Foto: Nova.rs, BETAPHOTO/MILOS MISKOV, Shutterstock

Ko je Veljku Belivuku i njegovoj grupi pomagao iz policije nakon što je Dijana Hrkalović napustila MUP, maja 2019. godine, zanimljivo je pitanje koje je nedavno postavio njen branilac Sead Spahović, a na koje nije odgovor dala ni optužnica koju je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo protiv pomenute kriminalne grupe. Jasno je da delovanje klana nije bilo moguće bez podrške iz vrha policije, pa se postavlja pitanje ko krije "krticu" iz MUP koja je pomagala uhapšenim vođama navijača da godinama unazad čine teška krivična dela bez ikakvih sankcija.

Da stvar bude interesantnija, Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Belivukovu grupu za delovanje od 2019. godine, a u optužnici nema nijednog slova o saradnji vođe navijačke grupe „Principi“ sa pojedinim pripadnicima policije.

O saradnji Belivukove grupe sa ljudima iz MUP, nezavisni mediji ukazivali su godinama, a kao glavna karika u odnosima između države i ovih huligana pominjala se bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović, koja je nedavno uhapšena.

Hrkalović je u MUP došla nakon 16 meseci provedenih u BIA, aprila 2014. godine, na mesto zamenika šefa kabineta ministra Nebojše Stefanovića. Za malo više od godinu dana, ona je napredovala i jula 2015. godine postaje sekretar UKP-a, a potom i državni sekretar u MUP.

Sa druge strane, Veljko Belivuk i njegova grupa, uspon na južnoj tribini doživljavaju u periodu nakon ubistva Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, koje se dogodilo 13. oktobra 2016. godine. Ono što je on započeo, nastavio je Belivuk, koji je, kako su mediji ranije izveštavali, intenzivirao druženje sa tada državnom sekretarkom MUP, ali i žandarmom Nenadom Vučkovićem Vučkom.

Međutim, u maju 2019. godine javnost iznenada saznaje da Dijana Hrkalović napušta policiju, zbog, kako je saopštio MUP „drugih obaveza koje će preuzeti u narednom periodu“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dok je „vedrila i oblačila“ u MUP-u, tabloidi su ćutali i napadali nezavisne medije koji su ukazivali na veze Hrkalovićeve i Belivuka. Međutim, od hapšenja Belivukove grupe, ona se „ne skida“ sa naslovnih strana provladinih medija, gde je optužuju da je bila zaštitnica pomenutog kriminalnog klana.

Osim za saradnju sa Belivukovom grupom, tabloidi je sada „nišane“ i za prisluškivanje i pokušaj atentata na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ipak, ono što je izvesno jeste da u periodu najvećeg uspona Belivukove grupe u MUP, Hrkalovićeva u toj službi više nije imala toliku moć. Postavlja se pitanje ko je u periodu od 2019. godine do momenta hapšenja omogućio Belivukoj navijačkoj grupi da širi moć.

Interesantno je da se čak ni tužilaštvo u optužnici nije bavilo pomenutim problemom, iako je izvesno da je klan Belivuk morao da ima izvesnu podršku bezbednosnih službi.

Tako se optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal, Belivuk i njegova grupa terete za ubistva, otmicu, nedozvoljeno držanje oružja i trgovinu drogom, ali za period od 2019. godine do hapšenja 4. februara 2021. godine.

Ipak, tabloidi već mesecima pišu o Hrkalovićki kao glavnoj osobi za saradnju sa Belivukovom grupom, iako je ona maja 2019. već napustila MUP. Ako su Belivuk i ostali imali pomagače u policiji, postavlja se logično pitanje, ko je zamenio Hrkalović.

Takođe, ubistva za koja su optuženi Belivuk i njegova grupa, događala su se tokom 2020. godine.

Spahović: Hrkalović nema veze sa Belivukovom grupom

Advokat i branilac Dijane Hrkalović, Sead Spahović izjavio je za nedeljnik Vreme da misli da Dijana Hrkalović nije imala nikakve veze sa Belivukovom grupom.

 

BONUS video: Sve žrtve Belivukovog klana

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare