Milovan Milivojevic sa suprugom
Milovan Milivojević sa suprugom Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

U sredu 5. maja nastavlja se suđenje direktoru MB "Namenska" Radošu Milovanoviću koga je porodica nastradalog radnika Milomira Milivojevića ( 25) tužila zbog eksplozije u tom preduzeću koja se dogodila 14. jula 2017. godine. Pored njega optuženi su i rukovodilac pogona Raketna goriva - Vladimir Lončarević i rukovodilac sektora "Bezbednost i zaštita na radu", Tomo Stojić. Otac nastradalog Milomira, Milovan Milivojević kaže za Nova.rs da ga ne bi iznenadilo da suđenje ponovo bude odloženo.

„Sada kada bi trebalo da svedoči naš svedok, Marko Mitrović, ročišta se odlažu u nedogled“, kaže nam nesrećni otac i dodaje da strahuje i za njegovu bezbednost, budući da je direktor ovog preduzeća, kako kaže, „jači i od države“.

Otac stradalog mladića ponavlja da će se boriti za pravdu zbog smrti svog sina jedinca dok diše.

„Šta da vam kažem, u toj fabrici je za vreme od kad je Milovanović na čelu preduzeća nastradao 21 radnik, a oko 60 je teže ili lakše povređeno“, kroz suze nam priča nesrećni čovek.

Milovan Milivojevic
Milovan Milivojević Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Milivojevići su jedini koji su prekinuli „zavet ćutanja“ i odlučili da sve iznesu u javnost, dok su mnogi pristali na obeštećenja, zapošljavanje članova porodica, a pojedinima su kupljeni i stanovi.

„Ako bude trebalo ići ću do Strazbura kako bi pravda bila zadovoljena, a ukoliko ne budem toliko živeo ostavio sam amanet svojoj kćerki da ona istera to do kraja“ , zaključio je Milivojević za naš portal.

Marko Mitrović, svedok ove nesreće, kaže za Nova.rs da je prvu izjavu dao u zgradi raketnih goriva, ali je zbog pritiska koji su na njega vršili nadležni, morao da promeni iskaz.

„Nagovorili su me da kažem da sam pod stresom i tabletama pogrešio, ali i da me nisu pritiskali da ne kažem istinu. Sve je izgledalo kao na filmu, prvo sam popustio, ali nisam mogao da se nosim sa svojom savešću i činjenicom da je mladić smrtno stradao i na kraju sam ispričao sve kako je bilo. Terali su me da kažem da su ispustili bure, ali to nije bilo tako. Nisam mogao da, uprkos pritiscima, govorim laži“ , ispričao je on za Nova.rs.

Foto: N1

Ubrzo nakon toga, njegovo radno mesto je ukinuto, odnosno nije bilo potrebe za njegovim angažmanom.

I majka nastradalog radnika, Nela, je konstatovala da su sve to bili pritisci.

„Posle svega toga sam se razbolela, i danas mi nije dobro. Obolela sam od kardiovaskularnih bolesti, a i naredno suđenje je za mene veliki stres i neizvesnost“, rekla nam je ona dva dana pred naredno ročište.

Sestra Milomira Milivojevića, Mirjana, nam je ispričala da je protiv direktora „Namenske“ Radoša Milovanovića, podneta prijava jer je nju, prilikom jednog suđenja uvredio rekavši joj p…a ti materina.

Za tu uvredu, kako nam je rekla Mira, zakazano je suđenje 6. maja u Arilju.

„Znam da su pritisci i na tog sudiju vršeni, ali, prema mojoj informaciji i saznanju on je jedan častan čovek. Nadam se da će se izboriti sa ‘vetrenjačama'“ zaključila je naša sagovornica.

Podsećamo, do eksplozije i požara u preduzeću MB „Namenska“ je došlo prilikom istovara buradi od kartona u kojima se nalazio tehnološki otpad od baruta. U magacinu je bilo pet puta više otpada od dozvoljene količine. Iako postoje brojni dokazi da su prekršene procedure zaštite na radu, te da objekat nije imao upotrebnu dozvolu, ovaj slučaj je dobio sudski epilog tek 2019. godine. U istoj eksploziji je poginuo i pedesetpetogodišnji Milojko Ignjatović.

Nakon toga, kako su nam ispričali Milivojevići, nabavljena je adekvatna zaštitna oprema po najsavremenijim standardima. Desio se i jedan incident u fabrici, ali bez većih posledica po zdravlje zaposlenih.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare