poplave
Ilustracija Foto: N1

Suđenje vozaču BMW Nikoli Mihailoviću (28), koji je pod dejstvom alkohola i usled neprilagođene brzine, avgusta prošle godine izazvao saobraćajnu nesreću na Ibarskoj magistrali u kojoj je tragično nastradalo četvoro mladih, počelo je danas u Višem sudu u Beogradu. Mihailović, kome se na teret stavlja teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, na početku suđenja izjavio je da je "kriv što je vozio pijan i nedozvoljenom brzinom", a potom izjavio saučešće porodicima poginulih mladića i devojaka.

Tragedija, koja je uznemirila sprsku javnost, dogodila se 8. avgusta prošle godine, prilikom sudara automobila BMW, za čijim se volanom optuženi nalazio, i dačije, a u nesreći su poginuli Aleksandar Savatić (22), Đorđe Belušević (22), Đorđe Subotić (19) i Katarina Ivanković (20).

Na početku pretresa, tužilac u ovom postupku izjavio je da je tokom istrage utvrđeno da je optuženi Mihailović u trenutku udesa imao čak 1,36 promila alkohola u krvi, kao i da je vozio nedozvoljenom brzinom od 117 kilometara na sat. Nakon izjašnjavanja o krivici Mihailović, kome su u sudu podršku pružali majka i brat, do detalja je ispričao šta se desilo kobne večeri.

“Bili smo u kafani, pilli smo pivo, ne znam koliko sam tačno popio. Krenuli smo kući, ja sam seo u automobil Stefana Matovića i, iako je on hteo da vozi, insistirao sam da to budem ja, jer ja bolje poznajem put kojim smo došli do kafane. On je vozio dok smo išli ka kafani i sve vreme sam ga navodio, pa sam zato ja uzeo da vozim u povratku. To je jedino čeka se sećam od tog trenutka”, rekao je Mihailović.

Kako je istakao, najpre je hteo da ide sporednim putem, ali pošto je Matoviću bilo muka, odlučili su da idu Ibarskom magistralom.

“Ja sam hteo da u povratku idem tim “prekim” putem kojim smo došli, baš kako bih izbegao magistralu, jer smo popili. Stefan je rekao da ga vodim drugim putem, ne tim kojim smo došli, jer mu je bilo muka. U jednom trenutku, samo sam video kako nam ide u susret ide automobil sa jakim farovima, koji su nas zaslepili. Nakon sekund, dva, samo sam ugledao štop svetla i tada se dogodio sudar”, rekao je Mihailović.

On je dodao da se sve desilo u sekundama i da nije stigao da odreaguje.

“Nisam preduzeo nikakav manevar da sprečim sudar. Ne mogu da kažem kolikom sam se brzinom kretao, ne sećam se celog toga vožnje. Želim da izjavim saučešće svima, duboko mi je žao zbog svega što se desilo”, rekao je Mihailović.

On je dodao i da je u udesu zadobio povrede glave i grudnog koša, sa kojim još uvek ima problema. Njegov advokat Darko Komnenić rekao je tokom suđenja i da njegov klijent od ovog stravičnog dogaađaja ima psihičke probleme, kao i da je on „svoju presudu već dobio, a to je njegova savest“.

Jedan od advokata oštećenih u ovom postupku je, tokom postavljanja pitanja, optuženog Mihailovića upitala da li je imao neku nesreću u Crnoj Gori zbog čega je napustio tu zemlju, međutim, sudija je odbila ovo pitanje kao neosnovano.

U nastavku glavnog pretresa ispitani su i svedoci, odnosno putnici iz automobila koji je vozio optuženi, kao i zastupnici porodica žrtava. Oni su ostali pri ranije datim iskazima u tužilaštvu.

Vlasnik automobila smrti Stefan Matović, a koji je u trenutku nesreće vozio Mihailović, istakao je da kobne večeri nije video dačiju ispred sebe

“Ja sam sedeo u sredini, na zadnjem sedištu automobila. Samo sam video mnogo jaka svetla koja se mimoilaze sa nama i potom blic i udes. Tu sam imao prekid filma”, rekao je Matović.

Podsetimo, u stravičnoj nesreći koja se dogodila avgusta prošle godine poginula su trojica mladića iz „dačije“ – vozač Aleksandar Savatić (22), Đorđe Belušević (22) i Đorđe Subotić (19), svi iz Valjeva, dok je Stefan Stevanović (17) teško povređen. U BMW-u je poginula Katarina Ivanković (20) iz Petke kod Lazarevca, a teško su povređeni njena sestra i Nikolina devojka Kristina Vasiljević (23), zatim Stefan Matović (27), koji je i vlasnik automobila, kao i Stefan Ivanović (20). Mihailović je u udesu zadobio lakše povrede.

Sudar se desio kada je BMW otpozadi udario „dačiju“, koja se sa sporednog puta uključila na Ibarsku magistralu. BMW ju je od siline udarca gurao nekih 70 metara, posle čega je „dačija“ odletela u livadu. Oba automobila ostala su potpuno smrskana.

Ostaje u pritvoru

Odbrana optuženog zatražila je tokom pretresa i da se Mihailoviću ukine pritvor u kome se nalazi 11 meseci ili makar zameni blažom merom. Ipak, sud je ovaj predlog odbio.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare