sns kafa Foto:privatna arhiva

Pripreme za izbore za savete Mesne zajednice u Rumenci, raspisane za 1. avgust, počele su turskom kafom. Građane ove varošice već obilaze aktivisti SNS sa ciljem da osuguraju siguran glas, a kao dodatnu motivaciju dele vrećice mlevene kafe sa logom SNS.

Ovaj mali gest pažnje vladajuće stranke već je oproban u julu na novosadskim izborima za Mesne zajednice, gde su uz kafu naprednjaci delili i sportske bele čarape sa znakom SNS, kabanice i poklon pakete ulja i šećera.

Za sada još nije poznato da li u Rumenci uopšte postoje nezavisni kadidati za ove izbore, ali lokalni SNS očigledno ne želi da rizkuje i da dozvoli da im se građani “umešaju” u stranačke poslove.

“Vlast se plaši građana jer ne radi u njihovu korist već stranke i zato nezavisni kandidati nisu dobrodošli u savete mesnih zajednica. Ukoliko građani uđu u savet dobijaju direktan uvid i mogućnost da utiču na svoje okruženje i da odlučuju, što nije u interesu stranke”, kaže Bojana Bodroža, nezavisna kandidatkinja na novosadskim izborima za Mesne zajednice.

SNS kafa, izbori za Savete MZ u Rumenci Foto:privatna arhiva

Takođe, SNS u Rumenci deljenjem poklona s logom stranke ponovo krši izborni Zakon za savete mesnih zajednica, po kom je vrlo jasno precizirano da na njima mogu da se kandiduju isključivo privatna lica, a ne stranke.

Vučić kandidat i u mesnim zajednicama

Tako se u Novom Sadu u par mesnih zajednica kandidovao Aleksandar Vučić lično, s obzirom da su građanima deljeni flajeri sa listom kandidata podobnih SNS, sa sve Vučićevom slikom na istim.

Građanima su čak pred izbornim mestima deljene ceduljice sa pojašnjenjem kako da glasaju odnosno koje redne brojeve da zaokruže, a gradom su ceo dan patrolirali privatni automobile koji su dovozili sigurne glasače do izbornih mesta.

Uoči izbora u Novom Sadu  se pojavio i Andrej Vučić, predsednikov brat. On je sa Milošem Vučevićem, gradonačelnikom Novog Sada, obilazio  izborna mesta. O tome svedoče i brojne fotografije koje su se pojavile na društvenim mrežama.

Uprkos darovima, uputstvima i zastrašivanju, novosadski naprednjaci su ipak u tri mesne zajednice na Limanu “izgubili” od građana, dok je u mnoge druge uspeo da se “provuče” barem jedan nezavisni kadidat.

Upravo ovo je razlog zašto se SNS u Rumenci krenuo sa darivanjem, kako im se ne bi ponovilo da im se građani umešaju u stranačke poslove. Istog datuma, 1. avgusta održavaju se izbori za Savete u još tri mesne zajednice – Stari Ledinci, Budisava i Čenej.

Podsećamo, u Novom Sadu nedavno su održani izbori za Savete 42 od 47 mesnih zajednica. Sa izborima u još ove četiri u Novom Sadu će biti pokriveni svi saveti osim Begeča gde su prethodni izbori bili 2019. godine. Novi slede 2023.godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare