Goran Papić, suđenje Foto: E-Stock/Koca Sulejmanovic

Suđenje bivsem zameniku načelnikaa SBPOK-a Goranu Papiću nastavljeno je danas u Višem sudu u Beogradu saslušanjem svedoka, pripadnika iz Uprave kriminalističke policije (UKP) i SBPOK-a.

Papiću se sudi povodom optužbi da je aprilu 2020. godine urgirao da se, mimo procedura, Marku Miljkoviću, sada osumnjičenom za organizovanje kriminalne grupe, odmah vrati privremeno zaplenjeni blindirani automobil, a istog dana Miljkoviću je vozilo i vraćeno.

Svedočili su Bojan Popović, Miloš Jovanović, Kosta Mihajlov i Aleksandar Vukobrad.

Popović je ispričao da mu je tadašnji načelnik UKP-a Zoran Kovačević eksplicitno rekao da se vozilo vrati Miljkoviću, jer je to „naređeno odozgo“.

Jovanović je pored ostalog naveo da, dok je vozio blindirano oduzeto vozilo, sa njim u kolima su bili njegov pretpostavljeni Nevenko Marić i Miljković.

On je rekao da je Marić tada uradio nešto neuobičajeno kada ga je na mobilni telefon pozvao optuženi Papić – uključio je spikerfon.

„Čuo sam glas okrivljenog koji je rekao Mariću da se uradi brzo i profesionalno to sa Miljkovićem, da mu se vrati vozilo i Miljković da se vrati u UKP odakle smo ga preuzeli“, naveo je Jovanović.

Papić je potom prigovorio na iskaz ovog svedoka da je „policija dužna da kada preuzme lice od druge službe policije da ga i vrati, jer se ne zna do kada je ta služba stigla u postupku“.

„Nije logično da bih ja Mariću rekao da vozilo vratimo koje nisam ni oduzeo“, naveo je Papić.

Svedok Jovanović je napomenuo i da su u nekim drugim prethodnim slučajevima u kojima je postupao i kada su hapšeni Miljković i Veljko Belivuk – vozila su oduzimana i pregledana i vožena su i na skener.

Napomenuo je da je, prema njegovom mišljenju, razgovor Marića i Papića preko spikerfona bio namenjen da ga Miljković čuje, jer nije bilo razloga da ga on (Jovanović) čuje, a Marića nije pitao zašto je uključio spikerfon, jer mu je bio nadređeni.

Papićev advokat Branislav Tapušković potom je rekao da je jedan čovek u sudnici koji se predstavio „publika“ zapravo pratilac Jovanovića, odnosno obezbeđenje, te da je kontrolisao šta će Jovanović da kaže pred sudom.

Vukobrad je ispričao da je bilo neubičajeno što se vozilo vraća bez provere i da je zato i sačinjena službena beleška o tome i obavešten načelnik.

Mihajlov je potvrdio ove navode Vukobrada.

Sledeće suđenje zakazano je za 14. mart kada su pozvani da svedoče Dejan Kovačević, Nevenko Marić, Milenko Munižaba i Zoran Kovačević.

Papić je optužen za krivično delo trgovina uticajem za koje je zakonom zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Tužilaštvo je u optužnom predlogu zatražilo od suda da mu izrekne kaznu od četiri godine zatvora i kao i meru bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti.

Papić je bio uhapšen 9. marta, a pritvor mu je ukinut 29. aprila i sada se brani sa slobode.

MUP je ranije saopštio da se Papić sumnjiči da je 15. aprila 2020. godine, koristeći svoj položaj rukovodioca u SBPOK-u, posredovao da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, odnosno zahtevao od tadašnjeg rukovodioca Policijske uprave za grad Beograd da se licu koje je sada u pritvoru, odmah vrati blindirano vozilo koje je od njega tada privremeno oduzeto. Istog dana vozilo je vraćeno Miljkoviću.

Miljković je zajedno sa Veljkom Belivukom optužen da je organizator kriminalne grupe koja se sumniči za zločinačko udruživanje, pet teških ubistava, preprodaju droge, držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

BONUS VIDEO: Papićeva odbrana i Nebojšina sudbina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar