Veselin Milić Foto: A.K./ATAImages

Osim što Sektor unutrašnje kontrole već deset meseci ne pokreće istragu povodom krivične prijave koju su podneli roditelji dece sa spiska koji je načelnik PU Beograd Veselin Milić pokazao, protiv njega nije pokrenut čak ni disciplinski postupak od strane njegovih neposrednih starešina.

Pošto je Veselin Milić načelnik PU za grad Beograd i pomoćnik direktora policije, njegov neposredni nadređeni je direktor policije, kojeg MUP već dve godine nema. Međutim postoji v.d. direktora policije čiju funkciju obavlja Dragan Vasiljević.

Dragan Vasiljević Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Upravo on je neposredni starešina Miliću i on je ovlašćen za podnošenje disciplinske prijave protiv njega.

Pročitajte još:

Nova.rs je Direkciji policije nedavno poslala Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja sa pitanjem da li je Direkcija policije podnela disciplinsku prijavu protiv Veselina Milića, zbog pokazivanja spiska dece 3. maja prošle godine, koja su po Milićevim navodima, trebala biti lišena života od strane od strane K.K. (14) koji je izvršio masakr u školi „Vladislav Ribnikar“.

U odgovoru koji smo dobili od Direkcije policije doslovno piše: „Obaveštavamo vas da Direkcija policije ne raspolaže dokumentom u kome je tražena informacija“.

„MUP je zabio glavu u pesak“

Advokat Goran Stupar i nekadašnji šef grupe za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata u Novom Sadu kaže da navodi u odgovoru Direkcije u prevodu znače da disciplinski postupak nije ni pokrenut.

Advokat Goran Stupar

Stupar navodi da je obaveza neposrednog rukovodica načelnika Milića bila da, u skladu sa Uredbom o načinu sprovođenja disciplinskog postupka u MUP-u, u najkraćem roku od dana saznanja za povredu službene dužnosti, protiv zaposlenog, u ovom slučaju Milića, podnese inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka.

„Da li je Veselin Milić zaista i učinio povredu službene dužnosti ili ne utvrđivalo bi se dalje u samom disciplinskom postupku od strane disciplinskog starešine, a nakon izvođenja svih dokaza“, kaže advokat Stupar.

Stupar kaže da je neposredni rukovodilac Milića, u ovom slučaju v.d. direktora policije, u obavezi da podnese inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka, a ukoliko to ne učini te protekom roka od jedne godine nastupi zastarelost za pokretanje disciplinskog postupka postoji osnovana sumnja da je njegov neposredni starešina učinio krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

„U konkretnom slučaju nazire se jasan cilj najviših rukovodioca MUP-a da slučaj dovedu u stanje zastarelosti za pokretanje disciplnskog postupka, jer se bliži 3. maj kada će proći godinu dana, od dana kad je Milić javno pokazao spisak“, navodi Stupar.

On na kraju objašnjava na osnovu svog advokatskog iskustva koliko se vode drugačiji aršini kada su u pitanju obični policajci i oni koji su na visokim položajima.

„Kao advokat zastupam veći broj policijskih službenika MUP-a u disciplinskim postupcima pa  iz ličnog iskustva mogu reći da se protiv običnih policajaca promptno pokreću disciplinski postupci za apsolutno bezazlene povrede koje starešine tumače kao teže povrede službene dužnosti, a u slučaju Veselina Milića gde je celokupna javnost imala priliku da vidi kako je pokazivao spisak sa imenima i prezimenima dece koju je K.K. planirao lišiti života MUP je zabio glavu u pesak, što je još jedan dokaz da u Srbiji postoje dve grupe ljudi: „obični smrtnici“ i „nedodirljivi““, kaže naš sagovornik.

Bratislav Gašić nagradio pomoćnika direktora policije i načelnika Policijske uprave za grad Beograd Veselina Milića Foto: MUP

Podsetimo da je još pre deset meseci protiv Veselina Milića podneta krivična prijava od strane roditelja dece sa spiska, ali da postupak još uvek nije pokrenut, zahvaljujući Sektoru unutrašnje kontrole koji mesecima ignoriše zahteve za sprovođenje istrage koje im šalje Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

Da niko u MUP-u nema nameru da bilo šta učini povodom slučaja pokazivanja spiska, govori i činjenica da je nedavno ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić dodelio i odlikovanje Veselinu Miliću.

Roditelji dece iz ribnikara su kivni na MUP i traže da se Miliću oduzme odlikovanje, ali kako stvari trenutno stoje, Milić neće čak ni disciplinski odgovarati za pokazivanje spiska.

Podsetimo, ranije danas, kako je BIRN otkrio, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je naveo u izveštaju da je Milić poštovao Ustav.

„U zapisniku o izvršenom inspekcijskom nadzoru navodi se da je Veselin Milić, načelnik Policijske uprave za Grad Beograd koji je na konferenciji za štampu pokazao spisak dece koju je maloletni učenik osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ planirao da ubije, poštovao Ustav i zakon i da nije odredio identitet dece, već da su mediji taj spisak učinili dostupnim javnosti i kršili Zakon o informisanju“, piše BIRN.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare