Dijana Hrkalović, Dejan Milenković,
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/Printscreen/Tv Pink

Bivši šef Službe za specijalne istražne metode (SSIM) Dejan Milenković Bagzi iz trećeg puta je 15. oktobra na saslušanju u Sektoru unutrašnje kontrole (SUK) optužio bivšu državnu sekretarku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Dijanu Hrkalović za trgovinu uticajem, nezvanično saznaje list Nova. Prema saznanjima našeg lista, Milenković je tog dana u nekoliko navrata dolazio u prostorije SUK-a, a optužbe na račun Hrkalovićeve, koja mu je svojevremeno bila nadređena, izneo je tek iz trećeg puta.

Milenković je u SUK istakao da mu je Hrkalovićeva naredila da određene telefonske analize u slučaju ubijenog karatiste Vlastimira Miloševića kasnije dostavi tužiocu. Reč je o postupku za koji se, između ostalog, sudilo i uhapšenim vođama navijača Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, a za šta su naknadno oslobođeni.

Pročitajte još:

Prema saznanjima lista, Milenković je 15. oktobra tri puta dolazio u prostorije SUK-a, prvi put s jednim braniocem, drugi put sam i treći put s drugim advokatom. On je tek iz trećeg puta izneo optužbe na račun njegove nekadašnje nadređene, a zbog čega je Hrkalovićeva ubrzo privedena na saslušanje, a potom joj je određen i pritvor do 30 dana.

Advokat Ahmed Delimeđac, branilac osumnjičene Hrkalović, za list Nova ističe da je reč o političkom hapšenju njegove branjenica, na šta ukazuje nekoliko faktora koji su bitni za ceo slučaj.

„Najpre, moram da istaknem da moja branjenica nije izmislila svoja ovlašćenja tokom svog radnog odnosa u Ministarstvu unutrašnjih poslova, već su joj ona data. Prema mojim saznanjima, Dejan Milenković je tog dana, kada je izneo optužbe na račun moje branjenice, tri puta davao izjave u SUK. Tek iz trećeg je optužio Hrkalović“, navodi Delimeđac.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs/Ahmed Delimeđac

On ističe i da je zanimljivo to da se u naredbi o pretresu stana Hrkalović, koja je doneta 14. oktobra, ona tereti za trgovinu uticajem, iako je Milenković saslušan tek narednog dana.

„Nije mi jasno kako su nadležni organi unapred znali šta će Milenković da ispriča. Ovo ostavlja utisak da je privođenje Dijane Hrkalović zapravo političko hapšenje“, dodaje on.

Zasad nije poznato zbog čega Milenković nije prva dva puta ispričao svoja saznanja, odnosno izneo optužbe na račun njegove nekadašnje nadređene u MUP.

Milenković se, inače, tereti za zloupotrebu položaja u pomenutom slučaju, a on je nakon saslušanja pušten da se brani sa slobode, za razliku od nekadašnje šefice.

Za ime Dejana Milenkovića javnost je prvi put čula 2016. godine, kada su policajci Milan Dumanović i Mladen Trbović podneli krivičnu prijavu protiv svojih nadređenih.

Milan Dumanović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Njih dvojica su podneli krivične prijave protiv Milenkovića, tada načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje, njegovog zamenika Tomislava Radovanovića, ali i Dijane Hrkalović, sekretarke Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, da su ih 2015. godine, mimo propisa, poslali u Potočare, gde je napadnut tada premijer, sada predsednik, Aleksandar Vučić. Prijave su ubrzo odbačene.

Pročitajte još:

Podsetimo, bivša državna sekretarka MUP privedena je prošle nedelje zbog sumnje da je trgovala uticajem. Inače, ona je svojevremeno bila najbliža saradnica ministra odbrane, tada policije, Nebojše Stefanovića.

Iz MUP je otišla 2019. godine, a njen odlazak bio je obavijen velom misterije. Pravi razlozi odlaska sa tako visoke pozicije u srpskoj policiji, u kome je „vedrila i oblačila“ godinama, do danas nisu saopšteni.

Hrkalovićevoj se trenutno stavlja na teret trgovina uticajem u slučaju ubistva na šinama, odnosno likvidacije Vlastimira Miloševića. Pomenuti slučaj obeležila je sporna istraga, koja je rezultirala time da ubice Miloševića do danas ne budu kažnjeni za zločin.

Smenjen prošle godine

Milenković, iza koga je dugogodišnja karijera, smenjen je septembra prošle godine sa mesta načelnik SSIM. On je ključni svedok protiv Hrkalovićeve, a sem njega biće ispitano još policajaca. Kako je naš list nezvanično pisao, analize telefona koje su kasnije dostavljene tužiocu odnose se na aparat uhapšenog vođe navijača Veljka Belivuka.

BONUS video: Uspon i pad Dijane Hrkalović

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare