zgrada vračar
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Dan nakon urušavanja zgrade na Vračaru, u Vidovdanskoj ulici - kamioni i policija. Stanari su i dalje u hotelu, jama se zatrpava, a gradske vlasti ponovo obećavaju odštetu. Zvanično objašnjenje zašto se zgrada urušila i dalje se čeka. Dokumenti u koje smo imali uvid pokazuju da su investitoru odobrena još dva podzemna nivoa koja nisu bila predviđena u informaciji o lokaciji.

U zgradu se ne sme – jer je opasna za ljude i okolinu. Na ulici stanara nema, a u telefonskom razgovoru rekli su da se neće oglašavati u medijima.
Na mestu gde se juče urušio deo zgrade smo zatekli mašine koje su tokom dana zatrpavale rupu.

A urušila se jer se kopalo više nego što je dozvoljeno, ocenjuje za N1 arhitekta Dragoljub Bakić.

„Onolika rupetina koja je napravljena, a neobezbeđena, moje mišljenje je da je bila manja spratnost, pa je dodata veća, onda silaze duboko i prave garaže, jer su u obavezi da obezbede parking mesto po stanu, zato se ide u takvu dubinu, naravno nestručno, pitanje je kako izgleda i da li postoji projekat obezbeđenja temeljne jame“, ocenjuje Bakić.

Na osnovu dokumenata u koje je N1 televizija imala uvid u informacijama o lokaciji, izdatim 2019. godine, navodi se da je dozvoljena spratnost prizemlje, četiri sprata i potkrovlje. Dok se na građevinskoj dozvoli koju su investitori dobili u aprilu ove godine vidi da su dodata još dva podzemna nivoa.

Od investitora ni danas, na lokaciji, ni traga ni glasa, a kada smo jednog od njih kontaktirali telefonom, nakon saznanja s kim razgovara, prekinuo je vezu.

U međuvremenu, Građevinska inspekcija i policija saopštili su da su izvršili uviđaj i saslušali odgovorna lica – izvođača radova i investitore.

Stanari pred kamere nisu hteli, ali im je putem njih, zamenik gradonačelnika Goran Vesić ponovo obećao rešenje.

„Biće im iznajmljeni stanovi koji su isti ili veći nego oni u kojima su stanovali. To iznajmljivanje stanova moraće da plati investitor dok se ne sanira zgrada. Kada će to biti, ja na to ne mogu da dam odgovor“, rekao je Vesić.

Dok odgovor i privatne stanove ne dobiju, stanari iz Vidovdanske 2a dane će provoditi u hotelu Slavija.

BONUS VIDEO: Trenutak urusavanja zgrade u Vidovdanskoj na Vračaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar