Foto: E-Stock/Dusan Milenkovic

Goran Papić, bivši zamenik načelnika SBPOK-a koji je optužen za takozvanu trgovinu utacijem jer je, prema optužnici, vratio privremeno oduzeti automobil Marko Miljkoviću, našao se danas na optuženičkoj klupi, prilikom čega je naveo bivšeg ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića kao osobu koja mu je to narađenje izdala. Interesantno je da je Papić jedini pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova koji se direktno i zvanično dovodi u vezu sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka i Miljkovića, uprkos tome što državni vrh mesecima uverava građane da će se "obračunati" sa svim prljavim policajcima.

Nešto više od osam meseci prošlo je otkako je Veljko Belivuk, zajedno sa pripadinicima njegovog klana, uhapšen zbog sumnje da su činili najteža krivična dela duži vremenski period. U međuvremenu je podignuta i optužnica, saslušavane su različite osobe poznate široj javnosti koje bi mogle imati saznanja o funkcionisanju ove kriminalne grupe, prikazivane su fotografije osakaćenih tela i iznošeni detalji iz istrage, ali su paralelno sa tim građani Srbije bili uveravani da je država spremna da se obračuna sa osobama iz redova MUP-a koje su povezane sa kriminalom.

Foto:printscreen pink.rs

U najkraćem, to obećanje moglo bi se opisati narodnom umotvorinom: „Tresla se gora, rodio se miš“.

Naime, Goran Papić, bivši načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, jedino je službeno lice kom su stavljene lisice na ruke zbog sumnje da je povezan sa radom Belivukove grupe.

Papić je izvesno vreme proveo u pritvoru, tokom kog je, na predlog njegovog advokata Branislava Tapuškovića saslušan i bivši ministar policije Nebojša Stefanović, a kada je okončano saslušanje svih svedoka, pušten je da se brani sa slobode.

Iako je Papić od samog početka tvrdio da je nevin i da je zapravo samo izvršavao naređenja svog nadređenog u tom trenutku Nebojše Stefanovića, jer nije imao ovlašćenja da učini ono za šta se tereti, svetlo sumnje zaobišlo je sve ostale policajce, inspektore, načelnike…

Ako se u obzir uzme da je Goran Papić takođe Stefanovićev bivši prijatelj, te da ga je upravo Stefanović na preporuku svoje bivše supruge doveo u MUP iako za to radno mesto nije imao nijednu kvalifikaciju, priča poprima širi kontekst za deo javnosti.

Nebojša Stefanović na sajmu naoružanja Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da istraga protiv Belivukove grupe, a zatim i optužnica, nisu odgovorile na niz pitanja koja i te kako interesuju javnost, od toga kako je grupa nastala, na koji način se finansirala, kako su nabavljali drogu i oružje, pokazuje i to da je ostalo nejasno i ono najvažnije – čiju su zaštitu uživali?

Da to svakako nije bio Papić može se zaključiti na osnovu krivičnog dela koje mu se stavlja na teret, odnosno događaja na koji se te optužbe odnose – da je Marku Miljkoviću vratio privremeno oduzeti blindirani automobil. Sasvim je sigurno da je ono što su pojedinci iz bezbednosnih struktura radili za Belivukov klan šire od oduzimanja jednog automobila, posebno jer se radi o grupi koja je podzemljem vršljala godinama. Samim tim, stiče se utisak da je privođenje i suđenje Papiću u jednim delom i zamajavanje javnosti.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Podsećanja radi, Papić je na početu suđenja ponovo negirao optužbe koje mu se stavljaju na teret rekavši da je isključivo izvršavao naređenja tadašnjeg ministra Stefanovića. Uhapšen je 9. marta, a pritvor mu je ukinut 29. aprila i sada se brani sa slobode.

Miljković je, inače, zajedno sa Veljkom Belivukom optužen da je organizator kriminalne grupe koja se sumniči za zločinačko udruživanje, pet teških ubistava, preprodaju droge, držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Bonus video: Dovođenje Veljka Belivuka na stadion

 


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar