Foto:Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia; Georgi Manev; Screenshot/BG VOICE;Screenshot/Nova.BG

Nataša Radovanović, vlasnica ansambla "Ju-Lira" iz Batajnice, čiji su članovi povređeni u teškoj saobraćajnoj nesreći na auto-putu u Bugarskoj, detaljno je opisala kako je protekao dan pre sletanja autobusa.

Podsetimo, do užasne nesreće došlo je pre tri dana u na auto-putu Trakija u Bugarskoj, kada se dečiji ansambl vraćao iz Sunčanog Brega za Batajnicu, kada je njihov autobus sleteo u jarak pored puta.

„Jedan od roditelja zagrcnuo se grisinama u toku vožnje i nije mogao dugo da dođe sebi. Predložila sam mu da ustane malo, a onda je ona rekao da će da se spusti do vozača da prisedene tamo, kako bi došao do daha“, objašnjava Nataša Radovanović za Kurir i dodaje:

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Zastao je na sekundu i nije mogao da vidi kako se spušta to sedište. Vozač koji je do tada vozio besprekorno, držao je obe ruke na volanu, ali je u tom momentu spustio desnu ruku da mu pokaže dugme za otvaranje sedišta i tada je skrenuo autobus i upali smo u jarak.“

Nataša Radovanović objašnjava da se u tom momentu izuzetno uplašila za decu i da je pomislila da će svi nastradati.

„Gledali smo samo kako da izvučemo iz slupanog autobusa. Nisam znala šta da očekuje, mislila sam da će autobus početi da se prevrće i da će svi nastradati. Deca su plakala i vrištala, ja nisam mogla da dođem sebi od udaraca i stresa nekoliko minuta“, opisuje ona i dodaje:

„Uspela sam samo da povičem i da skrenem pažnju deci. Počeli su da mi prilaze i da me pitaju šta se dogodilo, zašto se dogodilo, a ja sam samo pokušavala da ih smirim i da dođemo sebi od šoka.“

Bugarska nesreća Foto:Screenshot/BG VOICE&Screenshot/Nova.BG

Ona je ispričala da su je izuzetno dirnule scene sa auto-puta koje je tada videla.

„Ljudi su stajali i istrčavali iz svojih kola da nam pomognu. Uzimali su decu, stavljali u svoje automobile i vozili do bolnice. U prvi mah sam se uplašila, jer su to bili nepoznati ljudi, ali je policija svima slikala tablice i sva deca su bila na bezbednom kasnije“, rekla je vlasnica ansambla i dodala:

„Bugarski organi su veoma brzo reagovali. Policija i Hitna pomoć bili su u kratkom roku na mestu sletanja. Takođe, naši organi su imali munjevitu reakciju. Dobijala sam pozive, a u onom haosu nisam znala šta se događa.

Pročitajte još:

Nataša Radovanović kaže da posebnu zahvalnost duguje Srbima iz Bugarske, Časlavu i Živku koji su se našli deci u nevolji.

„Na auto-putu se u vreme nezgode našao naš čovek Živko, koji pomagao deci i svojim kombijem ih prevezao. Posebno smo zahvalni Časlavu, takođe Srbinu iz Bugarske koji je odmah otišao u bolnicu da pomogne deci, došao do gradonačelnika, obezbedio nam smeštaj i hranu, svima koji nismo bili teže povređeni“, objašnjava ona i nastavlja:

„Ta noć je bila preduga, morali smo da dajemo izjave u policiji. Imala sam pozive naše ambasade iz Sofije, ministra Lončara, koji je odmah obišao decu i nas koji smo bili u hotel, ali ja sam tada morala hitno u bolnicu.“

Ona kaže da joj je izuzetno krivo jer u u jednoj situaciji nisu ispali fer prema ljudima koji su pokušali da im pomognu.

„Ministri su se dogovorili i obezbedili prevoz autobusom za decu u našu zemlju, međutim, tada su pristizali roditelji iz Srbije, koji nisu pustili decu u bus, ali i deca su se plašila da uđu posle svega što se izdešavalo“, objašnjava vlasnica ansambla i dodaje:

„Nisam mogla u tom momentu da decu odvojim od roditelja, nikome nije bila namera da uvredi ili omalovaži bilo čiju pomoć, samo su dece želela da idu sa svojim roditeljim i ja nisam mogla, niti želela to da im zabranim.“

Prisetila se toga kako su proveli dan pre nesreće i da su tada ispoštovali sve što se moglo ispoštovati.

„Iz hotela smo izašli ujutru, a vozač je ostao celog dana kako bi se što više odmorio i bio spreman za put. Mi smo bili na plaži i u 16.30 časova, po bugarskom vremenu smo krenuli ka Srbiji „, opisuje ona i dodaje:

„Imali smo prvu pauzu odmah, da bi kupili vinjetu, a sledeću nakon nekih dva i po sata vožnje, odnosno 170 kilometara, deca su bili u toaletu i onda smo nastavili dalje. Posle nekih 10 – 15 kilometara dogodila se nesreća.“

Ona je ispričala da je se najgore u nesreći u Bugarskoj prošla dva dečaka, roditelj koji se zagrcnuo i još jedan čovek koji je bio u autobusu, a koji je povezan sa ansamblom.

„Jedan dečak je najgore prošao, on je imao najviše intervencija i čak 3 ili 4 opracije. Bili su dosta isečeni. Čovek koji je nosio našu zastavicu zadobio je povrede grudnog koša i otvoren prelom na ruci“, rekla je Nataša i dodala:

Bugarska nesreća Foto:Screenshot/Nova.BG

„Otac od jednog detetat, koji se zagrcnuo sa grisinama teško je povređen u nesreći. Njemu je već tada stopalo bilo u strašnom stanju, amputirana mu je noga i polako se oporavlja. Biće zadržani u bolnicama koliko god je potrebno da se oporave.“

BONUS VIDEO:  Deca povređena u Bugarskoj stigla u Tiršovu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)