Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Privatna arhiva/EPA-EFE/Andrej Cukic

Portal Nova.rs izdvojio je 100 najupečatljivih događaja koji najbolje oslikavaju vladavinu aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića, njegovih partijskih i koalicionih saboraca. Ovo je 5. deo našeg serijala čiji je cilj da sačuva od zaborava sve one događaje koji su mahom bezočno zataškavani, kako bi se vođa i njegova SNS održala na vlasti.

Paljenje kuće vojnom sindikalcu

Dejan Pavlović Foto: promo/UNS presscentar

Predsedniku sindikata „Sloga“ zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, Dejanu Pavloviću, prošle godine u maju zapaljen je bungalov u kome je živeo, a istraga i dalje tapka u mestu. Podsetimo, požar se dogodio u Surčinu, a u trenutku požara Pavlović je bio sam u kući.

„Dao sam intervju za list Svedok, malo pre vanrednog stanja gde sam pričao o vojsci, odlivu kadra, platama i itd. Jedan kritički intervju je bio. Posle toga iz Ministarstva odbrane su naredili da se protiv mene pokrene disciplinski postupak jer sam navodno vređao ugled pripadnika vojske, jer sam rekao da vojnik kosi travu tirmerom itd. Posle toga u vreme korone pisao sam krivične prijave nekim komandantima zato što su svojim nesavesnim komandovanjem doveli do toga da se na Pasuljanskim livadama 27 vojnika zarazi koronom. Prvo, jer je komandant bio u kontaktu sa direktorom bolnice u Ćupriji zato što nije otišao u samoizolaciju, a druga stvar – kad je imao ljude sa simptomima nije ih slao na testove, nego ih je terao da rade i obezbeđuju bolnicu. Posle toga sam pisao krivičnu prijavu komandantu u Valjevu, pa onda je pre neki dan predsednik Vučić bio u Jakovu da poseti neku jedinicu i tamo je pričao kako će vojska nastaviti da se snaži . Ja sam izdao jedno sapštenje gde sam ga pozvao, pošto je on pre tri godine kao premijer istu jedinicu posetio i obećavao veće plate i tri kompleta uniformi, da ispuni ona obećanja kad je bio premijer, pa tek tad da ispunjava ova nova obećanja. Posle toga su me zvali sa posla predpostavljeni i rekli mi da pazim šta pišem i da bi bilo pametno da se izvučem iz sindikata”.

Na pitanje da li misli da je to saopštenje jedan od uzroka zašto je kuća koju plaća do temelja izgorela i na koga sumnja, Pavlović kaže:

“Ja mislim da je to tako, ali istraga će pokazati šta se dogodilo. Ne sumnjam ni na koga, ali ovo verovatno ide nekome u prilog da se ne sazna prava istina o stanju u vojsci.

Kao što smo već naveli, istraga – stoji.

SNS bakljaši

Foto: Nova.rs

Za vreme vanrednog stanja prošle godine koje je bilo na snazi zbog pandemije koronavirusa, podsetimo, građani su u 20 časova lupali u šerpe, čime su oživeli ponašanje iz devedesetih godina koje je predstavljalo bunt protiv tadašnje vlasti. Kao odgovor na to, SNS je organizovao bakljaše koji su se za vreme policijskog časa šetali slobodno i palili baklje na krovovima zgrada. Nedavno je i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, izjavila da su bakljade na krovovima zgrada u Pančevu, u znak podrške SNS, organizovali i sprovodili saradnici i članovi kriminalne grupe nedavnog uhapšenog Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Čovek se zove Vladimir Grek je među uhapšenima zajedno sa Veljkom Belivukom zbog optužbe za ubistvo. U pitanju je čovek koji je snimljen 28. aprila 2020. godine kako ispred sedišta SNS u Pančevu dobija direktivu da otpočne sramne bakljade protiv opozicije i Dragana Đilasa”, rekla je Tepić, a svoja saznanja je potvrdila fotografijom.

Afera Ruski špijun

Na društvenoj mreži Jutjub 17. novembra objavljen je video u kome navodno pripadnik Ruske vojne obaveštajne službe (GRU) koji je identifikovan kao pukovnik Georgi Kleban daje mito “srpskom agentu – navodnom penzionisanom srpskom potpukovniku, koji je indentifikovan kao Z.K “. Zbog pisanja tabloida i skandala koji se digao 21. novmebra Aleksandar Vučić na Andrićevom vencu saziva sednicu Saveta za nacionalnu bezebdnost, posle koje je u više navrata potvrdio da je da su na savet “konstatovali, dokumentovali fotografijama, video i audio zapisima Klebanove kontakte sa pripadnicima Vojske Srbije”.

Međutim, Vučić je početkom decembra u Sočiju, pred susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, izjavio da je što se njega tiče, afera s ruskim obaveštajcem u Srbiji zatvorena još posle njegovog razgovora sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom 21. novembra. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov tad je izjavio je povodom afere u vezi sa pomenutim snimkom, da je uveren da ništa ne može da naruši odnose između Rusije i Srbije, dok je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila da snimak predstavlja “provokaciju” uoči važnih susreta na vrhu.

O ruskom obaveštajcu, koji je odavno napustio Srbiju se saznalo malo, a još manje o penzionisam potpukovniku i koje je to tajne predavao u ovom slučaju ruskom obaveštajcu. Ni u ovom slučaju tužilaštvo nije reagovalo, a mnogi smatraju da je ova afera lansirana kako bi se ugušila afera “Krušik”.

Ubistvo pevačice Jelene Marjanović

Jelena Marjanović i Zoran Marjanović FOTO: FACEBOOK

Pevačica Jelena Marjanović, ubijena je 2. aprila 2016. godine na nasipu u Crvenki u beogradskom naselju Borča. Ubistvo Jelene, jedno je od medijski najispraćenijih suđenja u Srbiji u poslednjoj deceniji. Za njeno ubistvo optužne je njen suprug, Zoran Marjanović kom se i dalje sudi.

„Ono što mogu da kažem je da će ubica biti uhapšen u narednih 48 sati“, izjavio je tada premijer Srbije Aleksandar Vučić, ali je tih 48 sati potrajalo još godinu i po dana.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da policija intezivno radi na rasvetljavanju slučaja ubistva Jelene Marjanović. Međutim, i nakon gotovo pet godina, ubistvo Jelene Marjanvić nije rešeno. Godinu i po dana od ubistva, 15. septembra uhapšen je njen suprug Zoran Marjanović, koji je u pritvoru proveo skoro 10 meseci.

U oktobru 2019. godine, Apelacioni sud vratio je optužnicu protiv Zorana Marjanovića na ponovno odlučivanje i dopunu Višem sudu i ukazao na izostanak činjenica koje će biti od ključnog značaja za potvrđivanje osnovanosti sumnje protiv Marjanovića. On se od 12. juna 2018. brani sa slobode, pošto mu je tog dana Apelacioni sud ukinuo pritvor. Zoran je više puta privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza. Trenutno je u Višem sudu u Beogradu osumnjičen za ubistvo, a proces je u toku.

Osnovni problem sa ovim slučajem bio je što policija nije ozbiljno pristupila istrazi još u prvim satima, pa su se tako na mestu zločina pojavili novinari koji su zajedno sa porodicom Marjanović i meštanima kontaminirali čitav nasip koji se sutradan pretvorio u mesto zločina.

Ubistvo Olivera Ivanovića

Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Lider građanske inicijative SDP, Oliver Ivanović, ubijen je nešto posle 8 sati, 16. januara 2018. godine sa pet hitaca u leđa dok je ulazio u dvorište kuće gde se nalazi sedište inicijative.  Zvaničnici kosovskih insitucija osudili su ubistvo Ivanovića, a tadašnji premijer Ramuš Haradijan rekao je da je ovo krivično delo „rezultat ilegalne umešanosti drugih instanci van Kosova“. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka Saveta nacionalne bezbednosti da je ubistvo Ivanovića „terorostički akt“.

Specijalno tužilaštvo je 2. decembra 2019. podiglo prvu optužnicu, da bi već 30. decembra tadašnji tužilac dostavio drugu, izmenjenu optužnicu na osnovu koje je pripremno ročište održano 11. februara prošle godine.

Tada su se optuženi Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović izjasnili da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret, dok su preostala trojica optuženih, Zvonko Veselinović, Milan Radoičić i Željko Bojić još uvek u bekstvu.

U međuvremenu je novembra 2020. godine podignuta i treća optužnica jer je Apelacioni sud u Prištini vratio Specijalnom tužilaštu optužnicu na dopunu a nakon što su advokati odbrane uložili žalbu na rešenje o odbijanju prigovora na dokaze i zatražili da se optužbe odbace.

Osim na Kosovu, istragu ubistva Olivera Ivanovića vodi i Specijalno tužilaštvo Srbije. Inače, Ivanović je bio nosilac liste „Sloboda demokratija pravda – Oliver Ivanović“ na lokalnim izborima na Kosovu u novembru 2017. godine, nekoliko meseci pre njegovog ubistva.

Tokom predizborne kampanje za te lokalne izbore, zbog zastrašivanja Srba na severu Kosova, četvoro kandidata sa njegove liste se povuklo a njemu je u Severnoj Mitrovici, jednoj od četiri severnokosovske opštine sa većinskim srpskim stanovništvom, zapaljen i automobil.

Neposredno pred ubistvo, Ivanović je mesecima bio „na nišanu“ mnogih provladinih tabloida, a u periodu lokalnih izbora, emitovan je i sraman spot na TV Pinku i TV Mostu, iza kojeg je navodno stajala Srpska lista, na šta je upozoravao i brat ubijenog Ivanovića, Miroslav. Sraman spot Srpske liste emitovan je na TV Pink i TV Most tokom predizborne kampanje za lokalne izbore.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram