Godišnjica stradanja u Lučanima: Porodice još čekaju istinu

Hronika 14. jul. 202116:39 > 17:46
Podeli:
Foto: Nova.rs

Navršile su se četiri godine od pogibije dvojice radnika u fabrici „Milan Blagojević Namenska“ u Lučanima. Nakon eksplozije baruta, tog 14. jula 2017. godine, poginuo je Milomir Milivojević (25). Porodica Milivojević svake godine pali sveće na mesto nezgode u fabrici. Ali, kako kažu, svaki put u neizvesnosti isčekuju taj dan, jer ne znaju da li će im direktor Radoš Milovanović kome se sudi za ovaj slučaj, dopustiti da uđu unutra.

Porodica svakog 14. jula, na godišnjicu smrti Milomira Milivojevića, prvo poseti njegov grob. Tada još mladić, Miliomir je izgubio život u svojoj 25 godini. Porodična rana koja ne zarasta.

Foto: Nova.rs

„Nikada neće zarasti. Odnećemo je u grob. Sećam se svega. Od trenutka kada je došao na svet pa do tog zadnjeg dana. Sve ti prolazi kroz glavu. Svega“, kaže majka Nela Milivojević.

Porodica Milomira Milivojevića je od njegove smrti, svake godine u miliosti direktora fabrike Radoša Milovanovića, kako bi dobili odobrenje da 14. jula na mestu nesreće u fabričkom krugu, daju pomen nastradalom radniku.

Foto: Nova.rs

„Nas sprovode kao zatvorenike. Ne znam zbog čega. Mi nikome zlo ne želimo, mi smo ga dočekali“, kaže Milivojević.

U Osnovnom sudu u Ivanjici je pre dve godine, počelo suđenje za tragediju za koju su optuženi Radoš Milovanović i dvojica fabričkih rukovodilaca Tomo Stojić i Vladimir Lončarević. Suđenje je postalo poznato jer su tada radnici, predvođeni fabričkim sindikatom, navodno spontano, došli ispred suda da podrže direktora, a deo njih je vređao porodicu Milivojević. Inače, direktora Namenske radnici svakog puta ispraćaju iz fabrike na suđenje.

„Direktor je u poznim godinama. Mislim da sve vidi ka tome da on ne dočeka kraj ovog suđenja. Ali, koliko vidim, neću ga ja dočekati. Ćerki sam rekao da ovo istera do kraja. Tražio sam da ne proda brata. I da istera do kraja. Do Evropskog suda pravde“, rekao je otac nastradalog mladića.

Zanimljivo je da se od 2017. godine kada se dogodila nezgoda, u fabrici Namenska u Lučanima nije dogodila nijedna eksplozija.

„Ubeđen sam da sam svima pomogao. Iako su mislili da ću ja decu svojih kolega da ostavim bez hleba jer će zbog mene fabrika da se zatvori. Ko sam ja da to uradim. Ja sam svoju kuću zatvorio i ugasio krsnu slavu“, kaže Milivojević.

Sudski proces nije još ni na polovini, s obzirom da je tek nedavno počelo saslušavanje svedoka. Svi optuženi su se izjasnili da nisu krivi.

Bonus video: Dovođenje Veljka Belivuka na stadion

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar