Foto:Nova S

Hapšenjem Dijane Hrkalović otvoreno je novo poglavlje u apsurdu koji mesecima, možda čak i godinama, živimo kroz razne afere, i dok se o njenoj sudbini odlučuje na različitim nivoima - od sudstva, preko društvenih mreža, obraćanja funkcionera, pa sve do tabloida - deo javnosti opravdano se pita da li je njeno hapšenje zapravo poslednji čin u višemesečnom obračunu vladajuće strukture sa nekadašnjim ministrom policije, a sada vojnim, Nebojšom Stefanovićem.

Lisice na ruke Dijani Hrkalović stavljene su u trenutku kada je javnost to najmanje očekivala – skoro godinu dana otkako smo prvi put čuli za aferu prisluškivanje i nešto više od osam meseci nakon što je „pala“ kriminalna grupa Veljka Belivuka, sa kojom je neformalno dovođena u vezu.

Da slučaj bude još konfuzniji, Hrkalovićeva je uhapšena zbog sumnje da je trgovala uticajem, to jest da je davala nezakonite naloge bivšem šefu Službe za specijalne istražne metode Dejanu Milenkoviću Bagziju, koje je on posle prenosio policijskim inspektorima u istrazi ubistva Vlastimira Miloševića, takozvano ubistvo na šinama.

Režimski tabloidi su ovu situaciju perfidno iskoristili optužujući je za niz drugih krivičnih dela i povezujući je sa kriminalnim strukturama iako o tome u krivičnoj prijavi nema ni reči, kako bi još više zamajali javnost i već konfuznu situaciju učinili još zamršenijom, a sve to „začinjeno“ je jeftinim optužbama na račun njene seksualne orijentacije i objavljivanjem njenih privatnih fotografija.

U međuvremenu, mesecima unazad cela Srbija posmatra kako se ređaju rafalne optužbe na račun ministra odbrane Nebojše Stefanovića, nakon čega je usledilo i to da je smenjen sa visoke funkcije u Srpskoj naprednoj stranci jer su mu njegove stranačke kolege izglasale nepoverenje.

Nebojsa Stefanovic
Nebojša Stefanović Foto:TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE

Ipak, odoleo je pritiscima i paradoksalno je ostao na čelu verovatno najvažnijeg ministarstva u državi, ili je prosto na toj funkciji ostavljen iz nekog javnosti za sada nepoznatog razloga. Iako je pomalo nelogično da ministar koji ne uživa poverenje svojih bliskih saradnika u očima građana bude osoba dovoljno kvalifikovana da vodi celu našu vojsku, taj njegov iskorak iz SNS prošao je tiho, a premijerka Srbije Ana Brnabić mesecima (ne)vešto izbegava da odgovori na tako očigledno pitanje.

Stefanović je nakon perioda potpune tišine odlučio da se ipak obrati javnosti kroz oštra, ali konfuzna saopštenja i novinarske konferencije koje to zapravo nisu, jer se na njima ministru ne postavljaju pitanja, već joj novinari prisustvuju formalnosti radi.

U poslednjem saopštenju, koje obuhvata većinu optužbi na njegov račun, jedan pasus je posvećen i njegovoj nekadašnjoj bliskoj saradnici Dijani Hrkalović.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Dijana Hrkalović je na moj predlog izabrana za državnog sekretara MUP-a, što je potpuno jasno i što sam više puta javno i rekao. Kao što sam predlagao i postavljenja drugih funkcionera Ministarstva koje sam vodio, a koje je ministar ovlašćen zakonom da predlaže. Ni njoj, ni bilo kome drugom, nisam dao mandat niti nalog da krši zakon, a pogotovo ne da čini nešto što bi ugrozilo predsednika Vučića. I za to sam spreman da budem poligrafski testiran pred nadležnim državnim organima u svakom trenutku. Dovoljno je da mi upute poziv“, kazao je ministar vojni.

Dodao je i da naziva pokvarenim lažovima sve koji ga upliću u kriminalne afere, nelegalne veze sa stranim službama i pokušaje da se izvrši državni udar.

„Štaviše, dajem punu podršku državi da ispita i Dijanu Hrkalović i sve policajce, kao i sve ostale koji su uključeni u ovaj slučaj, i obavesti javnost ko je i u čemu učestvovao, kako bi se saznala konačna istina“, kaže Stefanović.

Ne smemo ipak zaboraviti da, iako je Hrkalovićeva izabrana za sekretarku u MUP onda kada je Stefanović za to dao zeleno svetlo, njeno prisustvo u javnom prostoru datira još iz perioda kada se našla na izbornoj listi „Pokrenimo Beograd – Tomislav Nikolić“ kao kandidatkinja, a kasnije je izabrana za odbornicu u Skupštini Beograda.

Ipak, da je Hrkalovićeva bilo kakve poteze u Ministarstvu unutrašnjih poslova povlačila bez blagoslova tada ministra Stefanovića, teško je poverovati.

Bonus video: Uspon i pad Dijane Hrkalović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare