Strahinja Stojanović Foto: Instagram

Strahinja Stojanović, koji je poginuo u nedelju ujutru u eksploziji automobila kada je pod njegov džip postavljen eksploziv c-4, sem po pozamašnom dosijeu, široj javnosti poznat je i nakon što se maja 2017. pojavio kao svedok na suđenju za ubistvo Miloša Vidakovića i Nikole Bojovića. Stojanović, koji se tokom istrage ovih zločina pominjao kao naručilac ubistva Vidakovića, kratko je izneo svoj iskaz tvrdeći da sa likvidacijom nema veze, ali i dodavši "da on nema IQ 20, pa da tužilac misli da može kako hoće da mu postavlja pitanja".

Stojanović je tada saslušan u svojstvu svedoka, a zanimljivo je da se u pomenutom postupku nije našao na optuženičkoj klupi iako ga je Miloš Vojnović, svedok-saradnik koji je sklopio sporazum sa tužilaštvom i priznao likvidaciju Vidakovića, označio kao nalogodavca zločina.

Pročitajte još...

Vojnović je tada isticao da je upravo Stojanović naručio likvidaciju Vidakovića, koji mu je inače bio kum i sa kojim je bio u svađi. Rekao je da je Stojanović 2013. godine došao u Budvu da ubije Luku Đurovića, bliskog saradnika Luke Bojovića, te da je dogovor bio da zamene ubistva – odnosno da članovi klana Miloša Delibašića, organizatora kriminalne grupe koja stoji iza ubistva Vidakovića i Bojovića za Stojanovića ubiju Miloša, a on njihovu metu.

Nikola Bojović Foto:MUP

Iako je DNK od ubijenog Stojanovića pronađen na pištolju, panciru i laptopu u stanu gde su boravili članovi grupe pre ubistva Vidakovića, do okončanja postupka njegova ulogu u zločinu nije rasvetljena. Na sudu je tvdio da ništa ne zna.

„Ja se sada nalazim u zatvoru u Sremskoj Mitrovici. U aprilu sam isporučen iz Holandije zbog iznude. Osuđen sam na tri godine, a ostalo mi je da odslužim još 11 meseci. S Milošem Vidakovićem sam bio u kumovskim odnosima i nismo bili u sukobu. Njegovu suprugu poznajem i u korektnim smo odnosima“, rekao je Stojanović na početku svedočenja.

Ipak, u trenutku kada mu je tužilac postavio pitanja, Stojanović se poprilično naljutio.

Pročitajte još...

„Nemam ja IQ 20, pa da mi se isto pitanje postavlja na različite načine. Neću više odgovarati ni na jedno pitanje. Ne želim da učestvujem u ovoj farsi jer ne mogu da doprinesem ovom slučaju. Znam da se ovde sudi za ubistvo Miloša Vidakovića i Bojovića, ne znam ni kako se zove“, rekao je Stojanović.

Nakon toga, osuđeni Vojnović, koji je istakao da se čak jedno vreme krio u stanu Stojanovića, upitao ga je „da li mu je bio poplavljen stan?“.

„Ne razumem zašto mi ovaj gospodin postavlja pitanja“, rekao je kratko Stojanović.

Interesantno je da se Stojanović pojavljivao i na fotografijama koje je policija tada napravila u istrazi zločina, ali ga tužilaštvo ni za šta nije teretilo.

Inače, likvidirani Stojanović bio je blizak sa Milošem Delibašićem, jednim od vođa klana optuženog za ova ubistva. Ovaj klan bio je u ratu sa grupom čuvenog kriminalca Luke Bojovića.

Prijateljstvo sa ubijenim Dunjićem

Kako su mediji svojvremeno pisali, Stojanović je bio dobar prijatelj i sa ubijenim vođom navijača Crvene zvezde Veliborom Dunjićom, koji je stradao u maju 2014. ispred splava „Džimis“ u Beogradu. Za njegovo ubistvo u martu 2015. optuženi su šef obezbeđenja splava Vladimir Đurović i još osmoro kojima se na teret stavlja da su mu pomogli da pobegne i ukloni tragove zločina.

Dunjić je čak dolazio i kao podrška Stojanoviću u sudu, u postupku koji se protiv njega vodio zbog ranjavanja pripadnika BIA.

Podsetimo, Strahinja Stojanović ubijen je juče oko 12.15 sati na Novom Beogradu dok je njegova saputnica, kolumbijska državljanka Sonja Suarez Gomez lakše povređena u eksploziji džipa nakon što je nepoznati počinilac daljinskim upravljačem aktivirao eksploziv. Prema prvim informacijama, sumnja se da je likvidacije Stojanovića osveta za ubistvo advokata Dragoslava Miše Ognjanovića. Ubijeni Ognjanović bio je advokat porodice Bojović, ali i pripadnika Lukinog klana.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare