Akcija Armagedon hapsenje pedofilija pedofili
Ilustracija Foto:MUP Srbije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, UKP u saradnji sa Poreskom policijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu uhapsili su tri osobe, a protiv jedne podneli krivičnu prijavu, zbog više krivičnih dela - pranje novca, poreska utaja i nedozvoljeno skladištenje robe.

Uhapšeni su M. Z. (1980) zaposlen u PD „GE-TE Sped“ Subotica, kao i D. R. (1989) i S. R. (1981) odgovorna lica PD „Ralić Auto“ Veternik. Krivičnom prijavom je obuhvaćen i četrdesetosmogodišnji muškarac, odgovorno lice PD „Kraljica Tise“ Beograd i „Di CAMERA UNO“ Beograd, i stvarni vlasnik više privrednih društava u Srbiji, kao i nekoliko registrovanih u Slovačkoj.

Sumnja se da je četrdesetosmogodišnji muškarac uz pomoć M. Z. od 2019. do 2021. godine, u nameri da izbegne plaćanje poreza i drugih dažbina u ukupnom iznosu od oko 319.000.000 dinara uvezao 10.684 polovnih automobila sa područja EU u vrednosti od 2.374.148.624 dinara za koja nije izvršio obračun, prijavu i plaćanje poreskih i drugih dažbina.

Takođe, za deo gotovog novca, 1.067.202.982 dinara, koje je iskoristio za lične potrebe, a koji potiče od neuplaćenog pazara od prodaje uvezenih vozila i evidentiranih preko fiskalne kase nije izvršio obračun i plaćanje poreza na prihode od kapitala. Četrdesetosmogodišnji osumnjičeni muškarac je novac koristio za izgradnju dva stambeno – poslovna objekta u Subotici, i na taj način je izvršio konverziju stečene imovine koja potiče iz kriminalne aktivnosti, iz novčanog u materijalni oblik.

Osumnjičeni D. R. i S. R. su od 2019. do 2021. godine u poslovnim knjigama svog privrednog društva evidentirali nabavku polovnih vozila od privrednih društva pod kontrolom četrdesetosmogodišnjeg muškarca u iznosu od 282.870.887 dinara znajući da, u trenutku prijema, predmetna vozila potiču od kriminalne aktivnosti četrdesetosmogodišnjeg muškarca koji prikriva stvarno vlasništvo nad privrednim društvima. Oni su, kako se sumnja, izvršili dalji promet tih vozila po cenama znatno višim od onih iskazanih u poslovnih knjigama „Ralić auto“, a u nameri da prikriju podatke o realno ostvarenim prihodima i da delimično izbegnu plaćanje PDV-a i poreza na dobit u ukupnom iznosu od 22.786.275 dinara.

Neprijavljenu razliku u ceni od 157.000 evra kako se sumnja, D. R. i S. R. su zadržali za sebe. Sumnja se i da su u poslovnim prostorijama svog privrednog društva, skladištili auto – gume tržišne vrednosti 4.335.000 dinara, za koje nisu posedovali dokumentaciju o poreklu robe i plaćenom porezu i koje su nabavili van legalnih tržišnih tokova. Na taj način su izvršili krivično delo nedozvoljeno skladištenje robe.

Uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Bonus video: Uhapšeno 11 osoba zbog iskorišćavanja maloletnog lica za pornografiju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)