Foto: N1

Milomir Milivojević koji je poginuo u preduzeću MB "Namenska" Lučani danas bi napunio trideset godina, a njegovi roditelji su skoro celo popodne proveli na groblju.

Nesreća u ovoj vojnoj fabrici se dogodila 14. jula 2017. godine ispred pogona za proizvodnju raketnih goriva, kada je izbila eksplozija, nakon koje su poginuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović.

Do eksplozije i požara došlo je prilikom istovara kartonskih buradi sa tehnološkim otpadom baruta. Nesrećni mladić je podlegao povredama posle devetnaest dana.

„Bila sam danas na groblju pre podne, tuga za mojim bratom je iz u dana u dan sve veća. I dalje ne mogu da verujem da ga nema, a prošlo je četiri i po godine. Nedostaje mi svakog trenutka. Živim za dan da odgovorni za njegovu smrt, Radoš Milovanović, Tomo Stojić i Vladimir Lončarević budu kažnjeni“, kaže za Nova. rs Mirjana Milivojević, Milomirova rođena sestra.

Foto: N1

Ona smatra da nije potrebno ni da im se sudi, jer je, po njenoj oceni glavni krivac direktor MB „Namenska“, Milovanović.

„On je svesno pustio u rad nelegalno izgrađen objekat, koji nije ima ni lokacijsku, ni upotrebnu dozvolu, Po svom nahođenju je stavio da tu bude dozvoljena količina baruta 450 kilograma, a nije smelo biti ni grama . Svesno je pustio radnike da ginu i slao ih u „minsko polje“. Radnici su nosili obična umesto odela otporna na plamen i vatru. Postavio je poslovođu koji nema ni osam razreda Osnovne škole što po sistematizaciji nije smeo. U razgovoru, 90. dana nakon sahrane Milovanović je prizao da je bilo mnogo više baruta i rekao da je nabavio opremu“, kroz suze nam piča Milomirova sestra.

Tada ga je majka stradalog mladića pitala zašto ne ranije, a on je odgovorio j… ga, dodaje Mirjana. Priznao je sve prilikom razgovora u kancelariji jer je svestan svoje odgovornosti, a sada je negira, ističe kroz suze.

„Posle toga je na sve načine pokušao da nam se sveti, jer nismo pristali na kompromise. Hteo je da nam da stanove i novac. Presreo me jednom me ulici i otvorio prozor tražeći da mu pružim ruku, što sam odbila, rekavši mu da ga ne poznajem. Tata je bio u blizini i prišao pitavši ga šta ima da kaže. Radoš Milovanović je „potpisao“ autom, a sve se izdešavalo posle21 sat posle. Želela sam da ga prijavim, ali su me posavetovali da to ne činim da ne bih izazvala još veći bes kod njega. Rekao je da prati svaki moj korak i objave na fb. U sudnici mi je rekao p….. ti materina,a niko nije reagovao“, navodi kroz suze sestra.

Nedavno se udala, a svadba joj je prošla onako kako je morala. Kako kaže, nije htela ni da je pravi, ali je njen verenik insistirao, iako je sanjala o tome da je brat izvede i „proda“.

Otac nastradalog Milomira, Milovan Milivojević kaže za Nova.rs da su celo popodne proveli na groblju.

Milovan Milivojević Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Došao mi je brat iz Švedske, išli smo zajedno. Suđenje se nastavlja 13. oktobra, a nadamo se da neće biti odloženo. Borivoje Borović je rekao da to neće dozvoliti. On je kazao da nakon 4 i po godine nigde nismo stigli. Tražiće pregled Milovanovića i da ročišta idu dan za danom. Palibrk, branilac Radoša Milovanovića se stalno pravda nekim obavezama, jer njegov klijent zahteva da stalno bude pored njega. Nadam se da će stvari krenuti drugim tokom, jer ovo je borba protiv države, a ne jednog večitog direktora“, kaže otac nastradalog Milomira.

Prema njegovim rečima u Lučanima vlada diktatura jednog čoveka, a svi njigovi svedoci koji su bili zaposleni u MB „Namenska“ su dobili otkaze. U životu ga „drži“ ćerka Mirjana.Zakleo se da ga neće ni prodati, ni izdati i danas na njegovom grobu, kao i mnogo puta ranije.

„Zamislite, imamo osam svedoka, izveštaj Ministarstva odbrane, i sam sam bio na licu mesta kada sam izgubio sina, ali svi znamo u kakvoj zemlji živimo i koliko nam je sudstvo „nezavisno“. Milovanovića štite, a mog deteta nema“, zaključio je neutešan otac.

Goran Milivojević, Milomirov stric, koji živi u Malmeu kaže da je Srbija najviše pala kada su radnici MB „Namenska“ podržali direktora Milovanovića na suđenju.

„Ovo je velika tragedija. Bio sam danas na groblju, tuga slama celu porodicu. Čovek goru stvar od gubitka deteta ne može da doživi“, rekao je on za Nova.rs.

Ianče, sudski proces je počeo tek 3. oktobra 2019. godine, nakon insistiranja porodice poginulog Milomira Milivojevića, kada je u Lučanima presreo predsednika Aleksandra Vučića koji je obilazio tu opštinu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar