Foto: Printscreen

Bivši zapovednik OVK Hašim Tači, optužen za zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Albaniji 1998. i 1999. godine, danas je po prvi put izveden pred sudiju suda za zločine OVK u Hagu. Tači je negirao krivicu po svim tačkama optužnice, a njegov advokat tražio je da bivši vođa OVK bude privremeno pušten na slobodu.

„Moraju se proceniti rizici puštanja Tačija na slobodu“

Tužilac je rekao da sud mora da proceni sve rizike privremenog puštanja na slobodu Tačija jer može uticati na svedoke i njihovu bezbednost.

Odbrana će zatražiti puštanje na privremenu slobodu Tačija

Advokat je najavio da će odbrana tražiti Tačijevo privremeno puštanje na slobodu u najkraćem roku, napominjući da je bila iznenađena njegovim hapšenjem prošle sedmice.

Upitao je i da li je neophodno da se Tači nalazi u pritvoru, tvrdeći da je Tači častan čovek, od integriteta i koji se borio za mir.

Gde je optužba o Žutoj kući?

Branilac Tačija advokat Denis Hoper upitao je sud i tužilaštvo u Hagu gde se nalaze optužbe i dokazi o „žutoj kući“ i krađi ljudskih organa, što je bio razlog zbog kojeg je ovaj sud osnovan.

„Ništa u ovoj optužinici ne govori o toj priči koja je bila tako značajna za osnivanje ovog suda i to nakon dramatične pola stranice u knjizi (bivše tužiteljke haškog tribunala) Karle del Ponte i izveštaja (specijalnog izvestioca Saveta Evrope) Dika Martija“, rekao je Hoper ukazujući da odbrana ima samo regidovanu optužnicu, koja je objavljena i u javnosti.

Hoper je rekao da je Tači je bio kooperativan, te da je pomogao osnivanje Specijalizovanih veća Kosova po osnovu istraživanja trgovine ljudskim organima, a o kojima sada nema ni reči u optužnici.

„To su bile optužbe za mrlju na Kosovu i Kosovarima i bio je osnov za osnivanje tzv. kosovskog suda, iako nema ništa od Kosova, pa ni grb, ni orla“, naveo je pored ostalog Tačijev advokat.

„Optužnica bez osnova“

Tači je danas istakao i da je optužnica protiv njega besmislena, kao i da se ne oseća krivim.

„Optužnica je bez ikakvog osnova, potpuno je besmislena i ja se izjašnjavam da nisam kriv“, rekao je bivši vođa OVK.

Tači se u sudnici pojavio bez zaštitne maske na licu, a ročištu prisustvuje i njegov branilac Denis Hoper, kao i Specijalizovani tužilac Kosova Džek Smit sa pomoćnicima.

Nakon što je Tači negirao krivicu, njegova odbrana uputila je primedbu zbog epidemiološke situacije i činjenice da jedan deo njihovog tima nije mogao da dobije vizu.

Za šta se optužuje?

Tači odgovara po 10 tačaka optužnice koje ga terete za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.

To su : 1. progon po politickoj i / ili etnickoj osnovi, 2. stavljanje u zatvor, 3. neakonito ili svojevoljno hapšenje i pritvaranje, 4. ostala nehumana dela, 5. surovo postupanje, 6. mučenje, 7. mučenje, 8. ubistvo, 9. ubistvo, 10. prisilno nestajanje osoba.

Tužilaštvo je čitajući optužnicu ukazalo da postoji dobro utemeljena sumnja da je kao pripadnik Udruženog zločinačkog poduhvata izvršio pomenuta krivična dela, kao i u svojstvu nadređenog drugim pripadnicima OVK.

„Odbrana nije stigla da se spremi“

Na početku ročišta, jedan od Tačijevih advokata Denis Hoper izjavio je da je odbrana Tačija za optužnicu saznala tek u četvrtak uveče i da nije uspela da se spremi.

Hoper je istakao je da mu nije jasno zašto sve odrađeno „iznenada“ u kratkim rokovima, ukazujući da će tim odbrane činiti advokati iz Francuske, Sjedinjenih Američkih Država i Britanije.

Inače, on se danas prvi put pojavio pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, radi upoznavanja sa optužnicom i izjašnjavanja o krivici.

Tači je nakon hapšenja u Prištini i transportovanja u pritvorsku jedinicu u Hag 5. novembra, zatražio da bude ispitan pre utorka, 10. novembra, ali se ne zna iz kojih razloga.

Sud mu je tu molbu uslišio.

Tačija pred sudom zastupa advokat Denis Hoper, koji je već podneo određene podneske sudu čija je sadržina poverljiva.

Na prvom pojavljivanju pred sudijom, Tačiju je pročitana redigovana optužnica koja ga zajedno sa Kadrijem Veseljijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Tači se sam predao u četvrtak 5. novembra, nakon što je podneo ostavku na mesto predsednika Kosova. Sem njega, danas se pred sudom pojavio i Jakup Krasnići, koji se izjasnio da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

„Nisam kriv, optužnica je uvreda i za mene i za moj narod“, rekao je jedan od nekadašnjih komandanata i portparol OVK nakon što mu je predstavljena optužnica.

Krasnići je tvrdio da nije kriv za brojne ratne zločine i zločine protiv čovečnosti OVK u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

„Ovo je sve velika nepravda za mene. Ja se osećam nevino i nije mi jasno zašto sam ovamo doveden“, rekao je Krasnići prilikom izjašnjavanja o krivici.

Prethodno je govorio o optužnici, navodeći da je uvreda i velika nepravda optužba koja ga tereti za udruženi zločinački podruhvat (UZP).

„To je uvreda mene i moju porodicu i za naš narod, jer je to bio poduhvat stvaranja države i za to smo se jako dugo borili. U situaciji kad se odlučivalo o žitovu smrti, mi smo sve podredili da stvorimo svoju državu sa zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom Unijom i Ujedinjenim nacijama“, rekao je Krasnići.

Tvrdio je da je UZP „bila Srbija i svi koji su podržavali politiku Beograda“.

Napominjući da nije odgovoran ni za jednu od optužbi za koju se tereti, Krasnići je istakao da mu je od svega što je radi u životu najveće zadovoljstvo bilo da radi kao portparol OVK jer je, kako je naveo, „bio glas onoga za šta smo se borili“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar