Zvezdan Terzić; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Suđenje Zvezdanu Terziću, prvom čoveku fudbalskog kluba Crvena zvezda, nije se održalo nijednom za pune tri godine, o čemu je portal Nova.rs i ranije pisao, a kako saznajemo, razlog odugovlačenja tog postupka jesu ruski pravosudni organi, koji odbijaju da dostave neophodnu dokumentaciju Višem sudu u Beogradu.

Čelnik FK Crvena zvezda optužen je da je kao direktor OFK Beograd i predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) učestvovao u malverzacijama prilikom transfera fudbalera i nezakonito prisvajao novac. Portal Nova.rs ranije je pisao da je poslednji pretres u ovom postupku održan aprila 2017. godine, nakon čega je nastupilo zatišje – pretresi su ili odlagani ili nisu ni zakazivani.

Na pitanje zbog čega se Terziću godinama ne sudi, a koje smo ranije postavili Višem sudu u Beogradu, dobili smo odgovor – tri godine se čeka odgovor ruskih pravosudnih organa na dokumentaciju koja je, kako tvrde, ključna za ovaj postupak.

“Pretres se u predmetnom postupku nije održao tri godine iz razloga što pravosudni organi Ruske Federacije nisu još uvek odgovorili na zamolnicu Višeg suda u Beogradu, koju je postupajući sudija upućivao u  tri navrata, kao i urgencije tokom 2018. godine i 2019. godine radi ubrzanog postupanja po istoj”, kažu iz Višeg suda u Beogradu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kako navode, istom zamolnicom zatraženo je i da se ispitaju čelnici klubova koji se navode u postupku za zloupotrebe, ali odgovora na ovaj zahtev još uvek nema.

“Naime, zamolnicom je od nadležnih pravosudnih organa Ruske federacije zatraženo da ispitaju predstavnike fudbalskog kluba Spartak Moskva i Lokomotiva, kao drugih ugovornih strana, o zaključenju spornih ugovora, a koja činjenica je neophodna za pravilno utvrđivanje činjeničnog stanja u ovom postupku”, navode iz suda i dodaju:

Na čelu FK Crvena zvezda zbog Vučića

Zvezdan Terzić se od 2014. godine nalazi na poziciji generalnog direktora fudbalskog kluba Crvena zvezda. Terzić je u javnosti u više navrata isticao da se na ovoj funkciji našao nakon „insistiranja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prihvati ovu funkciju“.

Inače, Terzić je od 1984. do 1997. igrao profesionalno fudbal, da bi od 1997. do 2005. bio direktor OFK Beograd. Nakon toga, 2005. godine postao je predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS), a sa ovog mesta odlazi 2008. nakon što je doveden u vezu sa malverzacijama prilikom prodaje fudbalera.

 

“Shodno navedenom, te kako postupanje nadležnih pravosudnih organa Ruske Federacije predstavlja neophodan preduslov za nastavak dokaznog postupka, to će se po prijemu odgovora, u najkraćem roku, zakazati glavni pretres u predmetu ovog suda”, kažu iz Višeg suda.

Podsetimo, optužnica protiv Terzića podignuta je još 2010. godine, a zbog istrage koja se vodila protiv njega, on je čak nekoliko mesece bio u bekstvu. Srpskim istražnim organima predao se novembra 2010., a u pritvoru je proveo deset meseci, nakon čega je pušten da se brani sa slobode uz jemstvo od, ni manje, ni više nego. milion evra.

Terzić se pomenutom optužnicom sumnjiči za tri sporna transfera fudbalera. Prvi transfer obavljen je 1998. godine, a reč je o prelasku fudbalera Vanje Grubača iz OFK Beograd u Hamburger SV iz Nemačke.

Drugi sumnjivi transfer bio je 2003., prilikom prelaska fudbalera Srđana Stanića u moskovski Sprtak. Treći sporni transfer jeste prelazak srpskog reprezentativca Branislava Ivanovića u Lokomotivu iz Moskve.

Uz čelnika FK Crvena zvezda, u ovom postupku sudi se Vladimiru Bulatoviću, nekadašnjem direktoru OFK Beograd i Draženu Podunavcu, bivšem funkcioneru tog kluba. Prema optužnici oni se terete da su, ovim tranferima, protivpravno stekli korist od četiri miliona evra.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare