Aleksandar Šapić Foto: Ivan Dinić/Nova S
Aleksandar Šapić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić izjavio je danas da ne vidi kako bi opozicija mogla da ostvari ciljeve u dijalogu o izbornim uslovima ukoliko planira da isporuči zahteve strancima koji bi vršili pritisak na vlast u Srbiji.

„Ne vidim koliko će uspeti da realizuju svoje planove ako im to bude strategija“, rekao je za N1 Šapić, čija je stranka deo vladajuće koalicije u Skupštini Srbije.

Dodao je da on pod tim uslovima „nikad ne bi ispunio“ zahteve, i da veruje da je to stav i predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

Iako SPAS ne želi da učestvuje u dijalogu uz posredovanje članova Evropskog parlamenta, Šapić insistira da su izborni uslovi važna tema i za njega.

On smatra da postoje stvari koje su se popravile pred prethodne izbore, ali dodaje da „ne postoji zemlja na svetu gde su uslovi za opoziciju idealni“.

„Ali treba raditi na njima, treba se truduti da budu što objektivniji i realniji. Naravno i zahtevi treba da budu objektivni i realni“, rekao je Šapić.

Upitan o atmosferi tokom izbora u Zaječaru, predsednik SPAS pomenuo je, mada ne po imenu, doktora Nenada Ristovića, čija je opoziciona lista osvojila 16 mandata u lokalnom parlamentu.

„Je li on osvojio 28 odsto u dobrim ili lošim uslovima? Na sva zvona se priča o njemu kao o nekome ko je pokazao Srpskoj naprednoj stranci da ne može sve baš tako kako su oni zamislili … Zašto je izašao na izbore ako si bili loši uslovi?“ rekao je on.

Dodaje da je „legitimno pravo“ da nekog pitate da li je glasao i lobirate, ali da na snimcima koje su snimali građani nije video uznemiravanje.

„Meni svaki dan zvone na vrata i nude neke proizvode, ne doživljavam to kao uznemiravanje, kažem da neću da kupim“, rekao je on.

„Pitanje da li je izveštaj EP dobronameran“

Upitan o izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji, Šapić kaže da se zbog kritika na način na koji se Srbija bori sa pandemijom koronavirusa postavlja pitanje da li je izveštaj dobronameran.

„Očigledno je da se jednom delu evroparlamentaraca ne dopada način na koji vladajuća većina vodi državu“, rekao je on.

Što se tiče afera koje su pomenute u izveštaju, navodi da se postavlja pitanje šta se konkretno zamera vlastima Srbije, dodajući da ne smatra da postoji išta sporno u aferi Telekom.

Šapić je kazao da će SPAS podržati zakon o istopolnom partnerstvu jer se ne ugrožava definicija braka kao zajednice muškarca i žene i zato što neće biti dozvoljeno da istopolni parovi usvajaju decu.

Šapić, koji je i predsednik Opštine Novi Beograd, je kazao da će se „verovatno“ kandidovati za gradonačelnika Beograda na sledećim izborima.

Upitan o optužbama na račun bivšeg gradonačelnika, sada opozicionog lidera Dragana Đilasa, Šapić je kazao da nema uvid da li je predsednik Stranke slobode i pravde kršio zakon.

„Ja bih voleo da konačno saznamo šta je istina a šta neistina“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare