Predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević izjavio je da će ukoliko dođe do otvaranja mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici doći do iseljavanja srpskog stanovništva.

Arsenijević je povodom izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija da će otvaranje mosta na Ibru značiti slobodu kretanja, rekao za N1: “Ako se otvori, selimo se”.

Prema njegovim rečima, bezbednost na severu Kosova, pogotovo u Mitrovici je nikad gora.

“Da li Kurti misli da ćemo mi verovati da će našu bezbednost čuvati specijalci koji takođe dolaze sa nacionalističkim poklicima na severu? Ne, ja od njih očekujem pre da daju tim ekstremistima pušku u ruke nego da nas oni zaštite”, ocenio je Arsenijević u emisiji “Studio live”.

Smatra da je izjava Kutija o slobodi kretanja na mostu “glupost”, jer već sad cirkuliše kretanja.

“Ko nam garantuje da za pet dana ovo šetalište neće raskopati i napraviti saobraćajnicu? Ako se to desi, apsolutno svi možemo da idemo po selima okolo, da se selimo iz svog centra grada gde smo celog života šetali, živeli i uživali. To je onaj bezbednosti aspekt. Dok ne dođu legitimne vlasti u Severnoj Mitrovici, nema od otvaranja mosta ništa”, kazao je Arsenijević.

Kako je naveo, najveći problem je što se “palicom upravlja iz Prištine”.

“Mi smo imali prilike i ranije da vidimo kako u minut do dvanaest donose odluke jednoglasno. Tako da je represija na samim odbornicima velika od strane centralnih institucija”, ukazao je.

Dodao je da Kurti kao da želi da zarati sa nekim, zato što nema ništa da ponudi građanima Kosova.

“On na taj način mora da vodi svoju politiku da bi se održao na vlasti. Možda čak i da zarati. Kada vidi da Srbi neće da odgovore na njegovu provokaciju i da sa Srbima ne može da ratuje, postoji velika verovatnoća da u ludosti ove politike zarati sa Kforom koji se nalazi na mostu. Smatram dok je Kfor tu čvrst u svojim izjavama i namerama taj most, osim naravno silom i konfrontacijom oružanom sa Kforom, neće se otvoriti”, rekao je Arsenijević.

Otvaranje ekspozitura Pošte Kosova u Severnoj Mitrovici, Arsenijević vidi kao politički marketinški trik.

„Ona ne može da postigne 20 odsto kapaciteta koje je pošta Srbije davalo uslugama našim građanima, jer se obično poštanski saobraćaj odvija prema užoj Srbiji, prema Kosovu i našim krajnjim korisnicima. Tako da je ovo više marketinški politički trik i otežavanje života Srbima, sa samim zatvaranjem pošte Srbije“, zaključio je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare