Ilustracija Foto: Porfimedia.rs

Visoki zvaničnik peruanske policije Gregorio Ankasi ubijen je u predgrađu Lime, a njegove ubice nalaze se u bekstvu. Ankasi je bio jedan od specijalaca za hvatanje velikih narko-bosova, a poslednji koji je zahvaljujući njemu završio iza rešetaka jeste David Cufaj.

Ankasi je ubijen 3. marta u večernjim satima oko 19 časova, a svedoci su ispričali da su dva nepoznata napadača zapuacala na njega u trenutku kada je izlazio iz svog automobila ispred jedne auto-perionice, nedaleko od njegove kuće u predgrađu Lime, u naselju San Huan de la Libertad.

Svedoci su odmah pozvali policiju i Hitnu pomoć, ali su lekari bolnice u koju je prevezen mogli samo da konstatuju smrt. Telo je poslato na obdukciju, a prema prvim informacijama pucač je ispalio četiri hica koji su završili u Ankasijevom telu.

Tamošnji portali prenose da su prema prvim informacijama dvojica napadača pratila policajca duže vreme.

Motiv se traži u redovima Balkanaca

Motiv ubistva za sada nije poznat, mada su gotovo svi peruanski portali koji izveštavaju o kriminalu u Peruu, u prvi plan stavili proces protiv Davida Cufaja.

Naime, policajac je radio na obaveštajnim radnjama koje su bile fokusirane na raskrinkavanje srpskih kriminalnih narko-grupa u Peruu i bio je član Uprave za borbu protiv droga (Dirandro), piše „El Comercio“. Iz tog razloga je više puta svedočio na različitim suđenjima.

Foto: Printscreen/YouTube/Justicia TV

U januaru 2020. godine agent je učestvovao u obaveštajnom radu i hvatanju Davida Cufaja (27), bliskog saradnika misterioznog Tita koji se nalazi na čelu takozvanog balkanskog kartela. Cufaejva uloga u kartelu bila je koordinacija isporuka velikih tovara kokaina u Evropu.

Cufaj, inače bokserski prvak u kadetskoj konkurenciji u BiH, uhvaćen je 11. januara 2017. godine, a vrednost pošiljke kokaina, zapakovanog u konzerve špargle, čija je krajnja destinacija bila Belgija, procenjena je na vrtoglavih 174 miliona dolara.

Pre nego što je januara 2020. uhapšen, Cufaj je osuđen u odsustvu na 17 godina zatvora. Prethodno ga je sudija Anhela Mendivil pustio iz pritvora jer „nije imao kriminalni dosije“, što je diler iskoristio i nestao bez traga. Uhvaćen je u trenutku kada je transportovao pošiljku, a u sa njim su privedene još četiri osobe.

Izvori portala „El Comercio“ kažu da je ubijeni agent, između ostalog, istraživao i navodnu mrežu korupcije u okviru svog odeljenja, te nije isključeno da bi se motiv mogao kriti i u tim poslovima.

Misteriozni Tito na čelu balkanskog kartela

Bivši bokserski trener, poreklom sa prostora bivše Jugoslavije, koga mediji iz Južne i Srednje Amerike oslovljavaju sa Tito, a njegovu moć porede sa El Čapom, označen je kao vođa takozvanog balkanskog kartela, a njegovo ime našlo se čak i na radaru američke DEA.

Njegov pravi identitet proteklih godina je obavijen velom misterije iako su se pojavljivale inforamacije da je zapravo reč o Sarajliji Edinu Gačaninu, koji danas živi u Dubajiu.

– Tito je postao važan cilj za DEA. Rođen je u Srbiji, ima između 45 i 50 godina, a njegov značaj možda je i veći od onoga koji je nekada imao Hoakin Guzman (El Čapo), osuđen na doživotni zatvor i još 30 godina u Americi – objasnio je za tamošnje medije ranije agent specijalne grupe Dirandru i dodao da je on „čudovište koje ne štedi novac kako bi zadovoljio evropsko tržište, ali se dobro brine o sebi“.

Jedna od osoba koja se povezuje sa Titom je Zoran Jakšić, koji je nedavno osuđen na 25 godina zatvora zbog trgovine 800 kilograma kokaina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar