Foto Printscreen minrzs.gov.rs

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin osvrnuo se juče na najavljenu legalizaciju marihuane u Srbiju, dodavši da to neće uticati na postupak za "Jovanjicu", na kojoj je pronađeno skoro četiri tone opojne droge, dodavši da je upravo država razrešila pomenutu aferu. Ipak, postavlje se pitanje kako je to država rešila "Jovanjicu", kada nijedan politički funkcioner, među njima i on sam, nije saslušan na okolnosti svog ranijeg boravka, "okopavanja" i fotografisanja na ovom imaju.

Vulin je juče ponovio da država Srbija ima jasan stav po pitanju legalizacije marihuane, podsećajući da dok god je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i dok je on ministar policije, marihuana i nijedna druga vrsta narkotika neće biti legalizovani.

Pročitajte još:

Osvrnuvši se na opaske da će se marihuana retroaktivno legalizovati zbog „Jovanjice“, Vulin je istakao da je reč o glupostima i naglasio da je upravo država „Jovanjicu“ razrešila.

Ipak, postavlje se pitanje i kako je to „Jovanjica“ rešena kada zbog pomenutog slučaja dosad niko od političkih i policijskih funkcionera nije saslušan, iako je nesporno da postoji njihova veza sa ovim imanjem.

Tako još uvek nije objašnjena uloga visokih političkih funkcionera u „Jovanjici“. Proteklih godina, pre otkrivanja afere, pomenuto imanje obilazili su brojni visoki funcioneri, među kojima je i sadašnji ministar policije, tada odbrane, Aleksandar Vulin, zatim funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Babić, Dragomir Petronijević iz Gradskog veća Beograda, ali i Dragan Sikinić, koji vodi Agenciju za borbu protiv korupcije.

Ni sam Vulin još uvek nije pred istražnim organima objasnio kako je moguće da nije znao šta se proizvodi na „Jovanjici“, iako ju je obilazio, a o čemu svedoče i brojne fotografije.

Koluvija sa Vulinom na Jovanjici, Foto Printscreen minrzs.gov.rs

Sem Vulina, na listi svedoka, kojih ima više od 100, ne nalazi se nijedan politički funkcioner. Sa druge strane, ne treba zanemariti ni da je početkom godine podignuta još jedna optužnica za slučaj „Jovanjica 2“, a kojom su obuhvaćeni pripadnici bezbednosnih službi koji su radili na pomenutom imanju.

Pročitajte još:

Upravo njihovo hapšenje jasan je pokazatelj da je država ipak morala da ima informacije o dešavanjima na „Jovanjici“.

„To osim što je u sukobu sa zdravim razumom, u sukobu je i s pravnim poretkom, jer nema retroaktivnosti u pravu“, podvukao je ministar.

Podsetimo, većinski vlasnik firme “Jovanjica” Predrag Koluvija uhapšen je novembra prošle godine sa falsifikovanom službenom policijskom ispravom. Tada je otkriveno da se u plastenicima na ovom imanju nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa.

Nakon što je pomenuta afera ugledala svetlost dana, pojedini mediji otkrili su da je “Jovanjica” dobila najmanje tri kredita od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza u ukupnom iznosu od 3,9 miliona evra.

Foto Printscreen mup.rs

Inače, za otkrivanje afere „Jovanjica“ zaslužan je političar Miroslav Aleksić, koji je ukazao na to da se policija nije oglasila o rekordnoj zapleni na imanju „Jovanjica“. Sa druge strane, on je izjavio na konferenciji za medije da je Koluvija nakon hapšenja zvao Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, a što je demantovalo veštačenje telefona, koje je vršilo tužilaštvo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare