Stefanović: Nisam rekao da je FBI učestvovao u istrazi protiv Belivuka

Hronika 03. avg. 202117:01 > 19:50
Podeli:
Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ministar odbrane Nebojšta Stefanović, nakon izjave koja je izazvala buru u javnosti o učešću Federalnog istražnog biroa (FBI) u istrazi protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali i tvrdnji da nikada nije koristio "Skaj" telefon, ponovo se ogasio rekavši, između ostalog, da su mediji bliski Vladi konstruisali njegovu izjavu tako da im se uklapa u agendu "višemesečne negativne kampanje" koja se vodi protiv njega.

Saopštenje ministra Nebojše Stefanovića prenosimo u celosti:

„S obzirom na to da su različite, pa i zlonamerne interpretacije moje precizne izjave od subote 31. jula otvorile prostor za nove medijske manipulacije, umesto da rasvetle činjenice, što mi je bio jedini cilj, dužan sam da neke od njih ponovim radi zaštite ugleda naših državnih institucija, pre svega predsednika Republike, Vlade Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i mog ličnog ugleda.

Svrha mog nedavnog obraćanja bilo je odlučno demantovanje medijskih napisa da sam za komunikaciju koristio Skaj telefon, što je laž koja je iskorišćena da budem napadnut za izmišljenu saradnju sa klanom Veljka Belivuka. I na tu laž je tada stavljena tačka. U tom kontekstu, govorio sam i da je razbijanje kriptovane komunikacije preko aplikacije Skaj pomoglo u prikupljanju važnih dokaza za hapšenje i podizanje optužnice protiv Belivuka i njegove grupe, pri čemu i naše bezbednosne službe i strane koje su nam u tome pomogle znaju ko je koristio Skaj telefon, što je i dokaz da ga ja nikada nisam koristio.

S tim u vezi pomenuo sam i razgovore iz 2019. godine koje sam vodio sa direktorom FBI Kristoferom Vrejom o važnosti presecanja kriptovane komunikacije koju koriste kriminalni klanovi i sprečavanju zloupotrebe tehnologija u kriminalne svrhe, sa posebnim osvrtom na Skaj telefone. Kao što se iz moje izjave jasno vidi i čuje, ni u jednom trenutku nisam rekao da je FBI učestvovao u istrazi protiv Belivuka i njegove grupe.

Nažalost, iako sam o ovome govorio veoma precizno, moju izjavu su mnogi prekrojili i tumačili onako kako njima odgovara, a ne kako je izrečeno. Pojedini mediji bliski Vladi konstruisali su moju izjavu tako da im se uklapa u agendu višemesečne negativne kampanje protiv mene, a opozicija i mediji bliski njoj su tu istu izjavu deformisali na način da im se uklopi u jalovu borbu protiv predsednika Vučića i naše stranke.

Da bih zaustavio ovo prekrajanje istine, ponoviću nekoliko važnih činjenica:

-nikada se nisam video niti čuo sa Belivukom i članovima njegove kriminalne grupe, niti na bilo koji način imao kontakte sa ovim kriminalcima;

-nikada nisam koristio telefon sa aplikacijom Skaj;

-nisam nikoga štitio u MUP-u, a istraga protiv Belivuka i njegove grupe je započeta u vreme kada sam bio ministar unutrašnjih poslova;

-jedina država koja mi je važna jeste moja država Srbija, a međunarodna policijska saradnja je važan segment borbe protiv svake vrste organizovanog kriminala i ne predstavlja razgovore iza kulisa, već se odvija po jasno utvrđenim protokolima i pravilima za tu saradnju.

Foto:skyecceurope.com; shutterstock By MoonSplinters

S tim u vezi, kako sam i najavio, tužio sam sve one medije koji su me brutalnim lažima optuživali za saradnju sa Belivukom i time doveli u opasnost mene, moju porodicu i moju decu, a državi nanosili ogromnu štetu.

Posebno je jadna izlizana opoziciona retorika – „da Nebojša nešto zna i da zato Vučić ne sme da ga smeni.“ Nikada ne bih ugrozio predsednika Vučića, niti politiku ove zemlje koju zajedno gradimo niz godina. Više puta sam rekao i uvek ću ponoviti da sam na ovom odgovornom mestu zato što mi je predsednik Vučić ukazao poverenje, kao mnogo puta do sada, kao i da ne postoje bilo kakvi inkriminišući dokazi protiv predsednika Vučića, jer je čovek koji se čestito bori za Srbiju.

A što se moje smene tiče o njoj ne treba da brine ni opozicija, ni pojedini ostrašćeni provladini mediji. To je isključivo stvar predsednika Vučića i on ima moju ostavku u svakom trenutku ako proceni da treba da je aktivira i da je važno da odem sa ove pozicije.
Bio ministar ili ne, boriću se na isti način i istim žarom da se nastavi ova politika koju predsednik Vučić i SNS vode već deset godina, ali takođe nikada neću prećutati laži i brutalne napade na mene, ko god ih vodi i u čijem god da su interesu.“

Bonus video: Vučić o Belivuku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar