Dubljanska, kuća 2008. godina obrušavanje. Pala zgrada Vracar, Vidovdanska 2a
Foto: N1/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Slučaj urušavanja zgrade u Vidovdanskoj ulici u beogradskom naselju Vračar, mnoge stanovnike prestonice podsetio je na sličan slučaj koji se dogodio 2008. godine u Dubljanskoj ulici u istom naselju, kada su članovi četiri porodice ostali bez svojih domova, jer je rupa, iskopana za temelje nove zgrade u komšiluku, progutala njihove kuće.

Današnji dramatičan snimak urušavanja zgrade u Vidovdanskoj ulici u Beogradu mnoge stanovike prestonice podsetio je na davnu 2008. godinu, kada su u Dubljanskoj 35 na Vračaru četiri porodice ostale i dan danas bez svojih domova, kada je rupa, iskopana za temelje nove zgrade uništala domove ovih porodica.

Kako su članovi porodica oštećenih više puta pričali za medije, na dan kada se sve srušilo, čuli su svađu između investitora i bageriste koji je vikao da će napustiti gradilište jer će se sve srušiti. Kazali su i da su tog oktobra, oko 18 sati čuli prasak, i da zidovi počinju da pucaju, a onda su kuće propale i završile u rupu duboku preko 15 metara.

Jedna od stanarki rekla da tada da je sve počelo kada je investitor, na susednom placu, sa falsifikovanim papirima krenuo sa zidanjem višespratnice. Prema informacijama Blica, investitor Nedeljko Prelić je 2013. godine osuđen na tri godine zatvora, a izrečena mu je i zabrana rada u građevinarstvu u trajanju od tri godine. Nadzornik radova Miroljub Đorđević osuđen na godinu dana kućnog zatvora. Optužbe za nepropisnu gradnju su zastarele, a postupak za nadoknadu štete, pokrenut još 2010. godine, prema dostupnim podacima, još uvek traje.

Muke stanara

Dok je sud utvrđivao krivicu investitora i ostalih optuženih, porodice koje su ostale bez domova žive kao podstanari.

Dubljanska ulica, obrušavanje, srušila se kuća
Foto: N1

„Plaćamo čak i dažbine za kuće koje su propale. Plaćamo porez, struju, vodu, zemljište za kuću koju iznajmljujemo i za onu u kojoj ne živimo“, ispričao je ranije Vlada Lazić koji je ostao bez krova nad glavom.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Budući da se sve odigralo brzo, sticajem srećnih okolnosti tada niko nije izgubio život, a jedan od stanara spasio je u poslednjem trenutku staricu koju je umalo odnelo klizište.

Porodicama, kako je pre nekoliko godina pisao Blic, bila je obećana pomoć, ali oni ju nikada nisu dobili.

„Dve ćerke, unuk i ja živimo kao podstanari, a plaćamo Infostan svakog meseca 70 evra za našu kuću u kojoj nam je zabranjeno da budemo pošto se maltene razdvojila“, ispričala je Marija Popović, vlasnica jedne od četiri kuće u Dubljanskoj.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Marija se tada sa porodicom preselila u kući, takođe u Dubljanskoj ulici, gde živi kao podstanar.

„Sad živimo kao podstanari preko puta svoje kuće, a plaćamo sve dažbine same, iako ni za šta nismo odgovorne. Za kiriju i infostan za našu kuću u kojoj godinama ne možemo da živimo plaćamo skoro 600 evra mesečno“, rekla je ranije Marija.

Zbog ovog incidenta, tadašnje gradske vlasti ekspresno su smenile načelnicu građevinske inspekcije, a Grad je još 2010. preuzeo na sebe da vlasnicima oštećenih kuća izgradi nove domove. Ali, to se nije desilo.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Slično kao Marija prošla je i porodica Đorević i Lazić, čija je kuća, nedaleko od Dubljanske, prepolovljena.

„Žena i ja smo od tada pobegli u Opovo, živimo u iznajmljenoj kući, a sin se seljaka po Beogradu. Malo živi kao podstanar, a malo kod drugara. A u tim ostacima kuće čak se skupljaju beskućnici i narkomani. Neverovatno je da toliko dugo čekamo na pravdu, a ceo slučaj je toliko jasan“, kazao je ranije Radovan Lazić.

U obrušavanju 2008. godine najveću štetu pretrpela je baka Milka Goljevac (81) kojoj je zemlja progutala praktično celu kuću od 50 kvadrata. Starici je tada život spasao sin komšije Radovana Lazića, izvukavši je iz kuće u poslednjem trenutku.

„Baka Milka je godinu i po dana živela u hotelu „Slavija“, pa još šest meseci u hotelu „Park“, da bi potom bila u šupi pored svoje kuće u Dubljanskoj. Mi smo je hranili pola godine, a onda je otišla kod ćerke u Kanadu“, rekla je ranije Marija Popović.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kao što je tada baka Milka za dlaku izbegla teže posledice, isto tako je to danas učinio i bagerista, koji, kada je zgrada krenula da se ruši, na čudestan način iskočio iz bagera, i „izvukao živu glavu“.

Današnje obrušavanje kuće u Vidovdanskoj ulici, mnoge je podsetio na slučaj „Dubljanska“, a da li će investitor, kao u tom slučaju, proći sa zatvorskom kaznom, oštećene porodice bez vlastitog krova nad glavom a Grad Beograd i inspekcija bez ikakve odgovornosti, ostaje da se vidi.

BONUS VIDEO: Urušavanje zgrade u Vidovdanskoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare