Rade Caldovic Centa
Rade Ćaldović Ćenta Foto: Privatna arhiva

Tog 15. februara 1997. godine, ispred Kluba književnika u Francuskoj ulici broj 7 u Beogradu, ubijen je Rade Ćaldović Ćenta, najbliži saradnik Ljubomira Magaša, zvanog Ljuba Zemunac, jednog od najpoznatijih ličnosti jugoslovenskog podzemlja. Zajedno sa Ćentom tog dana upucana je i njegova devojka Maja Pavić, poznata televizijska voditeljka i kuma pevačice Svetlane Cece Ražnatović.

Kultni restoran Klub književnika tokom devedesetih godina važio je za jedno od najistaknutijih mesta u Beogradu, gde se okupljao sav srpski džet-set. Ipak, kako je to tih godina uglavnom bilo neminovno, pomenuto mesto obilazili su i brojni istaknuti pripadnici tadašnjeg srpskog podzemlja.

Jedan od njih bio je i zasigurno i Rade Ćaldović Ćenta, koji je važio za pripadnika stare garde žestokih momaka beogradskog asfalta. Ćenta, inače bliski saradnik Ljube Zemunca, iza sebe je imao poduži krivični dosije, sa brojnim osuđujućim presudama, kako u Srbiji, tako i van nje.

Pročitajte još:

Ćaldović se početkom sedamdesetih godina u Italiji bavio oružanim plačkama, zbog čega je čak i robijao. Ipak, osamdesetih se ponovo nalazi na slobodi i tada odlučuje da ode u Holandiju. Njegov boravak u toj zemlji obeležio je i poznati sukob s vođom crnogorske mafije Veljkom Krivokapićem, koji je od Ćaldovića na kocki izgubio veću količinu novca. Kako su mediji tada pisali, Krivokapić je uz pretnju pištoljem od Ćente vratio izgubljeni novac, da bi samo nekoliko dana kasnije vođa crnogorske kriminalne grupe bio pronađen mrtav.

Shodno ranijem događaju, Ćaldović je bio glavnoosumnjičeni za likvidaciju, ali je isto tako bio i nedostupan tamošnjim vlastima. Nakon ovoga, žestoki momak beogradskog asfalta, kako su ga tada oslovljali, otišao je za Nemačku. Ipak, ni tamo nije prošao nezapaženo, pa je čak i neko vreme proveo iza rešetaka zbog reketiranja.

Ubrzo je proteran iz Nemačke i 1992. ponovo se vraća u Beograd na kratko, odakle odlazi u Južnoafričku Republiku. Njegov ponovni povratak u Srbiju obeležio je malo mirniji period.

Maja Pavic
Foto: Privatna arhiva/ Maja Pavić

Ćenta više nije bio u centru pažnje javnosti zbog svoje „nemirne“ prirode, a stekao se utisak da se povukao i da želi mirniji život. Ipak, mnogi su govorili i da se Ćaldović po povratku u svoj rodni grad previše opustio, što ga je koštalo glave.

Tako je tog 15. februara 1997. godine u ranim jutarnjim satima, ispred Kluba književnika, iz heklera sa prigušivačem likvidiran Rade Ćaldović Ćenta, jedno od poslednjih slavnih imena beogradskog i evropskog podzemlja. Nepoznati ubica ga je kroz bočno staklo izrešetao dok je sedeo u svom vozilu, a sa njim je tada ubijena i njegova devojka Maju Pavić, koja se tu zatekla i koja je u trenutku zločina imala samo 25 godina.

Svedoka ovog zločina nije bilo.

Ćentino ubistvo nije toliko začudilo sprsku javnost, jer to nije bio prvi pokušaj atentata na njega. Naime, sredinom novembra 1993. na automobilu pored Ćentinog „mercedesa“ aktivirana je eksplozivna naprava, a sumnjalo se da je upravo on bio meta. Ćenta je u ovom napadu prošao samo sa lakšim povredama.

Sumnjičio se za Kneletovo ubistvo

Inače, Rade Ćaldović dovođen je u vezu sa ubistvom Aleksandra Kneleta Kneževića, koji je likvidiran 28. oktobra 1992. godine u beogradskom hotelu „Hajat“. Kako su mediji svojevremeno pisali, Knele je neposredno pre ubistva oteo automobil, luksuzni džip, od Ćaldovićevog zeta Miodraga Miše Cvetinovića, pa se spekulisamo da je njegova likvidacija povezana s pomenutim incidentom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare