Foto: Nemanja Jovanović

Više od godinu dana Više tužilaštvo nije ni pokušalo da otkrije kakvu su ulogu u prikrivanju istine o rušenju u Hercegovačkoj imali visoki državni, policijski i gradski funkcioneri Nikola Selaković, Dijana Hrkalović, Vladimir Rebić, Veselin Milić, Zvonko Kostić, Nemanja Stajić i Sonja Božović i nekada bliski saradnik Nebojše Stefanovića i vlasnik tabloida Aleksandar Papić, iako ih je policajac Goran Stamenković, ujedno i jedini osuđeni za događaje u Savamali, označio kao osobe koje su ga terale da prizna krivicu, piše današnji NIN.

Policajac Goran Stamenković, za sada jedini osuđeni zbog toga što policija nije reagovala kada su u izbornoj noći, između 24. i 25. aprila 2016. „fantomi“ zarobili građane i rušili u Savamali, u iskazu Prvom osnovnom tužilaštvu priznao je da je krivicu za tu, još uvek do kraja nerasvetljenu, aferu prihvatio na nagovor ljudi iz tadašnjeg i sadašnjeg vrha vlasti. U iskazu tužilaštvu, u koji je NIN imao uvid, Stamenković konkretno pominje Nikolu Selakovića, sadašnjeg ministra spoljnih poslova, koji je u vreme rušenja u Hercegovačkoj bio ministar pravde u vladi premijera Aleksandra Vučića, kao i gradske funkcionere Nemanju Stajića, aktuelnog sekretara za poslove legalizacije objekata u Beogradu i Sonju Božović, sekretarku gradskog Sekretarijata za inspekcijske poslove Beograda.

Uz njih, Stamenkovića su, prema njegovim rečima, nagovarali da prihvati krivicu za slučaj Savamala i visoki funkcioneri policije, Dijana Hrkalović (bivša sekretarka Uprave kriminalističke policije i državna sekretarka MUP-a, koja je trenutno u pritvoru zbog optužbi za neka druga krivična dela), Vladimir Rebić (od decembra 2016. do istog meseca prošle godine bio je direktor policije), Veselin Milić (bivši i aktuelni načelnik Policijske uprave za grad Beograd), Zvonko Kostić (načelnik Dežurne službe beogradske policije) i Aleksandar Papić, nekada bliski saradnik Nebojše Stefanovića (u to vreme bio je ministar policije, a sada je ministar odbrane) i suvlasnik tabloida Objektiv.

Stamenković je tužiocu rekao da su mu članovi ove „pregovaračke ekipe“, u zamenu za preuzimanje krivice za slučaj Savamala, ponudili da mu pomognu da legalizuje dve nelegalne višespratnice koje je ovaj policajac gradio bez potrebnih papira u beogradskom naselju Mirijevo, koje pripada opštini Zvezdara, u kojoj je, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, prosečna cena starih stanova 1.459 evra po kvadratnom metru.

I zaista, šest meseci nakon pravosnažne presude i priznanja krivice u slučaju Savamala, policajcu Stamenkoviću legalizovana je jedna zgrada koju je sazidao bez dozvole. Prethodno je osuđen na pet meseci uslovno za nesavestan rad jer nije reagovao na pozive građana koji su zvali policiju u vreme rušenja u Savamali.

Pitanje je, međutim, da li bi javnost ikada saznala da je neko iz vrha vlasti nagovarao Stamenkovića da prizna krivicu i tako zaustavi dalju istragu o tome ko je stvarno odgovoran za rušenje u Savamali, da nije bilo jedne druge krivične prijave
protiv Stamenkovića. Protiv njega je, naime, 4. jula te 2020. beogradska policija podnela krivičnu prijavu zbog nelegalne gradnje u Mirijevu.

Tim povodom nadležni zamenik tužioca Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu saslušao je Stamenkovića 10. decembra iste godine i on je tada prvi put priznao da su mu brojni državni funkcioneri obećali da će njegove nelegalne zgrade biti legalizovane ako na sebe preuzme odgovornost za rušenje u Hercegovačkoj.

Ostatak teksta pročitajte u današnjem izdanju nedeljnika NIN.

BONUS VIDEO: Afere ruše EU lidere, kod nas ništa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar