Branislav Lainović Dugi Foto:EPA PHOTO EPA/STR/ss-fob; Igor Jovanov/Blic; privatna arhiva; EPA PHOTO EPA/MILJAN/ss-fob

Srđan Lalić, okrivljeni-saradnik u postupku protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, u više navrata tokom iznošenja odbrane govorio je o Ljubomiru Lainoviću, koji se vodi kao nestao. Lalić je tvrdio da je Lainović bio glavni pucač klana, te da je naknadno likvidiran, a reč je o sinu ubijenog kriminalca Branislava Lainovića Dugog, koji je tokom 90-ih slovio za strah i trepet u Novom Sadu.

Ime Ljubomira Lainovića pomenuo je Lalić tokom suđenja tvrdeći da je on osoba koja je pucala u Ljubomira Markovića Kiću, ubijenog vođu Grobara.

Ljubomir Lainović Foto: Privatna arhiva

Sem toga, Lalić je istakao i da je Lainović bio angažovan na ubistvima vođa škaljaraca u Atini, Stevana Stamatovića i Igora Dedovića.

Oliver Ivanović Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Lainovićevo ime pominjalo se i pre nekoliko meseci kada je sportski menadžer Boban Bogdanović izjavio da mu je ubijeni prijatelj Aleksandar Gligorijević Puki, inače žrtva Belivukovog klana, ispričala sve o ubistvu političara Olivera Ivanovića 2018. u Kosovskoj Mitrovici. Kako je tada izjavio za KRIK, Lainović je navodno bio direktni izvršilac ubistva kosovskog političara.

Pročitajte još:

Ipak, Bogdanović je naknadno u Euleksu promenio svoj iskaz o ubistvu Ivanovića. Naveo je da po novim informacijama čovek koji je pucao u Ivanovića, ipak nije bio Lainović.

Porodica Lainović, u prvoj liniji novinarka Marijana Lainović, inače Ljubomirova majka, je demantovala navode o tome da je njen sin učestvovao u likvidaciji političara. I njeno ime je Lalić pomenuo tokom suđenja tvrdeći da je klan Belivuk bio na vezi s njom, kao i to da je ona koristila tajnu aplikaciju Skaj, pod kodnim imenom “Big mama”.

Kriminalno podzemlje Novog Sada

O porodici Lainović, iz Novog Sada mediji pišu još od devedesetih godina. Ljubomirov otac bio je jedan od najmoćnijih ljudi u kriminalnom podzemlju Srbije, tokom devedesetih.

Reč je o Branislavu Lainoviću Dugom, koji je slovio za strah i trepet u Novom Sadu.

Ubijen je 20. marta 2000. oko 16:15, ispred hotela „Srbija“ u Ustaničkoj ulici u Beogradu. Kobnog dana, ispred kioska, napadač mu je prišao s leđa i ispalio tri hica u njega. Lainovića su dva pogodila u glavu i bila su smrtonosna.

O motivima ubistva, ali i napadačima, dugo se spekulisalo. Dejan Milenković Bagzi, pripadnik „zemunskog“ klana, svedočio je svojevremeno tvrdeći da je vođa „zemunaca“ Dušan Spasojević Šiptar naredio ubistvo Dugog, a da su to odradili Sretko Kalinić i Miloš Simović.

Motiv je navodno bila izjava Dugog u kojoj je tvrdio da Zemunci neće moći da zavladaju Novim Sadom.

Foto:EPA PHOTO EPA/MILJAN/ss-fob

Sahrana Dugog ostaće upamćena kao najveća sahrana u istoriji novosadskog novog groblja. Više od 8.000 ljudi, među kojima članovi porodice, ratni saborci iz Srpske garde, prijatelji i poznanici, okupili su se da ga isprate.

Tragedija porodice

I dok je, bar što se tiče zvaničnih istražnih organa, sudbina Lainovićevog sina Ljubomira neizvesna, drugi sin mu je tragično preminuo 2016. godine.

Pročitajte još:

Matija Lainović ubio se u kući u kojoj je živeo sa majkom.

Podsetimo, porodicu Lainović tokom suđenja Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću pomenuo je Srđan Lalić. Istakao je da je Lainović sa njima sarađivao, te da su bili u kontaktu s njegovom majkom.

Inače, Ljubomiru Lainoviću se pred Višim sudom u Beogradu svojevremeno sudilo za učestvovanje u ubistvu Petra Arsića (38) u februaru 2018. na Vidikovcu. On je u odsustvu oslobođen optužbi.

BONUS VIDEO: Nove žrtve klana Miljkovića i Belivuka