Užice, blokada, protest
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Jednom broju Užičana, koji su učestvovali na subotnjim protestima u ovom gradu, danas su stigle prekršajne prijave od Policijske uprave Užice, iako oni nisu bili legitimisani.

U opisu prijave stoji da su učinili prekršaj u Ulici Heroja Luna- Ložionički most, time što su se kretali i zadržavali sredinom kolovoza što je dovelo do obustave saobraćaja. Uz prekršajnu prijavu stigla je i uplatnica sa iznosom od 5.000 dinara, kojom se od građana traži da uplate novac zbog učinjenog prekršaja učinjenog u saobraćaju. Niko od lica koja su dobila prijavu, u subotu kada su navodno učinili prekršaj, nije legitimisan.

Pročitajte još:

Ovim povodom, oglasila su se udruženja građana kojima su se Užičani koji su dobili prijave, obratili za savet i ponudila pravnu pomoć kako bi na sudu dokazali svoju nevinost.

„Našem udruženju se obratilo više građana da ih posavetujemo šta im je činiti. Za one građane koji su spremni da svoju nevinost dokazuju na sudu, neophodno je da potpišu prekršajni nalog i uz  propratni akt u roku od osam dana obrate nadležnom Prekršajnom sudu Užice i zatraže sudsko odlučivanje. Naše udruženje će ih podržeti i pružiti im potrebnu prvnu podršku“, kažu u Udruženju građana „Sloga“ Užice.

Ovim povodom oglasila se i Građanska čitaonica „Libergraf“ sa porukom da aktivisti moraju biti zaštićeni od sudskog uznemiravanja, kriminalizacije, proizvoljnog hapšenja i pritvaranja.

Blokada Užice Foto: Slavica Panić/Nova.rs

 

„Aktivisti i učesnici legitimnih protesta koji zahtevaju povlačenje Zakona o referendum i Zakona o
eksproprijaciji ne smeju biti predmet sudskog uznemiravanja tako što će se protiv njih voditi
neopravdani pravni i upravni postupak, ili bilo kog drugog oblika zloupotrebe upravnih i sudskih
ovlašćenja, niti predmet kriminalizacije, proizvoljnog hapšenja i pritvaranja, kao ni drugih sankcija zbog delovanja vezanog za učešće na mirnim protestima“, kaže Vladan Sinđić iz „Libergrafa“.

On dodaje da svi učesnici mirnih protesta moraju imati pristup delotvornim pravnim lekovima kojima bi osporavali zakonitost svih sankcija koje im se nameću. Poziva sve aktiviste, ili učesnike subotnjih
protesta, koji su pretrpeli bilo koji vid uznemiravanja od strane policije ili sudova, da se jave  druženju
radi pružanja pravne pomoći i zaštite od progona.

Užice, blokada, protest
deda Mališa Janković Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Građanska čitaonica “Libergraf” će u saradnji sa drugim udruženjima i advokatima obezbediti pravnu ili finansijsku pomoć koja je neophodna kako bi se prekršajni nalozi koje dobijaju učesnici subotnjih blokada ili platili ili osporavali pred Prekršajnim sudom. Svako lice koje je primilo prekrašajni nalog zbog učešća na blokadama može poslati fotografiju celokupnog dokumenta, zajedno sa uplatnicom, na našu e-mail adresu com sa napomenom da li želi da se pomenuti nalog plati ili želi da ga osporava pred Prekršajnim sudom“, naglašava Sinđić.

Oko 1.500 Užičana, u subotu 4.decembra blokiralo je saobraćaj na Ložioničkom mostu na  magistralnom putu ka Zlatiboru i Beogradu. Protest, koji je trajao od 14 do 15:20 protekao je mirno bez većih incidenata a na njima nije primećeno prisustvo uniformisnih policijskih službenika.

 

BONUS VIDEO: Protest građana u Užicu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare