Foto: N1

Nekadašnja rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović i univerzitetska profesorka Tamara Džamonja Ignjatović, koje su potpisnice inicijative "ProGlas", izjavile su za N1 kako žele da podstaknu mlade da izađu na izbore 17. decembra.

Popović je rekla da su mladi vrlo svesni okruženja u kom žive, ali i vrlo pragmatični, odnosno da se prilagođavaju uslovima.

„To je prva stvar koju treba malo da razbijemo, da otvorimo mogućnost da to nije jedini način – ne može uvek da se ide preko reda, ili da se eventualno nekim finansijskim podsticajima neke stvari zavšre. Nažalost, imamo nasleđe iz naše istorije, možda su se neke navike učvrstile kojih se teško rešavamo. Ne moramo uvek da radimo zbog materijalne koristi, nego prosto želimo da živimo u okruženju koje je za sve povoljno“, poručila je za N1.

Džamonja Ignjatović je dodala da razume da mladi moraju da se adaptiraju i prilagođavaju uslovima u kojima žive, ali ističe i da adaptacija nije jedini način.

„Moramo i proaktivno da delujemo. Ako mi kao njihovi profesori promovišemo nešto, ne unosimo politiku, nego se trudimo da podstaknemo kritičko mišljenje, odgovornost za život zajednice… To nije aktuelno sada pred izbore, nego kontinuriano promovišemo vrednosti i kritičko mišljenje“, istakla je.

Teme koje mlade mogu da animiraju da izađu da glasaju su, prema njenim rečima, one koje se odnose na njihovo školovanje, kvalitet obrazovanja i šta sa svojim kvalifikacijama mogu da rade, odnosno da im jedina perspektiva ne bude zapošljavanje preko stranačkih uticaja, ili odlazak u inostranstvo.

Ukolo su studenti svesni da će završiti fakultet ako sami uče, spremaju ispite i polažu ih, isto tako mogu da shvate da svojim glasom jedini mogu da doprinesu da sredina u kojoj žive bude bolja, nadovezala se Popović.

„Budućnost je njihova, ako ne veruju da mogu da bilo šta promene, mi smo kao država u problemu“, upozirila je bivša rektorka.

Kao okidače za pokretanje mladih ona vidi i cene stanarine, manjak mesta u studentskim domovima, ali i zebnju šta će biti posle studija. Uverena je da mladima odlazak u inostranstvo nije prva opcija, već se na taj korak odlučuju kada naiđu na barijere pokušavajući da se zaposle u svojoj zemlji.

„Jako je važno da mladi imaju interes da izađu da glasaju. Ne ulazim u to za koga će da glasaju. Oni mogu da doprinesu, jedino masovnim izlaskom na izbore vidimo šta je većinsko mišljenje“, poručila je Popović.

Dodala je i kako misli da svi studenti imaju potnecijal, bez obzira na to šta studiraju, i da se to videlo na studentskim protestima 1996/97 na kojima su svi fakulteti masovno učestvovali.

„Kad se dođe do određene tačke ipak se svi angažuju“, rekla je Popović, ali i dodala da će izlazak mladih na izbore zavisiti i od roga koliko će stanke biti ubedljive.

„Najviše se može postići kada se govori o lokalnim, komunalnim temama, i tu se vrlo brzo rezukltat tog angažovanja može videti“, rekla je Popović i istakla da posebno podstiče učešće na lokalnim izborima.

Opširnije pročitajte na N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar