Foto: Arhiva, Facebook, Pedja Milosavljevic/Starsport, Printscreen

Dosadašnju vladavinu Aleksandra Vučića obeležilo je bezbroj afera, a većini se kraj ne nazire. Portal Nova.rs izdvojio je 100 najupečatljivih događaja koji najbolje oslikavaju vladavinu aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića, njegovih partijskih i koalicionih saboraca. Ovo je 5. deo našeg serijala čiji je cilj da sačuva od zaborava sve one događaje koji su mahom bezočno zataškavani, kako bi se vođa i njegova SNS održala na vlasti.

Državna starleta s diplomatskim pasošem

Dušica Jevđenović i Milivoje Zarubica, Foto:Facebook

Jevđenovićeva je dobila nadimak “državna starleta” nakon što je 2015. na Bežanijskoj kosi, napala policajce koji su pokušali da joj legitimišu rođenog brata. Ona je jednog policajca čak i poprskala suzavcem, a sve vreme je, uz salve uvreda, pretila diplomatskim pasošem koji je držala u ruci. Tada je utvrđeno da je bila zaposlena u Ministarstvu spoljnih poslova, što je pokrenulo veliku aferu, a ubrzo joj je diplomatski pasoš oduzet na zahtev tadašnjeg ministra Ivana Mrkića. Javnosti do danas nije objašnjeno ko je i zašto Jevđenovićevoj izdao diplomatski pasoš, kao i na kojim je poslovima bila angažovana u tom ministarstvu.

Bila je udata za Milivoja Zarubicu Puju, „balkanskog kraljem trgovine ljudima“, sa kojim ima dete. Pre dve godine u avgustu je svojim „mercedesom“ udarila tri parkirana automobila na Bulevaru Zorana Đinđića u Novom Beogradu. U krvi je imala čak 1,95 promila alkohola, a na trežnjenju je provela više od 13 sati. Navodno, nakon toga, Zarubica ju je ostavio i pretukao, a ona je prema pisanju medija tada, sklonište potražila u Sigurnoj kući.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Afera mito: Slučaj sudije Blažića

Sudija Višeg suda u Beogradu Branislav Blažić, uhapšen je 17. juna 2015. godine zbog sumnje da je za poklon od 1.700 evra ocu i sinu Zoranu i Ðorđu Matiću, sada već bivšim vlasnicima hotela „Taš“ i „Mistik“, pokušao da izdejstvuje odluku povoljnu po njih pred Vrhovnim kasacionom sudom. On je od aprila do polovine juna 2015. zahtevao i primio nagradu. Tačnije, za pomenutu uslugu Matići su sudiji u nekoliko navrata dali oko 700 evra u kešu i finansirali renoviranje njegovog stana u vrednosti od 1.000 evra. Sva trojica su bili u pritvoru, a onda su dobili „nanogicu“. Inače, Đorđu i Zoranu Matiću lisice stavljene na graničnom prelazu Horgoš, u trenutku kada su nameravali da napuste Srbiju. Blažić se pravdao lošim zdravstvenim stanjem svog zeta.

I dan danas nije poznatio kod koga je trebalo da „urgira“ Blažić u Vrhovnom kasacionom sudu.

Privatizacija Veterinarskog zavoda: Dragan Đurić vlasnik Zekstre i bivši predsednik Partizana

Dragan Đurić, Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Dragan Đurić, vlasnik modnpog brenda „Zekstra“ i nekadašnji predsednik FK „Partizan“, 2017. godine priznao je da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica prilikom privatizacije Veterinarskog zavoda Zemun. Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu tada je prihvatilo je sporazum o krivici između Tužilaštva za organizovani kriminal. Đurić je priznao da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, a sud ga je osudio na kaznu kućnog zatvora u trajanju od jedne godine. Prema presudi, obavezan je da na račun Veterinarskog zavoda uplati iznos od oko 203 miliona dinara.

Đurić je zbog malverzacija u vezi sa Veterinarskim zavodom Zemun hapšen dva puta 2014. godine.

Najpre je u decembru 2013. protiv njega podneta krivična prijava zbog sumnje da je zloupotrebio položaj tokom privatizacije Veterinarskog zavoda. Mesec dana kasnije, u januaru 2014, Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv njega, a određen mu je i pritvor zbog sumnje da je zloupotrebio položaj kada je, tokom privatizacije Veterinarskog zavoda za konzorcijum kompanija Zekstra i Bankom pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 207 miliona dinara. Nakon podnošenja kaucije od 2 miliona evra Đurić je pušten da se brani sa slobode. Međutim, u julu iste godine ponovo je uhapšen zbog sumnje da je oštetio budžet Republike Srbije za 52,4 miliona dinara.

Istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je pokazalo da je Dragan Đurić, vlasnik firme Zekstra Grupa – Zekstra iz Beograda, postao većinski vlasnik Veterinarskog zavoda Zemun, mada na tenderu nije ispunjavao uslove za privatizaciju ovog preduzeća.

Naplatna rampa Doljevac: Ko je usmrtio Staniku

Foto: Printscreen, Vesna Lalić

Poslednjeg dana januara 2019. godine u ranim jutarnjim časovima dogodila se nesreća na naplatnoj rampi u Doljevcu. U ovom slučaju je tadašnja Vlada Srbije svojim pokazala da se ispred ljudskog života često stavljaju funkcije, fotelje i neukaljana biografija. Možda zato i dan danas ne znamo ko je tog 31. januara 2019. godine usmrtio Staniku u saobraćajnom udesu na naplatnoj rampi Doljevac, te da li je „vozilom ubicom“ upravljao optuženi vozač „Koridora Srbije“ Dejan Stanojević ili je ruke na volanu u kobnom trenutku držao zapravo sam direktor ove kompanije Zoran Babić. U ovom sudaru je povređeno petoro.

Istog trenutka, počinje da se ređa čitav splet sumnjivih okolnosti.

Pre svega, MUP je zvanično saopštenje dao tek više od 24 sata nakon nesreće. Tada je rečeno da je do nesreće došlo tako što se vozilo u kojem je bio Babić nije zaustavilo kod naplatne rampe, već je udarilo u automobil koji je stajao u redu za čekanje na naplatnoj stanici.

Istog dana Zoran Babić izdaje saopštenje da podnosi neopozivu ostavku na mesto direktora Koridora Srbije jer je, kako je tada naveo, “za njega kao čoveka sasvim dovoljno to što je izgubljen ljudski život da više ne obavlja funkciju na kojoj je zatečen u momentu teške nesreće”. Prethodno, međutim, ta tuga nije ga omela da putem društvenih mreža neposredno nakon nesreće nazovi duhovito poruči: “dobro sam prošao, još ću vas gnjaviti”.

Afera „mala matura“: Testovi u grudnjaku i gaćama

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Godine 2013. Prvo osnovno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv četvoro osumnjičenih za krađu testova za polaganje male mature u junu. Zbog „provaljivanja testova“, rezultati polaganja male mature te godine nisu vrednovani za upis u srednje škole. Optužena je Zorica Matić koja se sumnjiči za krađu testova, Željko Cvetković, Nenad Mijalković i Dragana Dončić koji se terete za krivično delo prikrivanje. Matićeva je od 6. do 12. juna, kao radnik za pakovanje testova u Javnom preduzeću „Službeni glasnik“, ukrala tri kombinacije testova iz srpskog i dva iz matematike tako što ih je stavila u svoj grudnjak, dok je treću kombinaciju testa iz matematike fotografisala. Ona je kombinacije dala ostalim osumnjičenima, a sve je radila u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi.

Policija je tada utvrdila da je prva ruka testova koštala 200 evra, ali je cena padala sve do hiljadu dinara, a Matićeva je prilikom davanja svih iskaza isticala kako testove nije ukrala zbog sticanja materijalne koristi.

Tada je  pokrenuto pitanje odgovornosti ministra prosvete Žarka Obradovića koji je bio član SPS, koji je nedugo potom u rekonstrukciji Vlade ostao bez ministarske fotelje.

Druga afera sa malim maturama dogodila se 2019. godine. Tada je radnik štamparije „Politika“ Igor S., ukrao primerak testa za polaganje prijemnog ispita iz matematike. Igor je tada isključio struju i zaustavio rad mašina. Tada je stavio test u gaće i otišao u toale. Tamo je slikao test, a potom uništio ukradeni primerak i vratio se na mesto. Igor je test ukrao da bi pomogao sinu, ali se isti delio Vajberom u odeljenju. Igor je osuđen prošle godine u decembru na godinu dana zatvora mašinistu, za delo povreda tajnosti podataka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare