Podeli:
Ilustracija Foto: Printscreen

Nakon puštanja Radoja Zvicera iz bolnice u Kijevu, gde je primljen 26. maja pošto je upucan sa pet metaka u obračunu između kavačkog i škaljarskog klana, stručnjaci upozoravaju da će zaraćeni kriminalci sa novom energijom nastaviti sukobe i da će obračun biti žestok.

Radoje Zvicer, vođa kavačkog klana, koji je ranjen 26. maja u Odesi, oporavio se i napustio bolnicu u Kijevu, preneli su mediji jutros saznanja crnogorske Pobjede. Zbog pokušaja ubistva Zvicera, uhapšeni su crnogorski državljani Stefan Đukić i Emil Tuzović, kao i državljanin Srbije Milan Branković i Petar Jovanović.

Evidencija policije pokazuje da su Đukić i Tuzović bliski barskoj grupi Alana Kožara.

Kožar važi za čoveka od poverenja Luke Bojovića, i označen je kao organizator ubistva Slobodana Šaranovića, sa kojim je Bojović bio u sukobu.

Sa druge strane, Zvicer je Crnu Goru napustio u jeku obračuna između dva klana, a istražitelji mu nisu ušli u trag, jer nije bilo dokaza za njegovo učešće u kriminalnim radnjama, a za njim nije raspisana ni poternica.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Kriminolog Dobrivoje Radovanović u razgovoru za portal Nova.rs podseća da rat dva klana traje jako dugo, da je odneo mnogo žrtava, a da ono što je zanimljivo jeste da potiču iz malog sela u Crnoj Gori, da se svi međusobno znaju, i da je to otežavajuća okolnost jer ne mogu da se sakriju jedni od drugih.

“Ukoliko je Zvicer pametan, pokušaće da napravi jako veliku pauzu u bilo kakvom poslu koji se tiče droge i u bilo kakvom uzvraćanju, osveti. Za njega bi bilo pametno da ode u zemlju gde ga ne znaju, ili gde nije bio”, kaže Radovanović.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović Foto:Medija centar Beograd

Međutim, upozorava on, pošto su ovakvi tipovi impulsivni, i žele da se brzo revanširaju, verovatno će doći u Srbiju da se sveti suparničkom taboru, a posle će pokušati da se skloni iz zemlje.

“Vođe tih klanova su po pravilu impulsivni ljudi, tako da ja očekujem da će brzo preduzeti nešto da uzvrati, bilo direktno ili preko posrednika, angažovanog pucača”, upozorava Radovanović.

On dodaje i da će to imati posledice u Srbiji ili Crnoj Gori, ali je moguće da će se obračuni nastaviti i u nekoj zemlji Evrope, pošto su u poslednje vreme znatno mobilniji. Radovanović podseća da vođe klanova imaju različita imena, identitete i dokumenta, i da nije tako jednostavno pratiti ih.

“Nažalost, u njihovim sudarima se može desiti da stradaju i nevini ljudi, i bilo bi dobro da se ne dogode u Srbiji, a naša policija mora paziti da li će se vratiti u Srbiju i da li će neka nova ekipa iz Crne Gore ući u Srbiju sa zadatkom da ga likvidira” , kaže Radovanović.

Nekadašnji načelnik beogradske policije Marko Nicović u razgovoru za naš portal  procenjuje da predstoji obračun ne samo u našoj zemlji, već i u Evropi, te podseća da je sukob počeo oko kokaina u Španiji.

“Zbog onoga što se dogodilo u Španiji, oni nameštaju jedni druge policiji, zbog čega su se i dogodile zaplene, u Španiji dve tone, u Hamburgu pola tone, u Grčkoj 500 kilograma, s tim što se oni međusobno i ubijaju”, objašnjava Nicović.

Marko Nicović Foto: Medija centar

On podseća da je deo kavačkog klana bio deo crnogorske službe, i da kada su se posvađali između sebe, Škaljarci su napravili svoj sistem. Više ubijenih je, podseća on, Škaljaraca nego Kavčana.

“Crna Gora je mala teritorija i mala populacija da bi klanovi mogli da se bave globalnim kriminalom. Nemaju logistiku za kupovinu droge jer ipak, ne može neko iz Kotora da plati dve tone kokaina koji ide za Španiju za 50 miliona evra. Da taj novac imaju, napravili bi na primer 10 hotela u Budvi. Oni ustvari rade za velike sistema kao što je ruska mafija ili južnoamerički karteli, a oni su logistika i serviseri”, podseća Nicović, te dodaje da se Zvicer sklonio kada je počeo sukob i napravio pauzu. Zato i nije otišao u Italiju ili Nemačku, već u Ukrajinu, gde ga štiti veliki sistem.

On kaže i da je bivša Jugoslavija podeljena u nekoliko zona, te da Slovenci i Hrvati prave putne isprave, zato što su u EU, a Crnogorci, Hrvati, Albanci i Grci nude pomorce. Podseća i da su južnoamerikanci vozili kokain u Nigeriju, ali da su zbog troškova, sada prešli na obale balkanskog poluostrva.

“Pošto je suviše parapolicije i paravojske u tim afričkim zemljama, i nisu mogli da se naplaćaju reketa, odlučili su se za obale Grčke, Albanije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. U Kopru je prošle godine zaplenjeno pola tone kokaina. To znači da su oni podelili teritoriju”, objašnjava Nicović.

Hapšenje osumnjičenih za pokušaj ubistva Zvicera Foto: Nacionalna policija Ukrajine

Iz tog razloga, navodi Nicović, Stejt Department je u januaru izdao instrukciju da ne može nijedan Crnogorski pomorac da se iskrca bilo gde na teritoriji SAD, a to su sada proširili i na Hrvate.

Na pitanje da li se ruska mafija “opredelila” za kavčane, imajući u vidu da je mnogo više ubijenih iz škaljarskog klana, Nicović kaže da kavčani imaju zaštitu sistema, a škaljari nisu imali, zbog čega ih je više i stradalo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar