Foto:N1/E-Stock/Miloš Rafailović/Vesna Lalić

Aktuelnu vlast u Srbiji, pod dirigentskom palicom predsednika Aleksandra Vučića, obeležile su brojne afere, čiji se kraj ne nazire. Portal Nova.rs dosad je pisao o nekim od najaktuelnijih afera, a u nastavku serijala tekstova ponovo otvaramo neke od slučajeva čiji epilog srpska javnost i dalje čeka.

Portal Nova.rs pisao je o slučajevima, poput „Krušika“ i „Jovanjice“, koji su proteklih godina pod budnim okom nezavisnih medija zbog svih kontroverzi koje ih prate, a oni su samo deo brojnih afera u kojima su, nesumnjivo, deo učešća uzeli i pripadnici državnog vrha.

Pročitajte još:

Afera „Asomakum“

Jedna od afera koja je obeležila ovu vlast definitivno je slučaj „Asomakum“. Tog 10. aprila 2015. uhapšeno je 11 osoba, osumnjičenih da su krađom identiteta osnovali sedam fantomskih firmi, među kojima je i „Asomakum“, registrovana na falsifikovanu ličnu kartu brata premijera Srbije Andreja Vućiča.

Osumnjičeni se terete za pranje novca, kao i zloupotrebu položaja odgovornog lica, kojima su državu oštetili za najmanje 300.000 evra.

Andrej Vučić Foto:E-Stock_milos_rafailovic

„Asomakum“ je osnovan u martu 2010., a već u junu iste godine račun firme bio je u blokadi zbog duga od 22 miliona.

Andreja Vučića, registrovanog vlasnika ove firme, tim povodom saslušala je Poreska policija. U belešci sa saslušanja iz decembra 2010. godine, brat tadašnjeg zamenika predsednika Srpske napredne stranke (SNS), rekao je da on nije vlasnik, ni osnivač firme „Asomakum“. Na pitanje inspektora Odseka poreske policije za suzbijanje organizovanog finansijskog kriminala – da li je gubio ličnu kartu, rekao je da nije, pisao je svojevremeno portal Javno.rs.

Agencija za privredne register (APR) podnela je potom prijavu protiv Andreja Vučića, Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu tokom septembra 2011., a ubrzo nakon toga podignut je i optužni predlog protiv njega i „Asomakuma“.

Vučić je 2014. godine podneo tužbu Privrednom sudu, koji je ustanovio da je njegov potpis falsifikovan, učinivši dokument kojim je osnovana firma ništavim.

Ipak, ova afera i dan danas izaziva sumnju i nedoumicu da li je Vučiću zaista falsifikovana lična karta.

Pogibija Andree Bojanić (17)

Aleksandar Mitrović (28), sin vlasnika TV Pink Željka Mitrovića, osuđen je jula 2020. na 11 meseci kućnog zatvora zbog saobraćajne nesreće u kojoj je poginula tinejdžerka Andrea Bojanić (17) jula 2013. godine.

Ova presuda izazvala je buru u javnosti, pa i tvrdnje da je kazna ovako mala jer je reč o sinu vlasnika “Pink”, a potom i zbog činjenice koje su utvrđene tokom postupka.

Aleksandar Mitrović Foto: Nemanja Jovanović privatna arhiva

Veštačenjem je utvrđeno da je Aleksandar Mitrović vozio brzinom većom od dozvoljene, odnosno 80 kilometara na čas, da je na Andreu Bojanić naleteo u trenutku kada je ona prelazila ulicu na crveno. Od siline udarca, nastradalu devojku odbacio je 29 metara i bez zaustavljanja pobegao sa lica mesta. Andrea je preminula na licu mesta.

Pročitajte još:

Mitrović se naknadno, dva sata kasnije i u pratnji oca i advokata, prijavio u nadležnoj policijskoj stanici.

Takođe, ne treba zamenariti činjenicu da je suđenje trajalo sedam godina, te da je u međuvremenu zastarelo krivično delo nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi.

Progon i ostvka Miškovićevog sudije

Istaknuti bivši sudija, sada advokat, Vladimir Vučinić, srpskoj javnosti poznat je i kao “Miškovićev sudija”, a kako su ga predstavnici vlasti nazvali nakon što je odlučio da vrati pasoš vlasniku „Delta holdinga“ Miroslavu Miškoviću, tokom postupka koji se vodio protiv njega za utaju poreza.

Vučinić je, iako je sam oduzeo pasoš Miškoviću, tokom postupka i uz jemstvo dotad nezapamćeno u srpskom pravosuđu, ali i šire, odlučio da vlasniku „Delta holdinga“ vrati pasoš kako bi otišao na put u London.

advokat Vladimir Vučinić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Ipak, ubrzo je naišao na osudu predstavnika vlasti, a pojedini tabloidi bliski režimu su ga čak optuživali da je za to uzeo novac.

Vučković je usled pritiska koje je trpeo zbog odluke, između ostalog i od predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića, odlučio da podnese Visokom savetu sudstva neopozovu ostavku na mesto sudije.

“Pre nego što je izašao na pet ili šest dana iz Srbije, upravo predsednik suda, tražio je da opozovem svoju odluku i rekao mi šta će se sve desiti ukoliko tako i ne učinim, a što se naknadno i desilo. Ostao sam pri svojoj odluci. Taj prvi nastup predsednika suda tada je bio: “Znaš li šta si uradio, pa Mišković će se smejati Vučiću sa Trafalgara?” ”, rekao je Vučinić ranije u intervjuu za Nova.rs.

Podsetimo, aktuelna vlast se proteklih godina hvalila postupkom protiv Miškovića, prikazivajući ga kao glavni „adut“ vlasti u borbi protiv korupcije.

Jutka – lokalni šerif u Brusu

Nekadašnji prvi čovek Brusa Milutin Jeličić Jutka osuđen je na tri meseca zatvora zbog seksualnog uznemiravanja bivše saradnice Marije Lukić.

Lukićeva je Osnovnom javnom tužilaštvu u Brusu 8. marta 2018., podnela krivičnu prijavu protiv Jeličića, koji joj je za dve godine, dok joj je bio nadređeni na radnom mestu, poslao čak 15.000 SMS poruka lascivnog sadržaja.

Marija Lukić i Borivoje Borović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Narednog dana, njoj je simbolično uručen otkaz, ali je ubrzo stigla i potvrda da je uradila pravu stvar – još osam šest žena je prijavilo Jeličića.

Postupak je trajao dugo, a Lukićeva je za to vreme nailazila na neprijatne situacije od strane meštana koji su podržavali lokalnog moćnika i šerifa u Brusu, da bi mu, na kraju, bila izrečena mizerna kazna od tri meseca zatvora.

Ne bi trebalo zanemariti ni činjenicu da se Jutka retko pojavljivao na suđenjima, a koliko je uticajan u svom mestu zbog bliskosti Srpskoj naprednoj stranci govori i činjenica da je sudija naložila njegovo dovođenje na jedan pretres, te da su se policajci pravdali da nisu mogli da ga pronađu na adresi.

Ipak, tih dana su Jutku meštani svakodnevno viđali u Brusu.

Paljenje kuće novinara

Slučaj još jednog lokalnog moćnika 23. februara bi trebalo da konačno dobije svoj epilog na sudu. Drugi osnovni sud će tada izreći presudu u postupku protiv bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića koji se tereti da je nalogodavac paljenja kuće novinara Milana Jovanovića.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Jovanović je u više navrata tvrdio da mu je kuća zapaljena zbog kritičkog pisanja o radnjama i poslovima nekadašnjeg prvog čoveka Grocke i funkcionera Srpske napredne stranke.

Ipak, kako je to bilo očekivati, ovo suđenje su obeležile brojne opstrukcije, pa je tako odbrana okrivljenog na sve načine odlagala pretrese, a tražena su izuzeća sudije, tužioca, veštaka..

Simonović je od početka tvrdio da je nevin, a suđenje su obeležile i krajnje zanimljive situacije. Tako je on jednom prilikom doveo svoje pristalice na jedno od ročišta, koji su mu aplaudirali pred zgradom suda, ali i ispred sudnice.

Foto: N1

Inače, Simonović se tereti da je druge optužene podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Jovanovića 12. decembra 2018. godine. Sem Simonoviću, sudi se i policajcima iz Grocke Vladimiru Mihailoviću, Igoru Novakoviću i Aleksandru Marinkoviću.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare