Foto:shutterstock; Vesna Lalić; Nemanja Jovanović; Strasport; promo MUP;

Kočnica u saradnji Republičkog javnog tužilaštva koje je podnelo zahtev za zabranu rada pokreta "Levijatan" i Ministastva unutrašnjih poslova, iz kog po svemu sudeći ne žele da sarađuju sa tužilaštvom, povukla je policija prekidajući svaki kontakt sa tužiocem. Ovaj slučaj samo je vrh ledenog brega koji oslikava višegodišnji princip rada na ovoj relaciji. Slučajevi poput rušenja u Hercegovačkoj, saobraćajne nesreće koju je izazvao predsednikov kum Nikola Petrović, predistraga koja se vodi protiv Slaviše Kokeze - slika su i prilika onoga kako komunikacija između dve važne institucije funkcioniše godinama.

Krajem jula kao bomba je odjeknula vest da je Republičko javno tužilaštvo poslalo Ustavnom sudu Srbije predlog da se zabrani pokret „Levijatan“ po dva osnova – zato što je „Levijatan“ prema oceni tužilaštva, paravojno udruženje građanja, a drugi što je delovanje te grupe usmereno na kršenje zajemčenih ljudskih i manjinskih prava. Međutim, osim što je ovaj zahtev stigao u Ustavni sud, predmet se nije pomerio sa mrtve tačke.

Foto: Nova.rs

Kako je portal Nova.rs objavio ranije, javnom tužiocu Vrhovnog javnog tužilaštva Goranu Iliću, koji je radio na predmetu, saradnju je uskratila organizaciona jedinica policije koja je po liniji rada zadužena za praćenje rada ekstremističkih grupa.

„Nakon održanih sastanaka u MUP-u na kojima je dogovoreno šta bi trebalo da se dostavi Vrhovnom javnom tužilaštvu, rukovodilac te policijske službe jednostavno je prekinuo kontakt sa javnim tužiocem, uskraćujući dostavljanje dogovorenih podataka. Čini se je da rukovodilac službe u policiji dobio nalog da više ne sarađuje sa tužiocem Goranom Ilićem, koji postupa u predmetu“, kaže dobro obavešteni izvor našeg portala.

„Savamala“

Međutim pogled na nekoliko godina unazad jasno pokazuje da ovo nije prvi put da policija svojim nečinjenjem koči istrage, predistrage i saradnju.

Foto: N1

Dobar primer mogao bi biti slučaj bespravnog rušenja u Hercegovačkoj ulici u Savamali. Naime, nakon što su objekti u pomenutoj ulici srušeni, Više javno tužilaštvo u Beogradu izjasnilo se da je u svim prikupljenim informacijama u okviru predistrage nije našlo osnova da bilo koga goni po službenoj dužnosti za krivična dela iz njihove nadležnosti, pa je tako ceo predmet prebačen u niže tužilaštvo.

Odmah nakon toga policija je svojim nečinjenjem pritisnula kočnicu. Naime, u odgovoru na pitanja „Danasa“ iz januara 2018. godine, kroz koja ova redakcija pokušava da se informiše o postupku, iz Prvog tužilaštva su objasnili da je traženo da im se dostave podaci, međutim do toga nije došlo.

„I dalje čekamo izveštaj o onome što smo tražili od policije da nam dostavi, kada nam je u julu Više tužilaštvo ustupilo spise predmeta na nadležnost. Nismo dobili nikakav dodatni izveštaj, predmet je i dalje na proverama u policiji. Uputili smo urgenciju u decembru, ali i zahtev da nas policija obavesti dokle je stigla u prikupljanju onog što smo tražili, ali nismo dobili obaveštenje u vezi sa tim“, odgovorili su Danasu.

Saobraćajka koju je skrivio Vučićev kum

Identičan modus operandi mogli smo da vidimo i kada je Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izazivao saobraćajnu nezgodu vozeći pod dejstvom kokaina i alkohola. Nezgoda se dogodila u Užičkoj ulici, kada je Petrović vozeći iz sporedne ulice, ne zaustavljajući se na znak „stop“ udario u vozilo u kom su bile dve žene. Od siline udarca, dva vozila su se odbila i zakucala u obližnju betonsku ogradu. Petrović nije priveden, čak ni na 48 sati, iako se naknadno saznalo da je bio pod dejstvom narkotika i alkohola.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Redakcija portala Nova.rs narednih nekoliko meseci pokušala je da potvrdi informaciju koju smo imali, da je Petrović u trenutku nezgode vozio pod dejstvom kokaina i alkohola. Iz tužilaštva kom smo slali naša pitanja više puta nam je rečeno da je policija i dalje ne dostavlja potrebna obeveštenja tužilaštvu i tako je bilo sve dok nam nije rečeno da se tužilaštvo više neće oglašavati po ovom pitanju. Ta opipljiva tišina između policije i tužilaštva trajala je dva meseca.

Saobraćajna nesreća u Užičkoj ulici Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kokezine malverzacije

Protiv bivšeg predsednika Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Slaviše Kokeze još 2021. godine pokrenuta je predistraga povodom malverzacija sa određenim transakcijama ka Fudbalskom savezu Srbije (FSS) zbog navoda o nameštanju utakmica. Kako smo objavili početkom avgusta, ona se i dalje nije pomerila sa mrtve tačke.

Slaviša Kokeza Foto:AP Photo/Darko Vojinovic

Kada je policija još 2021. godine, nakon hapšenja kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali i saslušanja kontroverznog ugostitelja Aleksandra Kajmakovića, zvanog Aca Bosanac, pozvala Slavišu Kokezu na informativni razgovor u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala, naizgled je delovalo kao da je neko doneo čvrstu odluku da zaista ispita veze bivšeg predsednika Saveza.

Nakon saslušajna usledila je Kokezina ostavka u Fudbalskom savezu Srbije, a protiv njega je pokrenut predistražni postupak zbog malverzacija sa određenim transakcijama u FSS i navodnom nameštanju utakmica. Tužilaštvo je od policija tražilo da im dostave potrebne informacije o ovom slučaju ali i uprkos brojnim urgencijama, odgovora nije bilo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar