Janko Jakovljević Foto: N1

Janko Jakovljević, otac ubijenog gardiste Dragana Jakovljevića, oglasio se nakon što je Evropski sud u Strazburu odbacio njihovu tužbu protiv bivšeg istražnog vojnog sudije Vuka Tufegdžića, i za portal Nova.rs ističe da njemu dete nikakva odluka neće vratiti. Jakovljevići su Tufegdžića teretili da je svojoj istragom povredio ugled i čast njihovog mrtvog sina, a kako Janko navodi, nakon 16 godina tapkanja u mestu nada se da će javnost nakon ove presude konačno obratiti malo više pažnje na slučaj Topčider.

Foto: Privatna arhiva

Evropski sud je danas odbio tužbu kao neprihvatljivu, a Jakovljević u razgovoru za naš portal navode da drugačiju odluku nije ni očekivao.

Pročitajte još...

„Pravo da vam kažem, nisam očekivao ništa od današnje odluke. Jedino se nadam da se istražni organi ponovo uključiti u ceo slučaj, kako bismo mi nakon 16 godina čekanja na pravdu, saznali ko nam je ubio decu. Ja verujem da će pravda jednog dana biti zadovoljena i da će istina konačno isplivati na videlo“, kaže Jakovljević.

On ističe i da je činjenica da je Evropski sud uopšte razmatrao njihovu tužbu protiv Tufegdžića dovoljan uspeh i pokazatelj da su bili u pravu.

„Znate kako, mi nismo ni očekivali tu odštetu ili slično. Mi samo želimo da pokažemo da smo bili u pravu i da javnost vidi kakve smo sve strahote doživljali svih ovih godina. Omalovažavanje, optužbe da lažemo i potcenjivanje“, kaže ovaj skrhani otac i dodaje:

Foto: N1

„I dalje verujemo da će se pronaći počinilac ovog zločina“, kaže on.

Podsetimo, u odluci koja je danas objavljena na sajtu Evropskog suda, navodi se da je tužba odbačena jer nisu iscrpljeni svi domaći pravni lekovi, odnosno jer su pored krivičnog postupka i postupka pred Ustavnim sudom, koji su prošli neuspešno, Jakovljevići mogli da pokrenu i parnični postupak za odštetu usled povrede časti i ugleda.

Foto: STR / AFP / Profimedia

Inače, tog 5. oktobra 2004. godina gardisti Petar Jakovljević i Dražen Milovanović pronađeni su sa više prostrelnih rana od kojih su ubrzo preminuli. Prva istražna komisija vojske došla je do zaključka da je u pitanju bilo najpre ubistvo, a potom i samoubistvo. Naknadne istrage su ovu verziju doveli u pitanje.

Pročitajte još...

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare