Foto: Ana Lalic/Nova.rs

Stanari zgrade u Ulici Stevana Mokranjca 4 u Novom Sadu, u kojoj je u noći između subote u nedelje izbio veliki požar, tvrde da su pola sata pre nego što se je buknula vatra, na tavanskom prostoru njihove zgrade nalazila grupa pijanih mladića. Zbog buke i galame koju su pravili, vlasnica stana u potkrovlju ih je čak prijavila i policiji, o čemu bi mogao da posvedoči snimak razgovora.

„Ona je pozvala policiju oko 1 čas posle ponoći i prijavila galamu sa tavana. Međutim, pre no što je iko od policije došao, vatra je već zahvatila krov. Moj sin se u tom momentu vraćao iz izlaska i rekao mi je kako je video nepoznatog momka koji je izašao iz ulaza, otišao do kola, a potom se ponovo vratio unutra. Nepunih pola sata kasnije, čuo sam komšije iz susedne zgrade kako viču “požar, požar!”. Pogledao sam kroz prozor, misleći da gori negde u okolini, ali sam tad osetio dim i shvatio da je u pitanju naša zgrada”, rekao je za naš portal Velizar Leković, predsednik Skupštine stanara jednog od ulaza u zgradi.

Foto: Ana Lalic/Nova.rs

On je odmah istrčao napolje na parking ispred zgrade, odakle je video da je krov iznad ulaza br 4 već uveliko u plamenu. Počeo je redom da zvoni na interfone i da budi komšiluk.

“U jednom momentu kraj mene se stvorio mladić koji je takođe počeo da pritiska interfone. Osetio mu se alkohol iz usta, ali u tom momentu uopšte nisam razmišljao o tome. Naknadno sam shvatio da ga ne poznajem i da nije u pitanju niko od stanara zgrade. Više ga nisam video”, kaže Leković, napominjući da je potom i od drugih komšija čuo za grupu koja je navodno bila na tavanu te noći.

On tvrdi da se na tavanski prostor, gde se nalaze vešernice i šupe, koje su u potpunosti izgorele, može bez problema ući ukoliko su vrata bila otključana.

Foto: Ana Lalic/Nova.rs

“Na tavan se može ući sa oba ulaza. Stepenice vode do dvoje metalnih vrata. U našem ulazu, broj 6, vrata su bila zaključana. Međutim, izgleda da su u “četvorci”, gde stanuje upravo i komšinica koja je zvala policiju, bila otključana. U svakom slučaju, te brave je lako obiti” kaže Leković.

On je negirao i prvobitne informacije da je požar izazvala eksplozija plinske boce.

Predswednik skupštine stanara, Foto: Ana Lalic/Nova.rs

“Boca je eksplodirala znatno kasnije, kada je požar več zahvatio ceo krov. Svi smo već bilo napolju i čuli smo detonaciju, a vatrogasvci su nam čak naredili da se sklonimo dalje, zbog bezbednosti” kaže Leković.

Istraga o uzroku požara još nije okončana, tako da se zvanični uzrok još ne zna. Vatrogasci su, prema rečima stanara, pominjali i mogućnost neispravnih instalacija, ali za sada ništa ne ukazuje na to. U požaru, koji je u potpunosti uništio polivinu krova zgrade, ceo tavanski prostor, oštećen je i stan žene koja je prijavila buku. Ona se privremeno morala iseliti, a stanari su se juče samoorganizovali u čišćenju zgarišta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar