Rušenje u Savamali, Savamala, Zagorka Dolovac, Goran Stamenković, policajac
Foto: Nemanja Jovanović/Vesna Lalić/Krik

Sa svakom novom aferom, Više javno tužilaštvo u Beogradu ima staru oprobanu taktiku - nekoliko dana se "prave mrtvi" i ne odgovaraju na pitanja novinara, a onda izlaze sa saopštenjem u kome pokušavaju da objasne zašto se ne bave svojim poslom. Tako je bilo i u slučaju policajca Gorana Stamenkovića, jedinog osuđenog za Savamalu, koji je javno za medije govorio o tome šta mu je nuđeno da prizna krivicu. Iako se u iskazu Stamenkovića može uočiti čak nekoliko krivičnih dela, pa čak i za laika, tužilaštvo, sa druge strane, nije videlo nijedno.

Jedini osuđeni u slučaju Savamala, policajac Goran Stamenković pre nekoliko dana ispričao je za KRIK i BIRN šta se dešavalo u noći rušenja u Savamali, ali i da je dobio zadatak da „ukoliko bude došlo do nekakvog rušenja, sve pozive preusmerava na gradsku inspekciju“.

Ispričao je da nije rekao celu istinu prilikom prvog razgovora kod zaštitnika građana, jer mu je tako bilo naređeno, ali i da mu je rečeno da će zbog pritiska javnosti biti kažnjen, iako na kraju nije bio. Pričao je kako mu je ponuđeno da bude načelnik u Sopotu, kako bi prihvatio krivicu na sebe, kako mu je obećana legalizacija nelegalnog objekta od 1.6000 kvadrata, kako mu je Dijana Hrkalović pretila.

Goran Stamenković Foto: Krik

„Tužilaštvo bi bez odlaganja moralo da sasluša policajca Gorana Stamenkovića koji je za KRIK ispričao kako ga je vlast ucenila da prizna krivicu u slučaju Savamala, kao i ljude iz vrha vlasti koje je imenovao“, stav je sudije Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić koji je dan kasnije rekao KRIK-u.

Međutim, tužilaštvo je ćutalo pet dana, a onda se oglasilo i svojim saopštenjem pokušalo, pretpostavljamo, da nam objasni kako oni rade svoj posao.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U svom saopštenju ukazali su da je u tom tužilaštvu 2018. godine formiran predmet po krivičnoj prijavi Sektora unutrašnje kontrole MUP RS protiv okrivljenog Gorana Stamenkovića zbog krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja povodom slučaja „Savamala“. 

„Uz krivičnu prijavu SUK MUP RS su dostavljeni podaci i dokazi, ali oni osim osnovane sumnje da je navedeno lice izvršilo predmetno krivično delo, nisu ukazivali na učešće bilo kojih drugih službenih lica u inkriminisanim radnjama, niti je uticaj drugih lica vezano za službeno postupanje, u svom izjašnjenju SUK MUP RS ukazao Goran Stamenković. Navedeno lice je po osnovu podnete krivične prijave saslušano u svojstvu osumnjičenog pred javnim tužiocem, a zatim je sa istim zaključen i sporazum o priznanju krivičnog dela. Ovaj sporazum je zaključen po predlogu okrivljenog i njegovog branioca a po osnovu dokaza prikupljenih i dostavljenih uz krivičnu prijavu kao i po osnovu priznanja okrivljenog. Prilikom zaključenja sporazuma i pregovora o zaključenju sporazuma koji su tome predhodili, okrivljeni je u prisustvu svog branioca, u skladu sa zakonom, upozoren na činjenicu da sporazum može biti zaključen samo i isključivo po osnovu svesnog i dobrovoljnog priznanja krivičnog dela koje mu se stavlja na teret. Da je okrivljeni svesno, dobrovoljno, potpuno, sa razumevanjem, bez prisile priznao krivično delo koje mu se stavlja na teret, je činjenica koja je konstatovana i u samom sporazumu koji je okrivljeni kao i njegov branilac potpisao, a takođe i na ročištu pred Višim sudom zakazanim radi odluke po sporazumu, u proceduri ispitivanja uslova za potvrđivanje sporazuma pred sudom. I na tom ročištu okrivljeni se izjasnio na isti način. Uvidom u spise predmeta je utvrđeno da protiv pravnosnažne presude Višeg suda u Beogradu okrivljeni nije ulagao bilo kakav vanredni pravni lek“, navodi se u saopštenju.

Dakle, Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije je rekao da je Goran Stamenković jedini osumnjičeni, da niko drugi nije učestvovao u inkriminisanim radnjama, niti je Stamenković bilo koga pomenuo i to je za tužilaštvo dovoljno da taj slučaj bude „čiča miča i gotova priča“.

To što Stamenković šest godina kasnije izlazi i priča šta se događalo u noći rušenja u Savamali, nije dovoljan razlog da se Stamenković makar ponovo sasluša, da se otvori neka nova istraga, ili da se evetualno saslušaju i akteri koje Stamenković pominje.

Takođe, tužilaštvo kaže da je februara meseca 2021. godine od strane Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu dostavljen primerak zapisnika o saslušanju osumnjičenog Gorana Stamenkovića pred tim tužilaštvom od 10.12.2020 godine, zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo Građenje bez građevinske dozvole.

„Po osnovu uvida u dostavljene spise predmeta te iznete odbrane osumnjičenog Gorana Stamenkovića pred tim tužilaštvom, u martu meseca 2021. godine tadašnji rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije (POSK) VJT Beograd je doneo odluku da nema mesta za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica niti za bilo koje delo koje se goni po službenoj dužnosti“, navodi se u saopštenju a onda se objašnjava da je svedok dužan da govori istinu, a da okrivljeni sa druge strane može i da ne govori, i da ne snosi bilo kakve sankcije za izgovorenu neistinu, pa bi sa velikom dozom rezerve trebalo uzimati iskaze pojedinih okrivljenih koji se pojavljuju u pojedinim medijima.

Tužilaštvo nam dakle poručuje da okrivljeni možda ne govori istinu, i da ne bi trebalo ni da ga saslušavaju, te eventualno provere navode koje je on izneo.

U saopštenju se pominje i Marija Mali i da nije iznela nijedan relevantan podatak marta 2017. godine, koji bi ukazivao na osnov sumnje da je bilo koje lice izvršilo krivično delo, ali se ne objašnjava da li je na primer krivično delo trgovina uticajem to kada, kako Stamenković kaže, načelnik beogradske policije Veselin Milić nudi mesto načelnika Stamenkoviću, kako bi preuzeo krivicu na sebe.

Veselin Milić Foto:N1

Stamenković je na primer izgovorio da mu je prećeno od strane Dijane Hrkalović, što bi takođe moglo biti krivično delo, doduše mnogo blaže. Zataškavanje u MUP-u i Sektoru unutrašnje kontrole, takođe nije posao za tužilaštvo. O tome kako tada direktor policije Vladimir Rebić, prema rečima Stamenkovića, mu nudi veću platu „kako bi mu se odužili“. O tome da je policija bila sprečena da reaguje u noći rušenja, i da je to sprečeno od strane, u najmanju ruku vrha policije, da i ne govorimo.

Da li je veća sramota kada se tužilaštvo, za „političke predmete“ oglašava, i nudi odgovore koji su u najmanju ruku smešni ili kada kao njihova šefica Zagorka Nevidljiva Dolovac „pravi mrtva“, na javnosti je da sama zaključi.

BONUS VIDEO: Ko je rušio u Savamali

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar