Vuk Tufegdžić Foto: Printscreen/YouTube/ Insajder Video

Nekadašnji vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić, kog su porodice ubijenih gardista u Topčideru označile kao jednog od glavnih krivica što je smrt njihove dece obavijena velom misterije i posle 16 godina, zasigurno je jedna od najkontroverznijih ličnosti u srpskom pravosuđu. Osim po ovom slučaju, Tufegdžić je javnosti poznat i po skandaloznom i neprimerenom ponašanju, krivičnim postupcima koji su protiv njega vođeni, ali i osudom na društveno koristan rad, jer je jednom prilikom, u pijanom stanju napao saobraćajce koji su pokušali da alko-testiraju njegovog prijatelja, zbog čega je na kraju svukao svoj donji veš i pokazao im polni organ.

Kontroverzni bivši sudija danas se ponovo našao u žiži javnosti, nakon što je Evropski sud za ljudska prava odbio tužbu porodice ubijenog gardiste Dragana Jakovljevića, koja ga je tertila za vređanje i klevetanje njihovog mrtvog sina.

Vuk Tufegdžić Foto: Printscreen/YouTube/
Insajder Video

Tufegdžića su advokati porodica ubijenih gardista optuživali da je u oktobru 2004. svojom „istragom“ u kasarni Topčider, trajno uništio dokaze, a da su mu u tome pomogli i obducenti sa VMA koji su slučaj proglasili ubistvom i samoubistvom. Sve to je doprinelo tome da smrt gardsita nije rasvetljena ni posle 16 godina , a jedna od najodgovornijih osoba za to je upravo Tufegdžić koji je u odbrani svoje „istrage“ odlazio i toliko daleko da je ubijene gardiste čak proglasio i duševnim bolesnicima. Upravo zbog toga je tužba protiv njega stigla pred Evropski sud, ali je odbačena uz obrazloženje da u Srbiji i dalje nisu iscrpljeni svi pravni lekovi.

Pročitajte još:

Inače, ime Vuka Tufegdžića često je „krasilo“ novinarske stupce, a razlozi zbog kojih je dospevao pod lupu novinara ni u najmanju ruku se ne bi mogli opisati kao dostojni jednog sudije. Sve to je na kraju dovelo da se njegovo ime nađe na spisku onih koji nisu prošli čuveni reizbor iz 2009. godine, a za razliku od većine njegovih kolega  koji su odlukom Ustavnog suda ipak morali da budu vraćeni na posao, Tufegdžić je zauvek ostao lišen sudijske funkcije i primoran da karijeru nastavi u advokaturi.

Ubijeni gardisti, Foto: Privatna arhiva

Slučaj koji mu je verovatno došao glave bio je onaj iz 2006. kada je saobraćajna policija zaustavila automobil kojim je upravljao pijani muškarac u okolini Mionice, dok je na mestu suvozača bio upravo Tufegdžić. Nakon što su saobraćajci pokušali da alko-testiraju vozača, Tufegdžić se okomio na njih pretnjama i psovkama, da bi na kraju, pozivajući se na svoju sudijsku funkciju i položaj, skinuo gaće i pokazao policajcima polni organ.

Zbog ovog incidenta osuđen je na društveno koristan rad, upkros pokušajima da mu se kazna preinači u efektivnu zatvorsku.

Pročitajte još:

Sve to međutim, nije doprinelo da Tufegdžić izgubi svu podršku i moć u pravosudnim krugovima, što je definitvno dokazano 2013. nakon što se protiv njega pred Višim sudom poveo postupak po tužbi roditelja ubijenih gardista zbog zloupotrebe položaja, kršenje zakona od strane sudije i falsifikovanje isprava.  Tada je utvrđeno da je nekadašnje Okružno tužilaštvo uništilo sve spise iz predmeta koji je po identičnoj tužbi roditelja formiran još 2005. godine. Sud je tada morao da od roditelja gardsita ponovo prikuplja sve dokaze koje su ranije dostavili, uključujući i zahtev za pokretanje istrage protiv Tufegdžića, a koji su misteriozni nestali, odnosno unuišteni šest godina ranije.

Ovaj postupak je međutim, ubrzo zaustavljen zbog apsolutne zastare krivičnog dela, a roditelji ubijenih gardista su i tada ponovoili da se čitava država ponaša kao da njihovi sinovi nikada nisu ni postojali, kao i da Tufegdžić i dalje uživa apolutnu zaštitu u pravosudnim krugovima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare