Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

I dok se vlast na sva usta hvali borbom protiv organizovanih kriminala, isticajući hapšenje grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ministar odbrane Nebojša Stefanović navodi da nije bilo stranih službi, u prvoj liniji FBI, klan ne bi ni pao.

Od hapšenja kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koja se sumnjiči za najteža krivična dela poput ubistava, aktuelna vlast ističe da je njen pad pokazatelj da je država odlučna u borbi protiv mafije. Ipak, navode da do pada kriminalne grupe Belivuka ne bi došlo da se nisu uključile strane službe, potvrdio je sadašnji ministar odbrane, a ranije ministar policije Nebojša Stefanović. On je, branivši se od optužbi da je bio povezan s mafijom,odnosno da je koristio Skaj aplikaciju koju koriste kriminalci, istakao da je, dok je vodio MUP, vodio i snažnu kampanju protiv organizanog kriminala.

„Istraga protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka započela u vreme kada sam obavljao dužnost ministra unutrašnjih poslova i očigledno je ključni segment te istrage upravo trenutak kada je FBI razbio tu enkripciju, povezao sve one koji su koristili Skaj aplikaciju i stao na put onima koji zloupotrebljavaju tu tehnologiju. Informacije koje je FBI podelio sa evropskim i našim službama značajno su pomogle da se prikupe dokazi i podigne optužnica protiv ove kriminalne grupe, na čemu posebno želim da čestitam i našim istražnim organima i svima koji su pomogli da ova mafijaška organizacija završi iza rešetaka“, rekao je on.

Advokat Ivan Ninić u razgovoru za list „Nova“ kaže da je Stefanović priznao ono za šta dosad nismo imali potvrdu.

Foto: N1/Ivan Ninić, advokat

„Stefanović je priznao javnosti ono što smo sve vreme pretpostavljali, ali nismo imali potvrdu informacija, a to je da bi Belivuk i danas verovatno klao i mleo ljude da ni je bilo FBI. Od te službe je potekla inicijalna informacija i enkrupcija Skaj aplikacije koju su koristili i pritisnuti time naša vlast nije imala izbora, pa je morala da pohapsi svoje ‘vojnike'“, kaže Ninić.

On dodaje da se predsednik Aleksandar Vučić taktički javno zahvaljivao isključivo evropskim sestrinskim službama.

„To je rađeno da bi se umanjila američka uloga i da bi poslao poruku da kontroliše stanje u zemlji, da ovog puta nije povlačio poteze pod pritiskom zapada, kao u predmetu Darka Šarića, a sada ispade da ipak jeste i da veliku zahvalnost dugujemo upravo FBI. Treba jasno praviti razliku između inicijatora akcije razbijanja i hapšenja Belivukove ekipe i strane evropske službe koja nam je kasnije ustuplila podatke i dokaze pohranjene na serverima „Skaj“ aplikacije“, kaže Ninić.

Ovaj advokat ističe da je sada trenutak da se utvrdi ko je ovoj kriminalnoj grupi dopustio da ubije tokom 2020., iako se njeno delovanje prati od 2019. godine.

Nebojša Stefanović

„Po prvi put se dešava da jedan naprednjak i visoki funkcioner ovog režima za potvrdu svoje nevinosti javnost i istražne organe direktno upućuje na direktora FBI. Do juče je ovakav javni istup Stefanovića bio nezamisliv sa aspekta stranačke poslušnosti i lojalnosti vođi, ali izgleda da duvaju neki čudni vetrovi”, navodi poznati advokat i dodaje:

„To nas navodi na zaključak da Stefanović ne laže, da FBI zaista poseduje sve podatke o Belivukovoj grupi, da podaci datiraju još iz 2019. godine i da se zna ko je od pojedinaca iz ove vlasti koristio zaštićeni „Skaj“ i bio u komunikaciji sa kriminalcima. Onda se postavlja logično pitanje ko je i zašto dopustio nova ubistva u oktobru 2020. godine u Ritopeku, ako se znalo o kakvoj kriminalnoj grupi je reč?”, izričit je Ninić.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Optužnica pisana na 322 strane

Protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još 29 pripadnika njihove grupe danas je u Tužilaštvu za organizovani kriminal podignuta optužnica. Optužnica je pisana na 322 strane, a ovaj klan tereti se za pet ubistva, nelegalno držanje i rasturanje narkotika i oružja, otmicu i silovanje.

Stefanović sebi “obezbedio” slobodu

Ninić ističe i da je Stefanović, pozivanjem na direktora FBI, na neki način, obezbedio slobodu.

„On za potvrdu svojih navoda upućuje javnost i istražne organe na direktora FBI Kristofera Vreja, s kojim se 2019. godine službeno sreo kao ministar policije. Stiče se utisak kao da poručuje: ‘Imate izbor da verujete direktoru FBI, bez koga Belivuk ne bi bio uhapšen, ili Vučićevim tabloidima’”, navodi Ninić.

Bonus video: Dovođenje Veljka Belivuka na stadion

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare