Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Alexei Nikolsky / TASS / Profimedia

Pozivanje na poligraf i spremnost na isti gotovo da je postalo neizostavni deo nastupa predsednika Srbije Aleksandra Vučića kada je reč o aferi "Jovanjica" i povezanosti njegovog brata Andreja Vučića sa pomenutim slučajem. Najpre se na poligrafsko ispitivanje pozivao početkom prošle godine, nedugo nakon otkrivanja imanja Predraga Koluvije, na kome je zaplenjeno gotovo četiri tone marihuane, ali i prvih naznaka da proizvodnja nije mogla da se obavlja bez znanja državnog vrha, a potom i tokom jučerašnjeg gostovanja u emisiji "Ćirilica" na televiziji "Hepi".

Proteklih nedelje pod budnim okom javnosti je postupak protiv Koluvije i to zbog njegove odbrane u kojoj je optužio tužioca Sašu Drecuna i policajce, koji su ga hapsili, da su mu nudili da lažno optuži brata predsednika Vučića – odnosno da kaže da su zajedno radili. I baš u trenutku kada je ponovo upitna ulogu predsednikovog brata u slučaju „Jovanjica“, a koja je sporna tokom cele istrage samog slučaja, Vučić je na poligraf pozvao policajce koji su Koluviju hapsili.

Pročitajte još...

Ovo nije tako čudno, s obzirom da predsedniku Vučiću nije strano pozivanje na poligraf, svaki put kada se njegova porodica dovede u vezi sa pomenutom porodicom, pa je tako pitanje poligrafskog testiranja ponovo potegao tokom svog gostovanja u emisiji „Ćirilica“.

„Ja sam spreman da, ako je potrebno da se i dodatno ponižavam i idem na poligraf. I ja i moj brat, da odgovorimo na svako pitanje vezano za Jovanjicu“, rekao je on.

Foto: Printscreen/Tv Happy

Po svemu sudeći, izvesno je da će i ovo pozivanje ostati samo na rečima, s obzirom da je o spremnosti na poligraf pričao još u januara prošle godine, međutim, za godinu dana, do toga nije došlo. Postavlja se pitanje i šta bi poligrafsko testiranje uopšte značilo za javnost u Srbiji i koliko bi ono bilo validno, pogotovo ako uzmemo u obzir da će isto vršiti ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, a kojim predsedava Aleksandar Vulin, predsednikov bliski saradnik i partijski kolega.

I dok je upitna uloga brojnih funkcionera, a čija imena smo imali prilike da čujemo na suđenju Koloviji, ali i porodice brata predsednika, na listi tužilaštva od više od 100 imena svedoka ne nalazi se nijedno od pomenutih.

Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Podsetimo, tokom uvodnih izlaganja advokata odbrane u slučaju „Jovanjica“, ali i iznošenja Koluvijine odbrane, pominjao se bivši ministar MUP, a sada ministastva odbrane Nebojša Stefanović, državni sekretar MUP Milisav Miličković, kao i mnogi drugi. Ipak, nijedno ime se ne nalazi na listi svedoka.

Pročitajte još...

Podsetimo, većinski vlasnik firme “Jovanjica” Predrag Koluvija uhapšen je novembra prošle godine sa falsifikovanom službenom policijskom ispravom kod sebe. Tada je otkriveno da se u plastenicima na imanju, čiji je vlasnik nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa.

Sem Koluvije u ovom postupku sudi se Sergeju Mrđi, koji je u bekstvu, zatim Vladanu Živojinoviću, Branislavu Miljeviću, Zdravku Miloševiću, Stevanu Holić, Vuletu Bojoviću, Petru Živanoviću, Petru Hricaju i Bobanu Jovanović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare