka koji poznaje Zakon o legalizaciji.

Šapić je na Bežanijskoj kosi kupio kuću od 149 kvadrata. Međutim, na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije ranije je bilo navedeno da ta kuća ima površinu od 98 kvadrata, dok je u katastru nepokretnosti navedeno da je njena korisna površina 149 kvadratnih metara.

Prema podacima s tog sajta, ta kuća ima podrum, prizemlje, prvi sprat i potkrovlje, a u katastru piše da ovaj, kao i ostali objekti u neposrednoj blizini, u trenutku gradnje nisu imali građevinsku dozvolu. Naznačeno je i da je pokrenut postupak za legalizaciju.

Podnošenjem zahteva za legalizaciju Šapić je priznao da je izvršio bespravnu gradnju, jer kada se podnese zahtev za legalizaciju priznaje se da ste gradili nelegalno, odnosno bez dozvole.

Ovim zahtevom Šapić je priznao da je obmanuo građane kad je otkrivena njegova bespravna gradnja i kada je tvrdio da samo radi rekonstrukciju za koju mu je bila potrebna opštinska dozvola. Šapić je u to vreme nekoliko dana imao građevinsku tablu da radi samo rekonstrukciju što znači je tabla bila lažna ili je kao predsednik opštine obmanuo svoju opštinu prikazujući da radi rekonstrukciju.

Mila Popović iz Stranke slobode i pravde kaže za Nova.rs da Šapić kao predsednik opštine Novi Beograd na svojoj opštini „nezakonito gradi“ i da onda kao kandidat za gradonačelnika pokreće, kako tvrdi, nezakonit postupak za legalizaciju „nezakonito podignutog objekta“.

„I sve to još radi dok je pod lupom u predizbornoj kampanji. Zamislimo šta bi radio da mu se otvori mogućnost da bude gradonačelnik Beograda“, ističe naša sagovornica.

Ona je navela da Šapić u kratkom periodu do izbora „očekuje da mu sekretar Sekretarijata za poslove legalizacije objekata i član Glavnog odbora SNS-a, Nemanja Stajić ‘odradi’ posao, odnosno legalizuje objekat“.

„Prema našim saznanjima, Stajić je za velike sume novca omogućio izdavanje dozvole nelegalnim objektima, zbog kojih Beograd sve više izgleda kao jedno neplanski građeno divlje naselje i to falsifikovanjem dokumenata za najmanje 70 objekata. Kada je već drugima, Šapić očekuje da će i za njega“, tvrdi Popovićeva.

Ona je ocenila da upravo to najviše uništava Beograd i pretvara ga u, kako kaže, haotičnu džunglu.

„Aleksandar Šapić koga Vučić reklamira kao novog dobrog domaćina Beograda na najbolji način pokazuje svojim delima kakav bi on domaćin bio. Nikakav, kakvi su uostalom bili i Mali, Vesić, Radojičić“, rekla je Popović za naš portal i dodala:

„Niko nema pravo na nezakonitu gradnju i u suprotnom odgovara.“

Ona je pozvala sve građane da 3. aprila izdvoje „deset minuta svog života i glasaju za promene“.

„Ko god da je istureno lice SNS liste, namera je da se sa ovom praksom nastavi do toga da Beograd postane bezlični grad koji će ličiti na njih“, zaključila je naša sagovornica.

PROČITAJTE JOŠ:

Portal Nova.rs je pitanja uputio i Aleksandru Šapiću i gradskom sekretaru Nemanji Stajiću, ali do objave teksta nismo dobili odgovore.

Inače, Šapićev komšija je u krivičnoj prijavi ranije naveo da je Šapić ugrozio kvalitet njegovog stanovanja i drastično umanjio vrednost njegove nekretnine.

„Sedam dopisa je poslato Gradskoj građevinskoj inspekciji zbog nelegalne gradnje Aleksandra Šapića. Pisao sam i pritužbu glavnom inspektoru grada Beograda na rad inspektora zaduženog za ovaj slučaj. Na sve to dobili smo samo jedan odgovor – da čekaju da se izjasni Šapić“, rekao je ranije za Nova.rs ranije Vladimir Gajić, advokat porodice Pejović koja je podnela prijavu.

Inače, tokom radova na Šapićevoj vili, Pejovićima je prvo poplavio podrum, da bi potom potom počeo da im otpada i plafon.

„Oba stana se nalaze pod zajedničkim i jedinstvenim krovom, a objekat je podeljen po vertikali. Od početka maja 2021. godine, prijavljeni Aleksandar Šapić izvodi građevinske radove na svom delu objekta, kao i na zajedničkom tavanskom prostoru“, ističe se u prijavi.

Sve što je Šapić uradio u vezi s bespravnom gradnjom na Bežanijskoj kosi klasičan je primer zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem.

U vreme kad je bio u Demokratskoj stranci legalizovao je bespravnu gradnju, prema sopstvenom priznanju, na placu vile koju je imao, a potom izmenama urbanističkih propisa ukinuo ulicu Laze Lazarevića i pretvorio je u građevinsko zemljište i uzurpirao je. Takvo stanje je i dan danas.

Kad je bio predsednik opštine Novi Beograd pomogao je ujaku da otme ćevabdžinicu u Studenskoj 45 varajući vlasnika na samrti, da se objekat zapali, da izda dozvolu za rekonstrukciju, a da sagradi popuno novi objekat bespravno, da sve papire o rekonstrukciji vodi na čoveka koji je umro. Danas taj objekat koji zatvara ulaz u Studentski grad izdaje za kladionicu i to onu koja je sponzor njegovog vaterpolo kluba. O tome je Nova.rs pisala ovde i ovde.

Sad kad je Vučićev pomoćnik gradi bespravno na Bežanijskoj kosi.

Bonus video – Obišli smo gradilište Šapićeve vile

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare