Foto: Vesna Lalić

Počelo je sa ubistvom žestokog momka s beogradskog asfalta Andrije Lakonića marta 1990. godine, da bi ubrzo klub "Nana" na Senjaku, u kome se dogodio zločin, postao sinonim za provod tokom devedesetih godina u Srbiji, ali i poprište brojnih krvavih obračuna.

Za poznati klub na Senjaku šira javnost je čula 1990. godine posle ubistva  Andrije Lakonića, za čiju likvidaciju su bili osumnjičeni Darko Ašanin i Vesko Vukotić, a u ceo slučaj je bio umešan i inspektor beogradske policije Miroslav Bižić. Ipak, ovaj zločin i dan danas vodi se kao nerasvetljen.

Lakonić je ubijen 24. marta 1990. godine, a kako su mediji tada prenosili, kobne večeri u diskoteci „Nana“ za istim stolom sedela su trojica prijatelja – Darko Ašanin, Vesko Vukotić i ubijeni Lakonić. Spekulisalo se da je između njih trojice tokom večeri izbila svađa oko devojaka, koja se ubrzo pretvorila u krvoproliće.

andrija lakonic
Foto: Privatna arhiva

Ipak, iako je Ašanin samo nekoliko dana nakon zločina priveden, o njegovoj umešanosti u likvidaciju nije bilo dokaza. U javnosti su se ubrzo pojavile i nove verzije zločina, a ona koja je najviše pažnje zavređivala jeste ona da je Lakonić ubijen zato što je „previše pričao“ o ubistvima koja je sa Ašaninom i Vukotićem, navodno, počinio za račun Državne bezbednosti (DB) u inostranstvu.

Ubistvo Lakonića označeno je kao početak burnih godina u klubu „Nana“ i ujedno prva smrt u diskoteci u Srbiji. Kafić, smešten u prizemlju porodične kuće na Senjaku, tokom devedesetih godina bio je steciište klabera, pripadnika beogradskog podzemlja, ali i lepih devojaka.

Iako je nakon Lakonićeve smrti diskoteka neko vreme bila zatvorena, situacija se ubrzo promenila. Posle ponovnog otvaranja manje je važila za mesto dobrog provoda, a više za stecište kriminalaca koji su tokom devedesetih vladali srpskim podzemljem.

Pročitajte još:

Dve godine nakon Lakonićeve smrt, 1992. ovaj lokal ponovo se našao u žiži javnosti, nakon što su dvojica maskiranih napadača kalašnjikovima pucali na automobil marke „porše“ koji se nalazio u vlasništvu Aleksandra Kneževića Kneleta. Ipak, on je tada uspeo da se spase.

Interesovanje javnosti za „Nanom“ nije splasno ni 2000-tih godina. Tako se 2013. godine „Nana“ ponovo našla u centru pažnje kada je crnogorski državljanin Mirko Milačić teško ranjen u pucnjavi ispred ovog kluba. Kako su mediji tada pisali, pucnjava je izbila zbog svađe oko separea.

Godinu dana kasnije, avgusta 2014. godine, trojicu mladića, Predraga Lj., Igora R. i Marka V., izrešetao je motociklista u pokretu. Motivi ovog vatrenog obračuna nisu poznati.

Iako se činilo da su „nemirna“ vremena u „Nani“ prošlost, 2017. godine došlo je do novog ubistva. Pucnjava se desila u decembru, kada je radnik obezbeđenja lokala, Nedeljko Grbović, pucao i ubio navijača FK Rad, Aleksandra Savkovića. Svađa je najpre izbila u pomenutom klubu, da bi do krvoprolića bila nastavljena ispred lokala.

Sukob između Giške i Rubežića

Jedan od sukoba koji je takođe obeležio „Nanu“ jeste i obračun između Đorđa Božovića Giiške i Ranka Rubežića 1984. godine, opasnih momaka sa beogradskih ulica. Kako su tada pisali mediji, između njih dvojice izbila je svađa, kada je Giška oduzeo pištolj Rubežiću, koji je slučajno opalio i Ranka pogodio u grudi.

Ipak, Rubežić nikad nije govorio da ga je Giška upucao.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar