Olas Bilbao Gonzales i Strahinja Stojanović Foto: Printscreen/Instagram

Strahinji Stojanoviću, koji je danas dignut u vazduh u džipu na Novom Beogradu, zajedno sa saputnicom iz Kolumbije, pre dve godine, takođe je podmetnut eksploziv pod automobil , a tada je sa njim bila misica iz Španije koja je prošla sa teškim povredama, dok je on prošao bez povreda, jer se u trenutku eksplozije vratio u stan po telefon. Stojanovića dovode direktno u vezu sa ubistvom advokata Miše Ognjanovića, ali je ranije ranio svog kuma Miloša Vidakovića, a navodno je svjevremeno ranio i pripadnika BIA.

U centar interesovanja javnosti, Stojanović je došao u avgustu 2018. godine, kada je u zemunskom naselju Galenika eksplodirao automobil marke „audi“ u kom je u trenutku eksplozije bila bivša misica iz Španije Olat Bilbao Gonzales. On je pukom srećom ostao nepovređen, jer se nekoliko trenutaka ranije, vratio do stana po svoj mobilni telefon.

Iz zatvora, u kome je bio zbog izazivanja opšte opasnosti, izašao je nekoliko meseci ranije, u aprilu 2018. godine.

Po svojim kriminalnim radnjama odavno je poznat policijskim i sudskim organima.

Foto: Nova.rs

Advokat Miša Ognjanović ubijen je krajem jula 2018. godine, što je bio jedan od razloga da se u startu sumnja da su slučaj njegovog ubistva i pokušaj prve likvidacije Stojanovića povezani. Istraga je utvrdila da najmanje dve osobe stoje iza zločina i da su ga danima pre likvidacije pratili, na šta se Ognjanović žalio i svojim prijateljima i saradnicima.

Kako je tada list „Politika“ objavio, pozivajući se na izvore iz istrage, jedan od njih je bio i Strahinja Stojanović.

Stojanovića je Ognjanović poznavao sa suđenja u slučaju ubistva brata Luke Bojovića, Nikole, gde se njegov mogući egzekutor pojavio u svojstvu svedoka.

Ipak, to nije prvo Stojanovićevo pojavljivanje na sudu, budući da iza sebe ima burnu kriminalnu prošlost i izuzetno šaren dosije u policijskoj evidenciji.

Strahinja je hapšen nekoliko puta zbog teških krivičnih dela, a osuđivan je zbog prinude i posedovanja oružja.

Njegova bliskost sa klanom Šaranovića ogleda se u prijateljskom odnosu koji je imao sa Milošem Delibašićem, Šaranovićevim sestrićem, koji je iz automobila u pokretu likvidiran 2017 godine u Budvi.

Pričalo se da je Strahinja u aprilu 2013. u Galenici ranio kuma, Miloša Vidakovića, a razlog je bio sukob oko Vidakovićeve žene. Iako je znao ko ga je povredio, Vidaković to policiji nije želeo da otkrije.

Takođe se sumnjalo da je upravo Stojanović naručio ubistvo svog kuma Vidakovića, koje se dogodilo pred 500 svedoka u Budvi početkom jula 2013.

To ubistvo priznao je Miloš Vojnović, ali je u optužnici kao nalogodavac bio naveden Branislav Šaranović.

Foto: Nova.rs

U optužnici je takođe navedeno da je Stojanovićev DNK nađen u stanu u Budvi u kome su se krili Miloš Delibašić i ostali optuženi za ubistvo.

Za učešće u toj likvidaciji, ali i u ubistvu Nikole Bojovića, osuđen je i Strahinjin prijatelj Slaviša Novaković. Novaković se, inače, pominjao i kao učesnik u egzekuciji Radeta Rakonjca, prijatelja Luke Bojovića 2014. godine.

Kao jedna od upečatljivih scena svakako će ostati dovođenje Stojanovića sa bukagijama na suđenje u slučaju ubistva Bojovića i Vidakovića, prilikom čega je istakao da „nema IQ 20“.

U dosijeu Strahinje Stojanovića stoji i da je hapšen u februaru 2015, zbog sumnje da je u pucnjavi 21. januara iste godine na uglu ulica Rimske i Vojislava Ilića u Beogradu ranio Zorana Lj. (54), pripadnika BIA.

Kod njega je tada nađen i pištolj. Naime, iz automobila marke BMW je pucano u „audi“, u čijoj blizini je bio „punto“, u kojem je Zoran Lj. bio sa suprugom, koja je sedela na mestu suvozača.

Nikola Bojović Foto:MUP

Zoran je bio slučajna žrtva obračuna dve grupe, čiji su pripadnici iz kola u pokretu pucali jedni na druge.

Tokom sudskog procesa koji se vodio protiv Stojanovića 2014. godine, interesantno je da se u Palati pravde pojavljivao Velibor Dunjić, koji je ubijen samo mesec dana nakon što je viđen u sudu. Iz ovoga se može zaključiti da Stojanović i navijači Crvene Zvezde nisu prvi put dovedeni u vezu tokom istrage ubistva advokata Ognjanovića.

Strahinjin otac Paja Stojanović ubijen je 24. septembra 2015. godine u zgradi u Ulici Jovana Stojisavljevića broj 31 u naselju Galenika u Zemunu i ta likvidacija je nerasvetljena. Stojanović je usmrćen na četvrtom spratu, ispred vrata stana tasta i tašte, ali je ubica prve hice u njega ispalio ispred ulaza u zgradu.

Verovalo se da je Paja ubijen zbog kriminalnih kontakata i poslova svog sina.

Ipak, neki mediji su posle zločina objavili da policija sumnja da je Paju ubio upravo sin Strahinja. Navodno, izrešetao je oca jer mu je ovaj zlostavljao majku. Paja je robijao zbog silovanja, pokušaja ubistva, razbojništva, a verovalo se da nije pripadao nijednoj ekipi.

Misica, koja je ranjena u avgustu 2018. godine, objavila je početkom 2019. godine informaciju da su se Stojanović i ona venčali, i to postavila na svom Instagram profilu. Kada su mediji počeli masovno da dele njihovu zajedičku fotografiju, na kojoj je pisalo i „gospodin i gospođa Stojanović“, ona je fotografiju obrisala, a ime, koje je do tada bilo Olat Stojanović Bilbao, vratila na staro, nakon čega je napisala da nije udata, što je bacilo sumnje da se on krije u Španiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare