Ilustracija Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

Od početak aprila u Srbiji dogodila su se čak 62 požara i eksplozije u stambenim objektima, povodom ove zabrinjavajuće informacije oglasilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova na svom Instagram profilu i sa građanima podelilo nekoliko saveta kako postupati u ovim situacijama.

„U prvih devet dana aprila na teritoriji naše zemlje dogodila su se 62 požara i eksplozije na stambenim zgradama. U slučaju požara u stanu ili kući pridržavajte se sledećih saveta“, napisano je u opisu objave.

Pročitajte još:

Šta da radim ako primetim požar?

Ako primetite požar pozovite 193 i dajte konkretne podatke o lokaciji požara: adresu, sprat i broj stana.

Ukoliko se požar desi u stanu, kako da reagujem?

Ukoliko je požar zahvatio samo jednu prostoriju vašeg stana, zatvorite vrata te prostorije i isključite električnu energiju. Pozovite vatrogasce i evakuišite ukućane, a ako je požar manjeg
obima, pokušajte gašenje. Ako je požar većeg obima, napustite stan zatvarajući sva vrata.

Foto: N1

Da li prilikom požara mogu da koristim lift?

Nikada ne koristite lift zato što se u toku požara oslobađa gust dim koji sadrži mnoga otrovna isparenja koja brzo ispune okno i kabinu lifta, što prouzrokuje sigurnu smrt od gušenja za
sve koji se tu nalaze.

Bratislav Gašić Foto: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Da li požar koji je izazvan benzinom i uljem, ili na aparatima mogu da gasim vodom?

Nikada ne koristiti vodu da biste ugasili požar na elektro instalacijama i aparatima ili onaj izazvan benzinom ili uljem, već koristiti aparate za početno gašenje požara tipa „S“. Gašenjem požara na električnim instalacijama i aparatima vodom možete biti izloženi strujnom udaru. Gašenjem požara izazvanih benzinom ili uljem vodom izazvaćete njegovo širenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar