Foto:Zoran Lončarević

Jovana Popović (24) iz Kikinde trenutno je u pritvoru u Zabeli u kojem je završila pre tri dana zbog navodnog kršenja mere karantina o kojoj, kako ističe, je niko nije obavestio. Devojka nije dobila zvanično rešenje o kućnoj izolaciji, a iz Komiteta za ljudska prava (YUCOM) kažu da Jovana nije prva koja im se obratila sa ovakvim problemom.

Jovana Popović je dan pre uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, tačnije, 14. marta došla iz Crne Gore gde je nastupala sa orkestrom iz Kikinde. Na granici su joj, kako kaže, rekli da smanji kontakte sa ljudima u narednih 14 dana. To je bilo sve od informacija koje je dobila.

U tom trenutku, u Crnoj Gori nije bio potvrđen nijedan slučaj korone, a Jovana se, po dolasku u Srbiju ponašala u skladu sa onim što joj je rečeno na granici. Takođe je smatrala da sme da izlazi iz svog stana, s obzirom da joj niko nije rekao da ne sme.

Uhapšena je deset dana nakon povratka u Srbiju u stanu svog dečka u kojem je boravila. .

Protiv nje je pokrenut krivični postupak jer je navodno prekršila Naredbu Vlade Srbije o sprovođenju i organizovanju karantina koja je doneta 17. marta, tri dana nakon što je ona prešla granicu.

Tužilac je kao dokaz priložio zapisnik Ministarstva zdravlja u kome piše da joj je usmeno saopšteno da je u karantinu, a koji nema ime i potpis službenika koji joj je navodno saopštio izolaciju. Dokument nema broj, ni datum kada je sačinjen, kao ni pečat.

Njen advokat se žalio na predlog tužilaštva da ona bude pritvorena do 30 dana i istakao da je ovaj dokaz nevažeći. Ipak, sud joj je odredio pritvor i ona se sada nalazi u istražnom odeljenju zatvora Zabela.