Slobodan Šaranović, Luka Bojović kombo
Foto: E-Stock/Petar Jovanovic, EPA/J. L. PINO/ Slobodan Šaranović, Luka Bojović

Rat kriminalnih grupe Luke Bojovića i klana pokojnog Slobodana Šaranovića, koji više od deset godina potresa Srbiju i Crnu Goru, započeo je 2009. godine nestankom Slobodana Radonjića, za koga se veruje da je ubijen. Radonjić, inače kum ubijene braće Slobodana i Branislava Šaranovića, kome se trag gubi od jula 2009. godine, poslednji put je viđen kako ulazi u automobil pokojnog Luke Đurovića, bliskog saradnika Luke Bojovića.

U ratu između Bojovićeve grupe i klana Šaranovića dosad je ubijeno najmanje 15 osoba, a poslednja žrtva u nizu je Strahinja Stojanović, koji je tokom jučerašnjeg dana raznet bombom na Novom Beogradu.

Pročitajte još...

Sukob dve grupe datira od 2009. godine, a sve je počelo otmicom Radonjića, kuma Šaranovića. Tog jula Radonjić je viđen kako ulazi u automobil Baranina Luke Đurovića, i od tada mu se gubi svaki trag. Mediji su pisali da je mladića tog dana na telefon pozvao Đurović, nakon čega je Radonjić kidnapovan.

Iako do današnjeg dana telo Radonjića nije pronađeno, pretpostavlja se da je ubijen. Kao motiv ove otmice, koja do danas nije rasvetljena, pominjao se dug koji je nestali mladić imao prema Filipu Koraću, bliskom saradniku Luke Bojovića.

Mediji su svojevremeno pisali da je Šaranović, mimo policije, sprovodio i svoju istragu o otmici kuma, te da je došao do izvesnih saznanja da iza zločina stoji upravo Bojovićev klan.

Đurović stradao pod sumnjivim okolnostima

Luka Đurović, bliski Bojovićev saradnik, nastradao je 2013. godine u Crnoj Gori u saobraćajnoj nesreći. Poginuo je kao suvozač u „poršeu“ kojim je upravljala 18-godišnjakinja iz Bara, a u medijima je provejavala i informacija da se nesreća dogodila pod čudnim i sumnjivim okolnostim.

Samo dva meseca nakon otmice, Bojovićeva grupa zadala je još jedan udarac Šaranovićima. Oktobra 2009. godine likvidiran je Branislav Šaranović, dok je svojim vozilom prilazio kući na Dedinju. Tada su mu prišla dva mladića na skuteru i izrešetala ga sa 20 metaka iz automatskog oružja. Slobodan je smrt brata teško podneo, pa je tako raspisao i basnoslovnu novčanu nagradu od milion evra za bilo kakvu informaciju o ubici brata. Plakatima je bio oblepljen ceo grad, a izvesno je bilo da je Šaranović za zločin krivio upravo Bojovića i pripadnike njegove kriminalne grupe.

Dve godine kasnije, rat je odneo novu žrtvu – ubijen je Danilo Radonjić, Šaranovićev kum i otac otetog Slobodana. Njegovom likvidacijom samo je pojačana sumnja da je nekoliko godina ranije njegov sin Slobodana otet i likvidiran.

 

Oko za oko, brat za brata

Taman kada se pomislilo da će hapšenje Luke Bojovića 2012. godine u Španiji zaustaviti rat, sukobi su se samo intezivirali. Tako je naredne godine, u centru Beograda likvidiran Nikola Bojović, Lukin rođeni brat. Bila je ovo osveta za ubistvo Brana, a zbog zločina Šaranović je 2014. godine uhapšen u Crnoj Gori.

Nikola Bojović Foto:MUP

Ipak, njega Crna Gora nikad nije izručila Srbiji, iako se teretio da je naručio ubistvo Bojovića, a koje je prema optužnici izvršio Saša Cvetanović zvani Pit Bul, kao i da je za zločin platio čak 30.000 evra.

Obezglavljen klan braće Šaranović

Iako je grupa Miloša Delibašića u Srbiji osuđena zbog likvidacije Miloša Vidakovića i Nikole Bojovića, tužilaštvo je obustavilo postupak protiv optuženog Slobodana Šaranovića nakon što je on marta 2017. godine ubijen ispred svoje kuće u Budvi.

Da iza ovog zločina stoji Bojović, dodatnu sumnju podgrejalo je hapšenje Anđelke Bojović u Crnoj Gori, koja je privedena nekoliko meseci kasnije, nakon što je uhvaćena kako sedi u automobilu u blizini kuće Ratka Koljenšića, pripadnika grupe osuđene za likvidacije Bojovića i Vidakovića.

Pročitajte još...

Sukobi tokom narednih godina nisu jenjavali, a ubistva su se samo ređala. Tako je 2014. godine likvidiran i Rade Rakonjac, bliski prijatelj Bojovića. Smatralo se da je ubistvo Rakonjca bilo odgovor na pokušaj atentata na Gorana Bojanića, člana Šaranovićeve grupe.

Da u ratu nije bilo pošteđenih govori i činjenica da su ubijena i čak dva advokata – Vladimir Zrelec 2015. i Dragoslav Miša Ognjanović 2018. godine. Takođe, 2018. godine ubijen je i Bojovićev kum Dragoslav Miloradović, koji je izrešetan ispred svoje auto-perionice na Karaburmi.

Bombaški napadi 

Između ostalog, u ratu Bojović-Šaranović ubijeni su i Siniša Milić, koji je 2018. raznet bombom postavljenom pod njegov automobil, kod Franša u Beogradu.

Poslednja u nizu likvidacija je ubistvo Strahinje Stojanovića, na čiji je automobil u nedelju postavljen eksploziv.

Cvetanović: Hvala Luki što mi je ubio brata

Definitivno, zločin koji je u javnosti izazvao puno pažnje jeste ubistvo Jugoslava Cvetanovića, brata Saše Cvetanovića Pit Bula koji je osuđen zbog ubistva Nikole Bojovića. Cvetanović je ubijen u noći između 26. i 27. septembra 2017. na ulazu u haustor zgrade “Lepa Brena” u Vranju, a njegov brat je tokom suđenje za ubistvo Bojovića izjavio da je Luka Bojović odgovoran za ubistvo Jugoslava.

“Luki Bojoviću čestitam što mi je ubio brata”, rekao je tada Cvetanović i dodao da upozoravao ranije sud da što pre pozove na saslušanje njegovog brata, odnosno, kako je rekao, “dok je još živ”.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare