Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bs

Vlasnica doma za stara lica “Radost” u Negotinu B.D. (60) lišena je slobode.

Njoj je određeno zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da je Branku Pešić (30) direktorku te ustanove podstrekla da ne prijavi da su se kod pojedinih štićenika doma pojavili simptomi KOVID 19 što je dovelo do smrti pet osoba.

Na saslušanju u policiji direktorka Doma za stare „Radost“, Branka Pešić (30) svojevremeno je ukazivala na propust druge osobe prilikom prijema i tretmana štićenika.

„Osumnjičena nije negirala da je u dom primljeno 10 novih korisnika, ali je ukazala na propust još jednog lica, jer je izjavila da su ti korisnici primljeni u ovu ustanovu u ranijem periodu, ali da nisu bili evidentirani na vreme, već kasnije. U narednom periodu ćemo ispitati ove njene navode, radiće se saslušanje svedoka, oštećenih lica, prikupljati svi neophodni podaci u cilju efikasno sprovedene istrage”, rečeno je u Višem javnom tužilaštvu u Negotinu.

Prema nezvaničnim informacijama vlasnica Doma za stare „Radost“ nije dozvolila direktorici da prijavi simptome na Covid-19 koje su imali pojedini štićenici. Pored toga, prilikom prvog testiranja, naloženog od strane Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar 10 neevidentiranih lica nije testirano.

Zbog propusta koji su nastali zaraženo je bilo 38 korisnika ove ustanove, a ukupan broj zaraženih bio je 55. Od posledica virusa, preminulo je šest  korisnika koji su imali i druge hronične bolesti.

Direktorka ustanove „Radost“ se i dalje nalazi u pritvoru, dok će saslušanje vlasnice B.D. biti završeno u popodnevnim časovima.

Vlasnici Doma za stara lica „Radost“ se na teret stavlja teško delo protiv zdravlja ljudi za koje je predviđena kazna od dve do 12 godina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare