Arhitektonski fakultet u Beogradu Foto:Shutterstock/Bascar

Sve više studentkinja Arhitektonskog fakulteta u Beogradu javljaju se i iznose iskustva koje se odnose na seksualno uznemiravanje koje su, kako tvrde, doživele od profesora tog univerziteta (ime poznato redakciji). I dok studentkinje tvrde da su u anketama, koje univerzitet svake godine organizuje, iznosile svoja iskustva sa profesorom, dekan Arhitektonskog fakulteta ističe da su tek u subotu saznali za pomenute slučajeve.

„Ne osećam se bezbedno u sali profesora (ime poznato redakciji) “- naziv je ankete koja je pojavila na društvenim mrežama, a koja ima za cilj da se sve žrtve seksualnog uznemiravanja na Arhitektonskom fakultetu jave kako bi se tome stalo na put. I dok se konstantno javljaju nove studentkinje sa svojim iskustvima, iz uprave fakulteta ističu kako za uznemiravanja nisu znali.

„Uprava Fakulteta do sada nije upoznata sa ovom situacijom. Do sada nije postojala nijedna prijava nadležnim organima, ni od strane studenata, ni od strane Fakulteta. Fakultet nije ništa pokrenuo do sada, obzirom da nije bilo prijava, sve do danas kada svi na isti način o tome saznajemo“, istakao je za Nova.rs dekan Arhitektonskog fakulteta Vladimir Lojanica nakon što su u medijima osvanule ispovesti anonimnih devojaka o seksualnom nasilju.

Ipak, iako uprava tvrdi da nisu znali, studenti ističu da oni nasilje jesu prijavljivali, na način koji su smatrali najbezbednijim.

Na kraju semestra ili studentske godine, na sajtu “e student”, potrebno je popuniti ankete o svakom predmetu, profesoru i asistentu koji taj predmet predaje.

Svaki student ima svoj nalog na sajtu fakulteta i popunjava pomenute ankete, koje su anonimne, te su u njima iznosile iskustva sa profesorom koji se optužuje za seksualno uznemiravanje.

„Bivše studentkinje sa kojima sam pričala tvrde da je bilo prijava. Takođe na našoj platformi “e student” imamo anketu za svih deset predmeta koju je obavezno popuniti, da bi se prijavili ispiti za određeni rok. Tamo su studenti pisali svoja iskustva sa seksualnim uznemiravanjem, ja takođe“, ispričala je jedna od studentkinja, koja je želela da ostane anonimna.

Foto:Shutterstock/Screenshot/Instagram/anketa_arh.bg

Takođe, pored određenog profesora, spominje se i asistent, kao i ceo kabinet koji je navodno znao za pomenute situacije, a neki od njih su im čak i svedočili. Ipak, niko nije reagovao.

„Samo jedan student kao što se to vidi iz prošlosti nije dovoljan da bi se izborio, moćni smo ako se udružimo i kolektivno zatražimo disciplinski postupak ako se ispostavi da je to pravedno kao i da pokušamo da stvorimo bezbedniji prostor za buduću generaciju studenata. Iako ne uspemo da promenimo profesorovo ponašanje, ovu anketu možemo iskoristiti da upoznamo buduće studente sa situacijom, da znaju kako da reaguju i da se ne boje da prijave uznemiravanje“, stoji na početku ankete, za koju su pozvani da popune svi studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Veliki broj studenata se osmelio da podeli svoja traumatična iskustva, a sve je to podeljeno na Instagram profilu.

„Pohotno gledanje studentkinja, dodirivanje za ruku, rame, gde uopšte nije potrebno i time čini da se osećate neprijatno, daje dvosmislene i lascivne komentare. Prošle godine kada je predavanje bilo onlajn podelio je ekran sa eksplicitnim sadržajem – polni organi muškaraca i žena“, navodi se.

Pročitajte još:

U pitanju je jedan isti profesor, koji je godinama unazad poznat kao neko ko seksualno uznemirava studentkinje. On je, kako se tvrdi u porukama, dolazio i „mrtav pijan“ na predavanja, a više puta se desilo da se na video bimu prikaže skrinšot nekog pornografskog sadržaja.

Takođe, navodi se kako je „gurao prste u mandarinu“, a zatim istu nudio studentkinjama.

„Profesor je vrlo često grlio studentkinje, pa tako i mene. Pored toga imala sam situaciju kada sam donela rad na konsultacije, gde je on tražio moje naočare da bi se slikao. Posle svake slike pokazao mi je i pitao me: „Jel tebi ovo seksi? Jel sam ja tebi seksi?“, navodi se u ispovestima.

Redakcija „Nova“ je pokušala da stupi u kontakt sa pomenutim predavačem, ali do objavljivanja ovog teksta to nismo uspeli.Sa druge strane, tužilaštvo i policija se još uvek nisu oglasili o pomenutom slučaju.

Neprimereno oslovljavanje

Većina studentkinja tvrdi da ih je pomenuti profesor pohotno gledao, često neprimereno dodirivao po delovima tela, ali i kosi. Neretko se dešavalo i da im se obraća sa “seksi lejdi” i “bomba”.

BONUS VIDEO: Anonimna anketa na internetu otvorila još jednu priču o seksualnom uznemiravanju na fakultetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare