Čovek koji je pobedio SNS: Vraćamo mesne zajednice građanima

Emisije 15. jun. 202108:24 > 12:2713 komentara
Podeli:
Foto: Printscreen NOVA S

U Novom Sadu su građani odlučili da uzmu stvar u svoje ruke i ustanu protiv politike velikih stranaka. Nezavisni kandidati građana pobedili su na izborima za savete mesnih zajednica u urbanim delovima grada, uprkos napetoj atmosferi i incidentima koji su obeležili glasanje. O tome zašto su izbori u mesnim zajednicama važni, kakve će promene uslediti u jedinicama lokalne samouprave u kojima su pobedili nezavisni kandidati, kao i da li su ovi uspesi uvertira za veće političke pobede, u emisiji “Probudi se” je govorio Ozren Lazić, koji kao nezavisni kandidat postao član MZ Liman.

Iako mesna zajednica nema suštinsku, odnosno političku moć da utiče na donošenje važnih odluka, prema rečima Lazića ona je instrument preko kojeg bi građani mogli da artikulišu svoje potrebe i probleme.

Pročitajte još...

“U tom smislu, veoma je važno ko sedi u savetima mesnih zajednica i s kojim pobudama se nalazi tu. Mi smo se kandidovali kako bismo otvorili instituciju MZ za građane. Želeli smo da otvorimo vrata kako bi se građani češće i slobodnije okupljali u samoj mesnoj zajednici, da mogu da razgovaraju i da kroz dijalog artikulišemo naše probleme i potrebe”, objašnjava on.

Mesna zajednica, odnosno njen prostor, kako kaže Lazić, može da posluži za sastanke skupštine stanara, neformalnu edukaciju, provođenje slobodnog vremena…

“Ona mora da služi kao prostorni resurs građanima, jer se plaća javnim novcem. Budući da je on veoma dugo uzurpiran od strane partija, naročito prethodnih godina od strane vladajuće stranke, mislim da je veoma važno da govorimo i ovom aspektu. Mesna zajednica, kao osnovna jedinica lokalne samouprave, svojim statutima proposisuje način na koji građani mogu da učestvuju u neposrednom odlučivanju, kao što su referendumi, inicijative i zborovi građana ”, navodi Lazić i dodaje da će svojim delovanjem ohrabrivati svoje sugrađane da koriste te instrumente.

Govoreći o samoj kampanji, Lazić je rekao da grupi koju on predstavlja, a koja je izvojevala pobedu nad SNS, najpre bio zadatak da razglasi svima da se izbori za MZ održavaju.

“Pokušali smo da alarmiramo komšije, prijatelje, rodbinu, pre svega, da se održavaju izbori za mesne zajednice. Zatim, imali smo zadatak da radimo promociji svoje kandidature i da istaknemo da se mi angažujemo kao građani i da ukažemo koja je razlika u odnosu na SNS kandidate”, rekao je on, da bi zatim opisao kako su se ponašali članovi i predstavnici vladajuće stranke na dan izbora.

„Aktivisti SNS i njihovi članovi su sve vreme bili prisutni ispred mesne zajednice. Mislim da su prosto pratili kakva je situacija. I mi smo bili prisutni kako bi smo videli da li će sve proći u najboljem redu, ali naši kapaciteti su u tom smislu mnogo manji od stranačkih“, poručio je Lazić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar