Predrag Kon Foto:TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

 Epidemiolog Predrag Kon ne očekuje da će biti uvedena mera obavezne samoizolacije za sve građane koji se vraćaju iz inostranstva, ali je napomenuo da to "ne znači da Krizni štab neće promeniti stav po tom pitanju".

On je gostujući na TV Prva podsetio da je trenutno važi preporuka da građani koji se vrate u zemlju budu u samoizolaciji 14 dana, obzirom da prilikom ulaska u Srbiju obično ne mogu da imaju validan PCR test koji nije stariji od 48 sati.

„Mi trenutno imamo niz drugih ograničenja, poput upozorenja koje izdajemo (da se ne putuje, da budu u samoizolaciji)… Obavezno testiranje svih koji se vrate bi podrazumevalo naglo zagušenja laboratorija“, ocenio je Kon.

Dodao je da Krizni štab već četvrtu nedelju upozorava na rizik od zaražavanja građana-povratnika sa letovanja, a da je on predložio deset dana samoizolacije za decu koja se vraćaju iz inostranstva, kako bi smanjili rizik od zaražavanja vršnjaka u školama.

„Trenutno u Beogradu ima 12 zaraženih učenika, a 17 u celoj Srbiji“, rekao je Kon.

Naveo je i da će predložiti prelazak na isključivo onlajn predavanja u slučaju da se epidemiološka situacija u obrazovnim ustanovama pogorša.

„Za sada nije određeno koliko dece treba da se zarazi (da bi se pojedinačna škola zatvorila), za sada je sve u redu“, dodao je Kon.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare